CAI aansluitvraag

Tg2007

  • #1
Ik heb een vraag mbt mijn CAI aansluiting.

De vorige bewoners hebben de groene CAI kabel in de woonkamer rechtsstreeks op een splitter aangesloten (dus verder geen doos er tussen). Vervolgens 1 kabel naar woonkamer TV en 1 naar de slaapkamer. Ik heb op beide TV's perfect HD beeld, maar de aansluiting ziet er niet echt netjes uit. Al browsend door de topics kwam ik tegen dat dit helemaal niet mag.

Graag jullie advies. Ik wil in de woonkamer TV en Radio kijken/luisteren en de kabel moet doorlopen naar de slaapkamer. Deze ligt er al en zit naast de hoofdaansluiting. Als ik naar de Tras 1000 kijk. Moet ik dan vanuit dit punt een korte kabel naar de splitter laten gaan en de rest laten zitten?
Oud:
Groene Kabel ---> Splitter -->WK TV
-->SK TV
Nieuw:

Groene Kabel ---> TRAS 1000 --->kabel ---> splitter....

Alvast bedankt.
 

Kaajee

  • #2
Mag niet, mag niet, er mag zoveel niet. De oude bewoners hadden op deze manier wel het directste signaal.

Jouw plan is ok, beter wellicht want een TRAS zorgt meteen voor galvanische scheiding (tegen potentiële aardlussen).
Overigens kun je zo'n/die TRAS laten aanleggen (en aansluiten) door je kabelboer; zijn ze verplicht.

En ja, vanaf de TRAS ga je gewoon verder je huis in. Je hebt ook splitters die meteen in de TRAS kan. Beter is nog: vanaf de TRAS zo kort mogelijk (goed kwaliteit) COAX kabeltje naar een 'echte splitter'; met f-connectoren an vanaf daar verder je huis in, met wederom goeie kwaliteit coax kabels.
 

Tg2007

  • #3
Thx. Er zitten vlgs mij redelijk goede kabels met F connectoren. Dus niet die witte kabels met die plastic connectoren.
Ga ik volgende week maar zo'n TRAS halen. Dat moet toch niet moeilijk zijn, lijkt me zo
 

Kaajee

  • #4
Kaajee schreef:
......
Overigens kun je zo'n/die TRAS laten aanleggen (en aansluiten) door je kabelboer; zijn ze verplicht.

Zou het laten doen, heb ik ook laten doen, ik betaal genoeg aan ze, konden ze een keer wat terug doen.
Wellicht komen ze alleen als je een 'echt probleem' hebt, kun je ze altijd vertellen dat je last van een aardlus hebt; gebrom uit je speakers.....


(officieel mag je zelf niet eens een TRAS monteren, t/m de TRAS (AOP) is het domein van de kabelboeren)
 

Tg2007

  • #5
Ok, zal ze eens bellen. Het moet natuurlijk niet te veel kosten....
 

Chathanky

  • #6
Een galvanisch gescheiden systeem moet bij het overnamepunt aan aarde worden verbonden. De vraag is hoe oud de aansluiting is. In het verleden was er geen scheiding tussen aanslujiting en abonnee.
Zit je overnamepunt in de meterkast dan is er een kans dat er een galvanische scheiding is. Zit het aansluit in de woonkamer dan is er geen galvanische scheiding, en dus ook niet verplicht. Er moet bij een scheiding altijd een directe aarverbinding zijn op je centrale aardpunt bij de meterkast.

Ga je een galvanische scheiding zelf plaatsen moet je ook je aarding gaan verzorgen naar het centraal aarpunt van je woning, anders heeft die scheiding weinig zin.

De galvanische scheiding zit er voor de veligheid, mocht er bij de buren een sluiting ontstaan of er gaat wat mis bij de kabelprovider over de mantel van de coaxkabel zet deze zich niet voort bij de andere abonees in de omgeving, ook heb je in beperkte mate bescherming tegen blikseminslag in je buurt.
 

Tg2007

  • #7
Ahhhh, dat werd mijn volgende vraag....de aarding. Dat gaat hem niet worden in mijn woonkamer. Ik zal de CAIWAY weleens bellen,of bij de buren kijken hoe het zit. Thx.
 

Kaajee

  • #8
CAIWAY behoort dat gratis te doen. Nogmaals, (tot en met) het AOP is hun domein. Daar betaal je abonnementskosten voor.

En natuurlijk zal het officieel zo zijn dat je wanneer je galvanisch gescheiden (COAX) systeem creëert je je TRAS ook hoort te aarden, maar soms is dat heel lastig.

Als je ze laat komen monteren ze standaard tegenwoordig een galvanisch geschieden TRAS. Dan ben je in ieder geval zeker dat er geen problemen van buitenaf jou woning inkomen.

Nadat ik mijn computer (die op de tv aangesloten zit en op de coax kabel) met randaarde aangesloten had, had ik last van een aardlus. Ziggo laten komen, nieuw (galv. gescheiden) AOP geplaatst, probleem opgelost. Toen ik het AOP van mijn zijde (in de woning dus) ook voorzag van randaarde, ontstond er weer aan brom. Dus ik heb hem ongeaard gelaten.
 

Chathanky

  • #9
Dan heb je bij deze ook de functie van de galvanische scheiding verlaten.
De aarding is om de overspanning af te vloeien bij een calamiteit in het cai net.

Die 50 hertz brom komt normaal niet over je audio apperatuur te staan.
De coax is bedoelt voor hoogfrequent signalen (vanaf 75 Mhz.) die in je apparatuur worden omgezet in een bruikbaar signaal. Veel lagere frequenties worden niet door de filters doorgelaten.

Je zal elders een mankement hebben waardoor je last hebt van dit probleem.
 

Ruudvee

  • #10
Je hebt dus perfect beeld, maar wil er toch aan rommelen ?
Laat alles zitten en geniet er van.

Klaar.
 

Tiho

  • #11
Precies, bij mij zit het precies hetzelfde gedaan door de kabelaanbieder.
 

Tg2007

  • #12
Melding gehad van Caiway en zij doen dit idd gratis. thx voor alle reacties
 

Fantomaz

  • #13
Chathanky schreef:
Dan heb je bij deze ook de functie van de galvanische scheiding verlaten.
De aarding is om de overspanning af te vloeien bij een calamiteit in het cai net.
Kleine nuance...
De aarde staat daar los van.
De galvanische scheiding is om de aarde van het CAI net, dat vaak enkele honderden meters verderop geslagen is, te scheiden van de aarde van je apparatuur die bij jou in huis aan de aarde hangt.
Dat je de secundairde van de AOP aan aarde hangt is een (ik meende NEN) verplichting omdat een geleider die niet spanningsvoerend is, maar wel door een buis door je woning loopt, aan de aarde van die woning gelegd moet worden.
Daarom hoeft de AOP in de woonkamer ook niet aan de aarde te liggen. ;)
Die 50 hertz brom komt normaal niet over je audio apperatuur te staan.
De coax is bedoelt voor hoogfrequent signalen (vanaf 75 Mhz.) die in je apparatuur worden omgezet in een bruikbaar signaal. Veel lagere frequenties worden niet door de filters doorgelaten.
De CAI gaat vanaf 5 Mhz, technisch gezien. Effectief wordt er pas vanaf ~23Mhz gebruik gemaakt van die "onderband" tot ca 60Mhz.
Deze frequentie wordt gebruikt om signalen terug te sturen naar de exploitant.
 

Chathanky

  • #14
Het doel om de secundaire kant aan aarde te leggen is om de overspanning af te voeren. Door die galvanische scheiding hoeft de aarde niet de volle stroom af te voeren maar enkel de capicatieve waarde. Op moment van inslag is die weerstand nul. Na enkele miliseconde, afhankelijk van de waarde is de weerstand heel groot en zo fikt je aarde niet weg. Er zit wel een grens aan wat deze scheiding kan afvoeren.
Het beschermt in bepaalde mate je apparatuur en in grote mate de aanrakingsveiligheid, dit laatste is het belangrijkste.

Als die bliksem 100 meter verderop in slaat dan zorgt die galvanische scheiding er voor dat de stroom weg vloeit van de kabel buiten na de galvanische scheiding. Zit die er niet dan heeft de apparatuur deze piek te pakken en eventueel een persoon die net toevallig in aanraking is met de kabel of de apparatuur. Naast inslag waarbij schade nooit geheel te voorkomen is is een mantel die door een fout onder spanning komt wel een afdoende beveiliging.

Een coax kabel hoeft in iedergeval niet te voldoen aan de nen 1010 omdat deze niet voldoet aan de definities waar het van toepassing is. Je voert geen spanningen boven de 50 volt.
 

Fantomaz

  • #15
Ik beroep me, voor wat de aarding van de secundaire kant van het AOP betreft, op de normering binnen de CAI wereld. Zeg maar onze "bijbel".

Als die aarding zo belangrijk is, waarom hoeft dit dan niet wanneer het AOP in de woonkamer zit?

Nog een feit mbt de galvanische scheiding; De te hoge spanning aan primaire zijde vloeit weg over de CAI naar de EV/GV/WC in ieder geval naar de geslagen aarde.
Aan de secundaire kant hangt de TV met al zijn electronica en massa die her en der verbonden zijn. Maw de overspanning, voor zover deze kan ontstaan aan de secundaire kant van het AOP, kan wegvloeien naar de klant apparatuur.

Als de bliksem inslaat op de kabel, zelfs al is dit 100 meter verder, knalt alles bij je uit de muur, als de bliksem daar zin in heeft.
Soms gaat je TV mee. Soms beperkt het zich tot een paar gesmolten spoeltjes in het AOP. Maar als ie gaat, kan ie hard gaan. :)
Vorig jaar zomer in Steenwijk nog enkele tientallen moeten vervangen na een flinke inslag in de buurt.
Een Galvanische scheiding zal daar weinig tegen kunnen doen.
 

Chathanky

  • #16
De aarding is iets van de laatste jaren hoewel het voor mij al wat jaartjes terug was dat het er in kwam. In de woonkamer hoeft het niet omdat het om een bestaande installatie gaat. In een woonkamer is een wandcontactdoos ook verplicht in de huidige nieuwbouw maar je mag nog altijd in een bestaande situatie een ongeaard type herplaatsen toen het nog eis was. Als je dan een "duur" aop plaatst met scheiding en je voert het niet uit met aarde heeft het geen enkele zin.

Met dit laatste ben ik weer terug bij af wat ik voor deze discussie aangaf.

Een spanning kan best afvloeien naar de cai kast langs de weg maar daarmee is de spanning nog niet geheel weg. Als je een sluiting naar aarde hebt zal de aarde door zijn weerstand die deze altijd heeft een spanningsverhoging geven. In een badkamer is daar een vereffening voor en bij een cai aansluitpunt de galvanische scheiding.
Dit is domweg een simpel feit en om er nu een geheel uitgewerkte berekening van te maken heeft niet zoveel zin. De "echte" elektra mensen met veel achtergrondkennis weten precies hoe het zit en daar hoef ik het niet voor uit te werken. Voor de gemiddelde vragensteller is het niet te volgen of interessant.

Mocht je een andere mening hebben waar een galvanische scheiding toe dient hoor ik het graag maar bij mij is dat tot op heden een beveiliging tegen overspanning door een calamiteit die zich voor kan doen.
Wil je deze ook goed toepassen dan is het vereist dat deze aan aarde ligt. Zo niet dan kun je het net zo goed niet toepassen en mist het zijn werking waarvoor zo`n ding gemaakt is.

Je kunt ook dit eens doornemen. In het kort weergegeven wat een galvanische scheiding is.
 

Fantomaz

  • #17
Misschien moeten we de meningen eens splitsen om te zien waar we het wel en waar niet eens zijn...

Mijn standpunt is dat de aarde centraal in de wijk niet hetzelfde potentiaal heeft als de geslagen aarde in de woning, right?

De kasten in de straat staan welliswaar met hun metalen sokkel in de grond, maar de electronica inwendig heeft geen electrische verbinding.
De (CAI-)kabel is dusdanig lang dat er een spanningsval kan zijn, waardoor de behuizing (primaire zijde) van het AOP een ander potentiaal heeft dan de aarde in de woning en daarmee soms de apparatuur die via een omweg weer aan de secundaire zijde van de AOP hangt.

2 galvanisch gescheiden delen dus, waarbij beide kanten hun eigen electrische verbinding hebben en dus via die weg hun opgebouwde spanning kunnen laten wegvloeien.
Tot zover de definitie van de galvanisch gescheiden werking en het nut van het AOP.

Dan de aarde...
Ik zal eens kijken of ik de normering terug kan vinden. (ik zit vol op in een verhuizing en verbouwing)
Daarin staat omschreven dat een AOP in de meterkast aan de aarde moet hangen, en in de woonkamer niet.
Reden was, naar ik meen, dat wanneer en geleider door een buis door de woning loopt, waarvan een van de delen als massa fungeert, deze fysiek aan de centrale aarde moet hangen.
Die reden heeft dus niets te maken met de eerder genoemde overspannings afvloeiing.

Bij 2 in serie staande galvanisch gescheiden contactdozen, moet de eerste zeker aan de massa hangen, anders krijg je zwevende delen omdat ze noch richting CAI net, noch richting apparatuur weg kunnen vloeien.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu