Butaan of propaan

Mike20

  • #1
Hallo allemaal ,vraagje

Ik heb een butaan propaan kachel gekocht voor bij verwarmen nu is mijn vraag wat kan ik beter doen propaan of butaan.

Propaan is erg prijzig maar haal je als ik goed heb net iets meer energie uit dan butaan (hoeveel meer weet ik niet)

butaan is waarschijnlijk wat goed koper en mag de fles eventueel binnen staan minder druk en(winter buiten bevriest).

Propaan is de druk in de fles 5x hoger en zeker op kamer temperatuur dus mag je hem niet binnen zetten en bevriest in de winter niet buiten.

Zelf wil ik eigenlijk toch gaan voor de butaan omdat het ''veiliger'' lijkt ondanks ik weet dat allebei de gassen gevaarlijk zijn.

Welke melders zou ik hier eventueel moeten aanschaffen.

koolmonoxide melder heb ik hangen maar is niet voldoende denk ik.
Ik weet niet of er melders bestaan als er eventueel gas lekt?

Wie kan mij even een duwtje geven

Alvast bedankt Mvg
 

Tiho

  • #2
Daar heb je de neusmelder voor, co ruik je niet gas wel.
 

Mike20

  • #3
Hoi, :mrgreen: ja inderdaad maar niet als ik slaap denk ik :wink: maar ik heb een melder gevonden die ook butaan of propaan ruikt en afgaat als er een lek is.

En dan komt vraag 2.

Er zit nog geen rook/gas afvoer door de muur of dak heen.

Nu was mijn idee om hem door de muur(hout) en dan naar boven te laten lopen, mag dat of zit ik nog met eisen? Mag ik de kachel bijvoorbeeld tegen de muur aan plaatsen of moet die er vanaf blijven enz?

alvast hartelijk dank weer Mvg
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als er een kans is dat het koud wordt heb je aan butaan niets, verdampt niet bij lage temperatuur. Als dan de kachel een keer niet werkt en de ruimte wordt koud, krijg je hem met het verwarmingstoestel niet meer warm.
De kreet 'bijverwarming' snap ik in deze niet. Bijverwarming ter ondersteuning van wat? Als je zeker weet dat de ruimte met de gasfles/ruimte niet sterk af kan koelen zou ik inderdaad voor de prijs gaan.
 

Chathanky

  • #5
Als je veel gas gaat verbruiken kan ik je een LPG dampfles aanbevelen.
Die kun je zelf bij een pompstation bijvullen. Dit is een stuk voordeliger dan butaan of propaan. Wat kost 1 liter LPG? 60 cent of zo.

Wel is aan te raden om deze fles niet in de kou te laten staan.
Voor thuisgebruik kun je overwegen om een kast te bouwen met een uitgang naar de buitenlucht.

Butaan is rijker aan energie dan propaan. Bij de keuze tussen die 2 moet je wel de juiste drukregelaar toepassen. Een propaanregelaar is niet geschikt voor butaan en zo ook omgekeerd.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Mag lpg dan nog wel gebruikt worden, om een kachel te stoken.

Bij een controle op onze camping, moesten alle lpg flessen/tanks verwijderd worden.
 

Chathanky

  • #7
Ik zou niet weten waarom niet.
Dampflessen zijn gewoon goedgekeurde gasflessen speciaal ontworpen om lpg te verdampen.
Ze voldoen aan alle eisen.

Wie is er wezen controleren dan?
 

Mike20

  • #8
Hallo allemaal, bedankt voor de reacties.

@ avdijk inderdaad als de fles buiten staat begint het onder de 5 graden al een ramp te worden vandaar de optie om binnen te zetten,en butaan mag eventueel binnen staan en staat minder druk op,ook als het kamer temperatuur is zit butaan rond de 4 bar en propaan 17bar en er word gezegt propaan niet binnen dus.

De kreet bij verwarmen houd in dat ik geen aardgas heb en alleen propaan vandaar dus bij verwarmen met een kachel met eventueel butaan.

@ Chathanky inderdaad ik heb zelf ook eerst aan z'n ce tuv goed gekeurde lpg fles zitten te denken maar of het veiliger is weet ik niet want het is gewoon een mengsel butaan /propaan zomers 60b/40p winter 60b/40b.
Inderdaad als deze fles in de kou blijft staan verbrand het propaan maar blijft de butaan achter in de bus en volgens gezegde scheelt het op jaar basis niet meer dan 60 euro.Of het zo is weet ik niet maar je moet natuurlijk de bus aan schaffen en die prijs moet je ook mee berekenen. Maar volgens mij loopt de druk in zn lpg fles ook redelijk op toch? er zit wel een ventiel op maar toch en ze zeggen dat je er minder lang mee doet en brander smerig word enz maar dat kunnen ook gezegdes zijn natuurlijk.

Ik wil hem inderdaad ergens in bouwen of er omheen bouwen maar daar zitten ook weer eisen aan geloof ik, dat je hem van de grond moet hebben en de onderkant kunt laten ventileren dus als iemand weet hoe ik dat het beste kan aan pakken hoor ik het graag.

Klopt je kunt niet beide brandstoffen op de zelfde gasdrukregelaar zetten dus als ik de keuze heb moet ik er daar 1 voor aan schaffen. Moet wel een 30Mb hebben dat weet ik alwel :lol:

Alvast bedankt weer Mvg
 

Chathanky

  • #9
De verbrandingswaarde van lpg is exact de verhouding tussen butaan en propaan meer niet. Veel verschil zit daar niet in dus, als je besluit met propaan te stoken is lpg altijd wat rijker aan energie dan propaan maar dit is meer een klein verschil.
Lpg schijnt wat vuiler te zijn dan puur butaan of propaan maar dit heeft te maken met de de verwerking daarvan. Butaan of propaan zal meer gefilterd worden van vervuiling dan ze dat bij lpg doen. Er zijn filters te verkrijgen mocht je twijfelen.

Een butaan of propaanfles met je vaak ook aanschaffen. zo niet dan zie je het verschil terug in de prijs. Lpg flessen zijn meestal vervaardigd uit 4 mm plaatwerk en gewone flessen uit 2 mm.
Een gewone fles kan niet afblazen bij overdruk en de lpg fles wel.
Afblazen zal zo`n fles niet doen, ook niet als deze in de zon staat. En die schijnt binnen meestal niet. Binnen staat een fles beschutter dan onbeschermd buiten
 

Mike20

  • #10
Hoi, inderdaad er zijn van die voorzet filters verkrijg baar, dus theoretisch is op lpg met een tuv goed gekeurde bus zou ik nadat ik de bus eruit heb goedkoper uit zijn,begrijp ik dat goed zo? En erbij dat het veiliger is dan butaan of propaan fles? lpg fles werkt op een druk van circa 8 bar heb ik gelezen.

Maar is het ook veilig binnen dan omdat het wel een mengsel is?

En welke gasdrukregelaar moet ik dan hebben ,een gewone butaan of propaan?

En weet je misschien ook de eisen als ik z'n fles in een kastje wil bouwen?
ik heb ergens gelezen of gehoord dat de onder kant geventileerd moet zijn omdat het gas naar de grond zakt

Alvast bedankt weer Mvg
 

Chathanky

  • #11
De fles terugverdienen is een rekensom, dit hangt van je gebruik af.
Een propaanfles van 8kg gas zo`n 16 liter gas kost zeg 30 euro.
Een gelijke lpg fles kost bv 200 euro en het gas kost 60 ct/liter.

Voor lpg ben je 9 euro 60 kwijt. 20,40 euro voordeliger dus.
Na 10 x gevuld te hebben heb je de fles er al uit. En de flessen zijn 5 jaar gekeurd. Herkeuring van de fles kost minder dan een nieuwe fles.

Voor een nauwkeurige berekening moet je wel zelf de gegevens opzoeken. Lpg kost nu ongeveer 70ct en wat een fles gas kost heb ik ook niet na gekeken.

Verder zie ik als voordeel dat je ook buiten de kantooruren een lpg fles nogwel te vullen is en er zijn meer benzinepompen dan vulstations.
Maar goed dat mag je verder zelf invullen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #12
Chathanky schreef:
Ik zou niet weten waarom niet.
Dampflessen zijn gewoon goedgekeurde gasflessen speciaal ontworpen om lpg te verdampen.
Ze voldoen aan alle eisen.

Wie is er wezen controleren dan?
De brandweer. :wink:

Er zijn trouwens nog maar weinig tankstations, waar je losse lpg tanks of flessen mag vullen.
Zo mogen de lpg flessen waar de heftruks op rijden bij ons op de zaak ook niet gevuld worden, bij ons vast tankstation.
 

Chathanky

  • #13
Dan zal er een andere reden geweest zijn, een gekeurde lpg fles is simpelweg toegestaan ook al mag zou de brandweer op z`n kop staan. :mrgreen:
 

Chathanky

  • #14
Dat de heftruck niet bij de pomp volgetankt mag worden is dat het van je baas niet mag. :mrgreen:
In 2009 golden 2 tarieven:
Accijns voor tractiedoeleinden en energieheffing voor andere doeleinden.
Pe 1 januari dit jaar is dat veranderd. Er is 1 tarief en formeel mag een pomphouder zijn gas ook verkopen aan mensen die er op koken of verwarmen. Dat dit wellicht niet bij iedereen bekend is kan ik me voorstellen.

Voorheen liep de pomphouder een risoco op het krijgen van een boete vanwege een economisch delict. Met de huidige accijnsbeleid behoort dit tot het verleden.

Lees dit eens rustig door Peter.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu