Capaciteit regenafvoer vergroten plat dak

Ruben321

  • #1
Goedemiddag!

Vandaag zal ik niet de enige zijn met wateroverlast, maar ik wil graag iets aan jullie voorleggen. In ons appartement in Amsterdam hebben we een achterkamer met een plat dak. Van vele daken om ons heen wordt het water afgestort via dit platte dak en 1 afvoerbuis. Bij felle buien krijgen we binnen lekkage. Niet heel veel, maar het druppelt naar binnen. Ik vermoed dat het platte dak als een badkuip volloopt en de afvoer het niet meer aan kan. De afvoerbuis is aangesloten op onze interne rioolbuis (waar ook de standpijp van de buren op zit, en de regenafvoer aan de voorzijde). Die rioolbuis heeft niet veel capaciteit meer vrij. Zelf zat ik te denken dat een oplossing zou zijn om een tweede stadsuitloop te laten plaatsen, die dan beiden uitkomen in een vergaarbak. Dan kan het water sneller van het dak weg, en wordt het riool niet extra belast. Het water loopt dan via de overloop in de tuin weg.

Is dat een beetje een plan, of weten jullie iets beters?

Alvast bedankt voor de suggesties!





 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Klopt dat is zeker je bent niet de enige vandaag. :cry:
Je kan die vergaarbak ook nu al onder de zijuitloop hangen, bij veel water kan deze overlopen. Soms kan je de staduitloop van de zijuitloop schuiven. Is de tuit van de zijuitloop lang genoeg kan je er een vergaarbak onderhangen. Niet lang genoeg de stadsuitloop afzagen of inkorten.
Nog een zijuitloop aanbrengen lijkt mij niet zoveel helpen in het algemeen staat het riool vol en kan het water toch niet weg het blijft op je dak staan.
Voor nog meer info en wat is wat.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Je kan ook de staandebuis inkorten en de vergaarbak onder de stadsuitloop hangen. Ben daar zelf niet zo kapot van, kijkt slordig.
 

Ruben321

  • #4
Bedankt voor de reacties!
Ik heb de extra informatie gelezen. Dat is mooi duidelijk geschreven allemaal. Ik denk dat het misschien het beste is om dan een bredere zijuitloop te laten installeren, gecombineerd met een vergaarbak.

Wat zou een beetje redelijke prijs zijn om dat uit te laten voeren?

Ik heb toch het idee dat de opening van de zij-uitloop gewoon niet groot genoeg is om al het water te verwerken dat ook van de andere daken op ons plat dak komt. Dat wordt dan niet beter als ik er alleen een vergaarbak onder hang.

Als het het riool zou zijn dat het water niet meer zou kunnen verwerken waardoor de staande pijp het water niet meer kwijt kan; dan zou het water elders in huis toch omhoog komen? Op rioolbuis waarop deze regenafvoer op aangesloten zit, zit bijvoorbeeld ook de afvoer van mijn douche.
 

Ruben321

  • #5
Of nog beter zou denk ik een noodoverstort zijn. Dan hoeft een vergaarbak ook niet.

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Noodoverloop is een goede oplossing maar lijkt mij zeer bewerkelijk.

Ik neem aan de de het systeem volgens de voorschriften is aangebracht.
Standaard is 1 afvoer per < 100m2 en als het vlak groter is dan twee afvoeren. De afstand tussen de afvoeren ligt tussen 10 a 20 m. Met deze opstelling mag het dakoppervlak 250 m2 groot zijn.

Er staat, schat ik, 3 m water in die buis en het is best mogelijk dat om de een of andere reden het water toch niet in je woning omhoog komt.

Ik zie tegen de opstand een bloempot staan kan het water daar vrij onder doorlopen. Of wordt de moglijkheid geblokkeerd dat het water zich kan verdelen naar de overige afvoeren?
De balken waar de vlonderplanken op liggen, kan het water onder de balken door naar de afvoeren lopen?
 

Ruben321

  • #7
Een beetje een late reactie, maar ik vind het wel prettig om het verhaal ook af te sluiten. We hebben inmiddels meerdere dakdekkers laten kijken, waaronder het bedrijf dat het dak gelegd heeft. Het blijkt dat de afvoer in opdracht van de toenmalige eigenaar niet op het laagste punt aangelegd is. Dat in combinatie met extreem veel water dat afgestort wordt van andere daken zorgde er waarschijnlijk voor dat het dak overliep en het water via de trim naar binnen kwam. Het bedrijf heeft kosteloos een tweede afvoer aangelegd met overloop. Zo is het geworden:

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Dank. Inderdaad een vraag afsluiten is heel waardevol. Je zou het haast verpicht moeten stellen. :lol:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
5
11
12
5

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu