Capaciteitsberekening

Nickvdm

  • #1
Beste klussers,

Ter gelegenheid van het maken van een uitbouw aan de woning, wil ik de oude (radiator) verwarming vervangen door een convectorput. In de open keuken wordt de radiator ook vervangen, waarschijnlijk door een plint-verwarming onder de keukenkastjes samen met een vloerverwarming (+/- 9 m2) in de keuken. Het huis is een rij-woning, +/- 20 jaar oud, en goed geïsoleerd volgens de normen van die tijd (ik kan me voorstellen dat het nu slechts 'gewoon' geïsoleerd is).

Voor het bepalen van de capaciteit vind ik diverse formules die aangeven dat er ongeveer 70 W/m3 nodig is, misschien minus 10% als de woning goed geïsoleerd is. Echter, de bestaande verwarming komt zeker uit op minder dan 54 W/m3. (Ik ken die capaciteit niet echt, maar ik heb dat geschat door de afmetingen en bouw van de huidige radiatoren te vergelijken met nieuwe radiatoren waarvan de specificaties gegeven zijn.)

Omdat ik niet denk dat de woning zo extreem goed geïsoleerd is, moet ik er van uitgaan dat de normen voor benodigde capaciteit vroeger lager waren dan tegenwoordig. Ik zou dat kunnen verklaren door aan te nemen dat de gebruikte watertemperatuur vroeger hoger werd genomen dan nu. Die aanname is consistent met wat ik gelezen heb over de EN442 norm. Zoals ik begrepen heb is de huidige 70 W/m3 is gebaseerd op 75/65/20 en is er een correciefactor van 1.28 voor 90/70/20. Met deze correctiefactor zou de 54 W/m3 ook (bijna) overeen komen met 70 W/m3.

Mijn vragen zij nu:
1. is het bovenstaande inderdaad een verklaring voor het verschil in benodigde capaciteit volgens de huidige en de vroegere normen?
2. is het dus beter om gewoon 70 W/m3 te nemen voor de nieuwe installatie?

Alvast bedankt voor jullie reactie,

m.v.g,

Nick
 

Fiesiekus

  • #2
Als de bestaande verwarmingcap. voldoet en het ketelvermogen ruim voldoende is, is er geen probleem met capaciteitsuitbreiding of -handhaving. De uitbouw, neem daarvoor 70 W/m3 en check of de ketel dat makkelijk aankan.
 

Nickvdm

  • #3
OK, bedankt voor je snelle antwoord. Bedoel je dat ik voor de extra inhoud van de woonkamer (32 m3) er dus 70x32=2240 Watt bij moet plaatsen? In de oude (huidige) situatie is er 5400 Watt geinstalleerd voor 100 m3. Daarna dus 7640 W voor 132 m3, wat neerkomt op 57 W/m3 voor het totaal. Ik heb het gevoel dat dat niet heel hoog is, tenzij je met een hoge watertemperatuur gaat werken. Maar dat is weer niet gunstig voor een moderne ketel, toch?

-- Nick.
 

Chathanky

  • #4
Vermogensberekening is van vele factoren afhankelijk.
Om 1 eenvoudige te noemen: oppervlakte en inhoud zijn nooit in gelijke verhouding ten opzichte van de grootte van het vertrek en van de vorm van het vertrek. Aan de oppervlakte die aan de buitenlucht of onverwarmde ruimte bloot staan verlies je warmte.

Die 70 watt/m3 is een vuisregel die redelijk safe is.
 

Fiesiekus

  • #5
Zoals bovengenoemd: die uitbouw heeft meer raakvlakken met de buitenlucht dan de bestaande bouw, daarom adviseerde ik iets meer vermogen per kuub dan uw bestaande woning te nemen.

Daarom kan je geen gemiddelde nemen en die extra 2200 Watt niet uitsmeren over de rest van de woning. U berekent tot op de Watt nauwkeurig; echter er kunnen makkelijk variaties van 100 Watt optreden; het zijn vuistregels en benaderingen.

En een hoge ketelwatertemperatuur is op zich geen probleem; als de geinstalleerde vermogens maar groot genoeg zijn om een lage retourtemperatuur te veroorzaken!
 

Nickvdm

  • #6
Daarom kan je geen gemiddelde nemen en die extra 2200 Watt niet uitsmeren over de rest van de woning. U berekent tot op de Watt nauwkeurig; echter er kunnen makkelijk variaties van 100 Watt optreden; het zijn vuistregels en benaderingen.
Ik begrijp dat het slechts vuistregels zijn, uiteindelijk ga je toch afronden.
En een hoge ketelwatertemperatuur is op zich geen probleem; als de geinstalleerde vermogens maar groot genoeg zijn om een lage retourtemperatuur te veroorzaken!
En dat was waar ik aan dacht bij mijn eerste vraag, dat de radiatoren vroeger naar verhouding kleiner waren omdat de watertemperatuur hoger was, en waarom ik nu dus denk dat ik eigenlijk meer vermogen zou moeten plaatsen voor het 'oude' gedeelte dan dat er nu staat (naast de extra capaciteit voor het 'nieuwe' gedeelte, wat inderdaad naar verhouding meer buitenmuur heeft).
 

Fiesiekus

  • #7
De radiator-uitbreiding zorgt al voor een netto lagere retourtemperatuur van het CV-water.
 

Chathanky

  • #8
Dit hangt geheel van het vermogen van de ketel af en het geinstalleerd vermogen Fiesiekus.
Zolang het vermogen van de radiatoren het ketelvermogen niet overstijgt zal een ingeregelde installatie niets veranderen aan de retourtemperatuur van de radiatoren.

De ketel zal alleen wat minder vaak aan of uit slaan en het duurt wat langer voordat het geheel op temperatuur is. Dit laatste hangt ook van het type ketel af, modulerend of aan uit.
 

Fiesiekus

  • #9
Ai, je hebt gelijk :oops: . Ik ging uit van een vast en maximaal ketelvermogen.
 

Bernhard

  • #10
Met een warmteverliesberekening is de juiste cap. van de radiatoren te bepalen.
De cap. van de radiatoren bepalen de benodigde CV-watertemp.
op een gegeven moment.
De cap. van de ketel heeft geen invloed op de benodigde Cv-watertemp.

mvgr. Bernhard
 

Chathanky

  • #11
Bernhard schreef:
De cap. van de ketel heeft geen invloed op de benodigde Cv-watertemp.
Zolang het ketelvermogen hoger of gelijk blijft als het vermogen van de radiatoren heb je gelijk Bernhard.
 

Vollenhove

  • #12
Hallo Nick,

Hou je er wel rekening mee dat een convectorput pas vanaf een aanvoertemperatuur van een graad of 60 warmte gaat afgeven? Dit in tegenstelling tot een radiator die een lineaire afgiftekarakteristiek heeft.
Mvg Vollenhove
 

Nickvdm

  • #13
Bedankt allemaal voor de informatie, ik ben wel wat wijzer geworden. Het zal een totaalvermogen van 9KW (of iets meer) worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu