Chronoterm IV aansluiten op Brink B8M heteluchtverwarming

Ed.33

  • #1
Hallo,

Ik heb een Brink B8M heteluchtverwarming uit 1984. De originele thermostaat was een Sauter TSH 474F820 (vier draads) met comfortknop (zie afbeelding). Onlangs heb ik deze vervangen voor een Chronotherm IV aan/uit (2 draads). Om de comfortknop te kunnen blijven gebruiken heb ik een schakelaartje aangebracht en de groene draad heb ik onbenut gelaten omdat de chronotherm op batterijen werkt (zie afbeelding).

Het probleem is nu dat ik eigenlijk niet merk of de comfortknop wel of niet werkt. Heb ook nog weinig ervaring met heteluchtverwarming maar voorzover ik het heb begrepen slaat de verwarming bij gebruik van de comfortknop ook aan als de thermostaat niet op warmtevragend staat (bv 17 graden) om de minimale inblaatstemperatuur van 21 graden te handhaven. Als ik echter de thermostaat op 15 graden zet en de comfortschakelaar aan doe slaat de verwarming nooit aan en merk ik eigenlijk helemaal geen verschil. Ik heb dan ook mijn twijfels of ik een en ander wel juist heb gemonteerd.

Zou iemand aan de hand van de foto's eens kunnen kijken of iets fout heb gedaan ?



 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als de comforschakelaar aan staat moet er 37 graden uitblaas temperatuur uitkomen.

Demodulec-knop (Grijze knop) moet op het gasblok op 1.5 staan.
 

W en d

  • #3
Ik ga vrezen dat het niet gaat werken,volgens mij stuurt brink de kamerthermostaat op 220volt
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het is 24 volt ervoor en nu ook.
 

Ed.33

  • #5
Hallo Utreg,

Volgens de handleiding van Brink zou er een minimale inblaatstemperatuur van 21 graden moeten zijn als de knop op het gasblok op stand 2 staat. Deze heb ik nu op stand twee staat. Maar als ik dan de comfortknop aanzet zou toch af en toe de verwarming aan moeten springen om deze minimale inblaatstemperatuur te handhaven en dit gebeurt niet. Als ik de thermostaat op 21 zet springt de vervarming wel aan en slaat af als de temperatuur is bereikt dus dit werkt wel gewoon.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #6
De inblaas temperatuur is niet gelijk ruimte temperatuur.


Dus zou idd de verwarming bij moeten springen.

Controleer eens of de voeler goed goed in de dompelbuis zit.
 

Ed.33

  • #7
Hoi Utreg

Misschien een rare vraag maar hoe kan ik bij de dompelbuis komen?


 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #8
Die zit meestal links onder aan de zijkant.

Volg de koperen capilair vanaf de modulecknop op het gasblok.(die u op 2 het staan)
 

Tommie-boy

  • #9
Weet je zeker dat de thermostaat zo zijn werk doet?

Ik heb nl. hetzelfde model heteluchtverwarming, en moest aansluiting 13 & 14 (bij mij de groene en gele draad) op de thermostaat monteren. Voorzover ik na heb kunnen meten moeten de rode of blauwe draad vervolgens geschakeld worden met de gele draad (in ieder geval de draad die op positie 3 zat, kleur ben ik zelf nog niet uit (vergeten op te schrijven welke draad waar zat :oops: )).

Het lijkt er bijna op dat als de thermostaat nu inschakeld, je de comfort regeling aan het inschakelen bent... :o
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #10
Jan zegt straks dat de TS is bevroren :mrgreen: :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Waarschijnlijk is de TS al bevroren :wink:
 

Edje.33

  • #12
Hallo Tommie-boy,


Het aanslaan van de verwarming werkt raar genoeg wel gewoon. Bij een installatiebureau van Brink heteluchtverwarming zeiden ze ook al dat de gele draad de schakeldraad moet zijn. Deze zou dan geschakeld moeten worden met de rode. De groene kan onbenut blijven. Dit lijkt bij mij echter niet te werken.

Als ik de rode op R aansluit (links) de blauwe op W (rechts) en de gele als schakeldraad gebruik slaat de verwarming helemaal niet aan.
 

Tommie-boy

  • #13
Hoi Edje.33,

Ik heb zelf het mysterie rondom de bedrading voor mezelf opgelost, even een schema zoals het bij mij is aangesloten (ook een < 1988 ketel):

13 = Geel
14 = Groen
15 = Blauw
21 = Rood

Ik heb het als volgt opgelost (en dit werkt bij goed):

Geel (13) en groen (14) gaan als schakeldraad op het relais van de chronotherm. Om de comfort regeling te bedienen, maak je een extra draad vanaf de gele draad naar een schakelaar, je schakelt met de blauwe draad (zoals je gedaan hebt).

De grap zit 'm nu in de rode draad (21); deze moet door middel van een weerstand (100 ohm met een tolerantie van 5%, code rood-rood-rood-goud) aan de groene (14) draad gesoldeerd worden. (Dus zowel de gele als de groene draad hebben als het ware een aftakking).

Wanneer je bovenstaand schema maakt, heb je dezelfde schakeling als in de Sauter thermostaat, alleen nu geprogrammeerd en wel :!:

Om de bedrading bij jou na te lopen, kun je het beste even op de stookunit de kap waarop de knop 'reset' gemonteerd is even loshalen; dan weet je gauw genoeg welke kleur op welke positie zit, en hoe je het aan moet sluiten. Controleer gelijk even of de glaszekering nog heel is (rechts boven de transformator op de stookunit); jouw schema heb ik ook geprobeerd, en dat koste me een zekering (hoewel de comfort regeling wel werkte), waardoor de schakel draden het niet meer deden (Ik kon het bij mij herkennen aan een brommende relais op de stookunit).

:arrow: Als je e.e.a wijzigt, let er dan op dat je de stroom van je kachel er even afhaalt .
 

Edje.33

  • #14
Hoi Tommie-boy,

Heel erg bedankt voor je zeer uitgebreid uitleg. Ik ga hier morgen gelijk mee aan de slag. Hoewel de ketel wel aansloeg en dus warmte gaf had ik ook al het idee dat het niet helemaal werkte zoals het zou moeten werken.

Heb overigens ook al een keer een zekering kapot gehad. Waarschijnlijk nu dus weer en dat zal dan de reden zijn dat dus de comfort regeling ook niet werkte (als gevolg van verkeerde aansluiting dus).
 

Edje.33

  • #15
Hoi Tommie-boy,

Toch gelijk maar even gekeken bij de ketel. Bij mij is de aansluiting bij de ketel als volgt:

13 = geel
14 = rood
15 = blauw
21 = niets aangesloten

Een monteur van een energiebedrijf is mij een keer behulpzaam geweest bij het aansluiten van de Cronotherm en heeft zowel de groene draad bij de Cronotherm als de groene draad bij de ketel onbenut gelaten. Kan best zijn dat hij de rode draad toen van 21 naar 14 heeft gedaan. Volgens mijn schema hoort de rode ook gewoon op 21 te zitten in de oorspronkelijke staat en de groene op 14. Misschien verklaart dit het waarom mijn ketel wel steeds aanslaat als ik de thermostaat op warmtevragend zet maar werkt de schakelaar niet.

Ga er morgen gelijk maar mee aan de slag.
 

Tommie-boy

  • #16
Edje.33 schreef:
Hoi Tommie-boy,

Toch gelijk maar even gekeken bij de ketel. Bij mij is de aansluiting bij de ketel als volgt:

13 = geel
14 = rood
15 = blauw
21 = niets aangesloten

Een monteur van een energiebedrijf is mij een keer behulpzaam geweest bij het aansluiten van de Cronotherm en heeft zowel de groene draad bij de Cronotherm als de groene draad bij de ketel onbenut gelaten. Kan best zijn dat hij de rode draad toen van 21 naar 14 heeft gedaan. Volgens mijn schema hoort de rode ook gewoon op 21 te zitten in de oorspronkelijke staat en de groene op 14. Misschien verklaart dit het waarom mijn ketel wel steeds aanslaat als ik de thermostaat op warmtevragend zet maar werkt de schakelaar niet.

Ga er morgen gelijk maar mee aan de slag.
In feite zitten de rode en de gele draad dan goed qua stoken. Ik weet vrij zeker dat het weerstandje van de rode draad (21) naar de groene draad (even vanuit mijn situatie dan)waarschijnlijk iets extra's doet waardoor die comfort regeling in/uitgeschakeld kan worden (ik vermoed zelf dat ie dmv het weerstandje ervoor zorgt dat hij gaat stoken, echter met de ventilator op een lage stand). In ieder geval succes morgen!
 

Edje.33

  • #17
Hoi Tommie-boy,

Je geeft aan dat de gele en groene draad als schakeldraad op het relais gaan . Betekent dit de rode draad op de aansluiting met aanduiding R (linker aansluiting) en de gele en groene draad op de aansluiting met aanduiding W (rechter aansluiting).

Zou je misschien een foto kunnen uploaden zodat ik eens kan bekijken hoe jij het precies hebt aangesloten.
 

Tommie-boy

  • #18
Hoi Edje,

Ik heb niet dezelfde thermostaat, maar wel dezelfde manier van aansturen.

Op de R en de W positie moeten bij jou sowieso geel en groen komen te zitten (maakt niet uit op welke positie ze zitten, zolang ze maar niet allebei op de R of de W zitten (kachel is dan standaard aan). Even vanuit jouw perspectief:

R = Groen > de rode draad moet hier op, echter MET weerstandje (de rode draad direct op je groene kost je zeker de zekering). (Gouden ring aan de kant van de groene draad, rode ring aan de kant van de rode draad).




W = Geel > extra draad met schakelaar ertussen, en zet aan de andere kant de blauwe draad.

Het totaal ziet er dan zo uit:


Even kort in het schema:


Bovenstaande moet je bijna 1 op 1 over kunnen nemen... :D
 

Edje.33

  • #19
Bedankt voor je foto's en je uitleg Tommie-boy.

Ik heb het aangesloten volgens jouw schema en hoefde eigenlijk niet zo veel te veranderen behalve dat ik de groene draad weer in gebruik heb genomen dmv het weerstandje. Op de Ketel heb ik de rode draad op 21 gezet en de groene op 14.

Stroom er weer op en hij doet het inderdaad. Morgenvroeg alleen nog even testen of inderdaad de comfortregeling werkt zoals hij moet werken. Hoe heb jij dit getest ?



Groeten Edje
 

Tommie-boy

  • #20
Je merkt het vanzelf wel aan de temperatuur :D

:idea: Even zonder dollen: als je de thermostaat in de nachtstand (= minimum geprogrammeerde temp) hebt staan, en je de comfortregeling aanzet, zal hij ook stoken om die minimale inblaas temperatuur te halen. (Even vooropgesteld dat ie niet bij hoeft te stoken voor z'n minimale temperatuur). Dat is wél te merken aan de ketel.

In ieder geval goed te horen dat ie het zo doet :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu