Calenta 40c in combinatie met een indirect gestookte boiler

Woutervh

  • #1
Beste,

Voor douche/bad zou ik gebruik willen maken van putwater en daarvoor dus de doorstromer-mogelijkheid van de Calenta 40c gebruiken.
Voor warm water aan lavabo's en gootsteen zou ik kraantjeswater gebruiken en deze verwarmen in een indirect gestookte boiler.

Is het nu mogelijk om van de Calenta 40c zowel de doorstroom-mogelijkheid als een indirect gestookte boiler te gebruiken? Waarom wel/niet?
Het lijkt mij praktisch gezien wel mogelijk, aangezien een indirect gestookte boiler eigenlijk niet veel meer is dan een CV-circuit. Maar kan een Calenta 40c hiervoor uitgerust worden? Desnoods met speciale printen/ventielen/... ?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Dat gaat niet.
De ketel kan maar 1 boilersensor aan, omdat men er af fabriek niet vanuit gaat dat er 2 boilers op komen omdat de ketel dat niet aankan.

De interne voorziening komt ook te vervallen bij gebruik van een externe boiler.

Mogelijk dat er nog iets kan met een dubbele spiraal in een boiler. maar daar weet ik helaas niet voldoende van.
 

Woutervh

  • #3
Ja, maar is hier geen mouw aan te passen?
Zoals bijvoorbeeld uit de handleiding van een inventum cv boiler
Aanvullende regelapparatuur
De cv-boilers worden geleverd met een ingebouwde
temperatuurregelaar en een los meeverpakte
ontluchtingsset. Wanneer de cv-ketel niet
is voorzien van een boilerregeling, kan Inventum
een boilerregeling leveren (Inventum Type CDC,
Cenvax BC 130). Inventum kan tevens de vereiste
3-wegklep- en inlaatcombinatie (Inventum type
ICL 608) leveren voor een veilige aansluiting.
Dus zelfs als er geen "boilerregeling" aanwezig is, kun je deze gebruiken. Kunnen we een Calenta 40c met reeds gebruikte boilersensor dan niet beschouwen als een cv-ketel zonder boilersensor?
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #4
Een combiketel kan maar via 1 systeem warmwater leveren.

Lees het stukje van inventum nog maar eens goed door. Daar schrijven ze " wanneer een cv ketel NIET is voorzien van een boiler regeling".

Geen enkele monteur zal een advies geven dat de europese keuring op het toestel teniet doet. Een aanpassing buiten de fabrieks voorwaarden om is ALTIJD een advies om de keuring teniet te doen.

Tip van de cactus, bel Remeha zelf even op, zij kunnen precies vertellen wat wel en niet mogelijk is. Wij zijn tenslotte ook maar monteurs.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Er is wel een mogelijkheid, creatief maar mogelijk.

Pak de calenta, sluit je tapwater op de gebruikelijke manier aan op de ketel en je hebt dan dus normaal heet water.

Nu het kunstje. plaats extern een 3 wegklep en een boilerregeling met een aan/uit thermostaat.

De isense moet van het systeem en ook daar een aan/uit thermostaat plaatsen..

Nu kan je dmv een schakeling de boiler de ketel laten starten op cv bedrijf en daarmee je boiler opstoken.

Nadeel is dat je woning niet verwarmt word zolang er of warmwater getapt word of de boiler verwarmt word.

De boiler word dan dus als een zone in het cv circuit gezet en de verwarming in de andere zone.
 

Bernhard

  • #6
Je kan ook een 2e ketel nemen. mvgr bernhard
 

Woutervh

  • #7
Antwoord van Remeha:
Het is mogelijk om een calenta twee kringen te laten voeden middels een uitbreidingsmodule c-mix (i.c.m. een iSense). In dat geval kan een indirect gestookte boiler als extra kring gezien worden. In dat geval heeft de boiler wel een eigen boilerlaadpomp nodig en raden we aan om een collector met bypass of een evenwichtsfles te voorzien.
Het kan dus wel. Echter zie ik het nog niet praktisch voor me. Iemand die het kan verduidelijken? Die c-mix is ook een soort thermostaat die verschillende kringen aankan. Waarom zou ik die iSense dan nog nodig hebben?
 

Bernhard

  • #8
Kan de ketel met de extra regeling en boiler beide warmwatercircuits verwarmen? Ik denk nog steeds dat een 2e ketel minder kost en zeer praktisch is. Dan kan je de 2 warmwatercircuits gelijktijdig gebruiken. Het gasverbruik met 2 ketels zal ook lager zijn. mvg bernhard
 

Woutervh

  • #9
Het idee is dat we dan maar één "verwarmingseenheid" hebben. Eén schoorsteen, één apparaat dat onderhoud nodig heeft en vervangen moet worden.
Die indirect gestookte boiler dient enkel voor wat sanitair warm water (lavabo's, keuken). Ik maak me dus echt wel geen zorgen dat de calenta 40c dit niet zou aankunnen. Indien de indirect gestookte ketel naast de calenta hangt, dan zal ik daar toch geen drukvat voor nodig hebben? Of wel? (ben nogal beperkt in ruimte)
 

Bernhard

  • #10
De capaciteit van de ketel is groot genoeg. Gelijktijdig de boiler opwarmen en warmwater van de ketel gebruiken dat zal niet gaan. Een ketel is veel kleiner dan een boiler. Een ketel met een capaciteit van 12Kw is voldoende om de boiler op te warmen.
mvgr bernhard
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #11
Wat Headhunter schrijft zou te doen moeten zijn:
- Wordt warmwater via de ketel gevraagd, dan werkt de ketel hiervoor. Zo lang er nog warm water in de boiler zit, kun je dit ook gebruiken maar dit wordt pas bij-verwarmd als er geen warmwater via de ketel wordt gevraagd.
- Is het boilervat te ver afgekoeld, dan schakelt een klep zodat het CV gedeelte van de ketel niet voor de radiatoren, maar voor de externe boiler werkt. De ketel wordt dan ook 'aan' geschakeld.
- Is het boilervat warm genoeg, dan gaat die klep de andere kant op en werkt de ketel voor de radiatoren, gestuurd door een aan/uit thermostaat.
Het is allemaal één circuit voor CV water en dus is er één expansievat nodig.
De boiler moet een aan/uit thermostaat hebben, die een driewegklep aanstuurt.
Die driewegklep moet een eindcontact hebben dat de ketel aan zet als de boiler afgekoeld is, elektrisch dus parallel aan de kamerthermostaat.
De boel moet waterzijdig zo worden aangesloten dat het expansievat en het overdrukventiel nooit 'los' van de ketel kunnen komen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu