Cenvax VAG5000-Basic inregelen

JC-Elburg

  • #1
Ons huis, waar we net wonen, is voorzien van een Radson Nox HR combiketel (1993). Alle radiatoren zijn voorzien van thermostaatkranen. De ketel wordt geregeld door een nieuwe vorig jaar gekochte Cenvax VAG5000-Basic (Itho) met een buitenvoeler (de oude VAX was defect). Overdag wordt de temperatuur goed geregeld al slaat de ketel nu (ca 5C buiten) wel vaak aan.
In de woonkamer, waar we door de week niet zitten, staan de kranen op ca 15C ingesteld, dit laat ik dag en nacht zo staan. De keuken en een werkkamer staan de kranen op comfort, ca 20C. De VAG staat op de combi ruimte/buitentemp.

De nachtstand gaat om 23 uur in. Omdat de VAG dan al snel (20 min, de kamertemp is dan nog steeds 15C) weer warmte vroeg heb ik de nachttemp ingesteld op 12,5 C (was 15C). Dat helpt niet de ketel slaat 's nachts elke 15 min weer aan. Buiten ca 1C. Gevolg: de keuken en werkkamer worden/blijven te warm. De VAX alleen op de kamerthermostaat sturen helpt niet. De overige instellingen zijn "standaard". De ketel is pas gecontroleerd en alles functioneert goed.

Hoe moet de VAX wel ingeregeld worden?
 

Chathanky

  • #2
Zo even snel gezien zou je eens kunnen checken wat je schakeldiferentie is. Standaard staat deze op 10 als deze zo staat verhoog hem met 5 a 10 graden. Onder de 10 graden wordt de ketel al gauw nerveus en blijft hij pendelen.

Verder kan je stooklijn aan de lage kant zitten maar dit is lastig oordelen van afstand.
Dit is te herkennen als je thermostaatkranen open blijven.
Je radiatorenkunnen dan net je ruimte op temperatuur houden en de 10 graden zijn zo uit je systeem verdwenen en de ketel zal dit telkens weer aanvullen. Vaak hangt dit ook samen met een te grote ketel tov de aangesloten radiatoren. De ketel verwarmd je systeem in no time warm en slaat dan weer af.

De nachtverlaging verlaagt de cv temperatuur standaard met 4 graden.
Met 2 graden ruimttemperatuursverlaging verlaag je de cv temperatuur met 8 graden.
Dit is instelbaar. Lees het stukje ruimtecompensatie eens na.
De ruimtecompensatie werkt alleen echt goed als je de regeling heel kritisch afsteld en dat heeft weer tot gevolg dat de ketel wat vaker aan spreekt.

Mijn grootste vermoeden is dat of je radiatoren het net kunnen bijhouden door of een krappe stooklijn of een te kleine schakeldiferentie.
Kijk dit laatste als eerste eens na voor je de stooklijn eens bekijkt.
 

JC-Elburg

  • #3
Alvast bedankt.
De schakeldifferentie staat nu inderdaad op 10.
Twee a drie radiatoren staan min of meer permanent open en de ketel heeft een vermogen van 25 kW.
Ik ga hiermee en de andere suggesties, na elkaar, aan de slag.
 

JC-Elburg

  • #4
De schakeldiffrentie staat nu op 15K en de ketel is een stuk rustiger.
Naar mijn idee regelt de CENVAX goed als ik hem alleen op ruimtetemperatuur regel, maar dan zet ik de kamertemp krap op 16 en mijn thremostaatkranen in de huiskamer op ca 15 (zitten we weinig).
Maar ..........

1. Ik moet denk ik toch nog een aanvulling geven op mijn vorige probleem. Alles nogeens nalezend ook op deze site lijkt het me dat de pomp van mijn CV permanent moet draaien als ik weersafhankelijk of combi wil stoken?
De pomp staat nu op de standaard 15 min nadraaien, en daarna moet mijn aanvoervoeler dus raden wat er gebeurt.

2. En mijn hele systeem staat regelmatig dichtgeknepen, waardoor de bypass op de ketel (de enige in mijn systeem) een kwartier staat te gieren. Een echte bypass plaatsen? en hoe moet dat?
3. Of is een drukgestuurde modulerende pomp de oplossing?
 

Chathanky

  • #5
Klopt de pomp moet continu lopen.
Een externe bypass is wel noodzakelijk voor een goede werking, die moet op zijn minst voorbij de voeler zitten van de wa regeling.
 

JC-Elburg

  • #6
De pomp heb ik permanent gezet, ik ga nog wel een schakelaar monteren om hem zomers terug te zetten, zodat de pomp elke dag even aanspringt en dan niet continu draait.

De installatie doet nu wat ie moet doen. :D
Hartelijk bedankt voor de uitstekende adviezen!!
 

Chathanky

  • #7
Vergeet het advies van de bypass niet.
Je hebt wel een bypass maar met een gesloten kranen pendelt je ketel nog bij het op peil brengen van je cv temperatuur.
Je ketel gaat dan puur op je ketelthermostaat regelen, niet echt wenselijk dus.
 

JC-Elburg

  • #8
Had ik niet in mijn laatste reactie gezet, maar ik heb een thermostaatknop van een radiator in de gang (ver van de ketel) losgehaald en het ventiel met een tijdelijke constructie permanent een beetje open gezet. Ik ga of een handkraan monteren of een instelbaar voetventiel of een bypass los van een radiator.

En nogmaals bedankt, alle ruimten worden nu goed warm en zijn goed te regelen. :mrgreen:

Nog een laatste vraag: zijn er voor een bypass drukgeregelde kleppen te koop?
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #9



Een overstortregelaar opent op het moment dat het drukverschil boven een ingestelde waarde komt. Hoe hoger het drukverschil hoe verder de overstort wordt geopend. Door de regelaar tussen de aanvoer en de retour te monteren kan het drukverschil effectief worden begrensd.

Regeling
Het aanbrengen van een overstortregelaar heeft behalve begrenzing van het drukverschil nog meer voordelen. Doordat er dankzij de overstortregeling altijd een bepaalde water circuleert wordt voorkomen dat de pomp in zijn eigen water draait. Een pomp die vaak in stilstaand water draait is eerder versleten. Als de overstortregeling aan het eind van een strang wordt gemonteerd kan de strang door het circulerende water bovendien op temperatuur worden gehouden.

Toepassing
Overstortregelingen zoals de AVDO zijn vooral geschikt om toe te passen in kleinere installaties met radiatorthermostaten, zoals woonhuizen, en als overstort aan het eind van lange strangen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu