Centraaldoos achter lichtschakelaars

Twaalftien

  • #1
We hebben geen ruimte voor centraaldozen in de plafonds van onze dakkapellen, dus ik zal wat in de tussenwand moeten doen.

Ik vind de bereikbaarheid achter lichtschakelaars eigenlijk beter dan achter een plafonnière, en ik zou een dubbele inbouwdoos van 50 mm diep willen gebruiken als centraaldoos, met lichtschakelaars als afdekking.

Ik heb heel wat topics afgezocht en kwam wel iets tegen over centraaldozen in enkele inbouwdozen met blindplaat, maar dat zou in ons geval de installatie minder overzichtelijk maken.
Overigens zal ik duidelijke schema’s in de meterkast hangen, waarop de locaties van de dozen worden benoemd.

Ik ben niet in het bezit van de huidige NEN1010 maar op nen1010.cobouw kom ik onder een tekst over het gemodificeerd centraaldozensysteem het volgende tegen:
De inbouwdozen met een diepte van 50 mm zijn geschikt voor het aanbrengen van de benodigde lassen. Bij inbouwdozen met een diepte van 40 mm moet worden bekeken of hierin wel voldoende ruimte is. In inbouwdozen met een diepte van 30 mm kunnen geen lassen worden aangebracht en dienen alleen voor het onderbrengen van een wandcontactdoos of schakelaar.

Onze lichtschakelaars steken 1 cm de doos in, dus is er 40 mm over in de dubbele doos voor de lassen. Als ik ervoor zorg dat de doos niet te vol zit en de schakelaars vrij blijven van de achterliggende draden, dan lijkt het aan de norm te voldoen. Of is er nog een bepaling die dit verbiedt?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Inbouw leidingen dienen te eindigen in een inbouwdoos.
Je zal dus ook achter een plafoniere een doosje moeten zetten.

Je mag idd achter de schakelaars lassen maken.
 

Twaalftien

  • #3
Super, bedankt voor het snelle antwoord!

Ja sorry dat had ik niet vermeld: een doosje van 30 mm kan ik nog net boven de plafonniere kwijt. Daar zal ik geen lassen leggen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu