Capaciteit badkamer radiator

Jantjedub

  • #1
Misschien een rare vraag, maar ik wil een designradiator ophangen in de badcel. Volgens de capaciteitsberekeningen moet ik een radiator selecteren van om en nabij de 1100 watt, maar hier wordt uitgegaan van een gewenste temp. van 24C. In principe hoeft het van mij geen 24C te zijn maar gewoon dat je in de badcel een normale temperatuur hebt.
Kan dit dan met een kleinere radiator of blijft de benodigde capaciteit gelijk om de ruimte bv. op 20C te krijgen?
Want ik heb dus de volgende radiator op het oog:

Een ladderradiator met "Vermogen 3,025 BTU, 886 watt".

Voor een ruimte van 2 x 2,6 x 2,35, maar hier gaat eigenlijk de ruimte van een hoekbad (1,35 x 1,35 1/4 rond) nog af en een hangtoilet en een douchecabine.

Dus eigenlijk is mijn vraag, kan ik hiermee uit de voeten of kan ik net zo goed dan geen radiator ophangen omdat ie toch te klein is?

Een beetje een omslachtig verhaal maar ik hoop dat ik een beetje duidelijk over kom.

Alvast bedankt.
 

Pepjo

  • #2
Je dient de kubieke meters van de ruimte uit te rekenen, en daar aan gekoppeld is een wattage van de radiator om een ruimte op een bepaalde temperatuur te krijgen. Als je de ruimte dus een lagere standaardtemperatuur wil geven is een lager wattage nodig. De tabel hiervoor hebben ze bij een vakzaak, of de specialisten hier op het forum. :D
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
De berekening is als volgt: 2 x 2.35 x 2.6 = 12.22 m3, 70 watt per m³ vermogen wordt 855.4 watt, naar mijn berekening is de bedoelde radiator dus voldoende.
De ruimte die het bad inneemt kunt u aanhouden als reserve, de douchecabine neemt ook warmte op en telt dus gewoon mee.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #4
Hoi Jantjedub,

Het vermogen van de badkamerradiator moet passen bij de overige radiatoren en installatie delen.

In wat voor huis hangt uw installatie is dat nieuwbouw of een oud huis?
Als u een te kleine radiator kiest kan het zijn dat u de gewenste temperatuur nooit haalt.
Dt kan afhankelijk zijn van hoe snel het in de woonkamer op temperatuur is, als u het b.v. regelt met een kamerthermostaat.
Als daar geen temperatuur mee nodig is stopt de warmte productie de kachel ermee en wordt het in de badkamer niet warm.

Uw radiator zal dus groot genoeg moeten zijn, omdat probleem te voorkomen.
Reken b.v. een bestaande radiator in de woonkamer na om te zien met hoeveel watt deze is berekend, dat is dan te gebruiken bij de berekening van de nieuw te kopen radiator.

Advies om de badkamer radiator te voorzien van een thermostaatventiel met bijbehorende knop, zodat de maximale temperatuur ingesteld kan worden.

Die 70 watt /m³ waar Jan het over heeft is erg fors de huidige reken hoeveelheid ligt beduidend lager, vandaar mijn vraag is nieuw of een heel oud huis.
Zomaar over de capaciteit wat roepen kan een teleurstelling opleveren.

Informeer anders bij de vakhandel naar een en ander, dan komt vast goed.

Vr Gr en sucses ermee
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Mijn opgave van het vermogen per m³ is inderdaad fors, de vraag van de TS was of de radiator groot genoeg was, het simpele antwoord is dus ja.
Vaak wordt er op allerlei vragen uitgebreid geantwoord en afgeweken van de eigenlijke vraag van de TS-ers, ik beperk me zoveel mogelijk tot de vraag.
 

Chathanky

  • #6
In een ruimte waar je de thermostaat niet hebt staan is het niet heel erg om wat meer vermogen te hebben, deze kan gecorigeerd worden door een thermostaat kraan.

Andere dingen die je even na moet gaan is wat je cv temperatuur is, vermogens worden veel lal op gegeven bij 75/65 graden cv temperatuur.
Heb je een lagere instelling van je cv temperatuur dan is het vermogen wat de radiator minder dan is opgegeven.

De lokatie waar je badkamer zit is ook nog van invloed, bv. aan de buitenmuur, onder een plat dak, of zit de badkamer tussen verwarmde ruimtes.

Om een idee te krijgen wat er nu aan vermogen is per/m³ zou je de radiatoren in de kamer waar de thermostaat zit kunnen berekenen en heb je een richtlijn naar wat je voor vermogen je nodig hebt voor je badkamer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu