Buitenverlichting vervangen en extra contactdoos

Dubbelo

  • #1
Deze vraag is wellicht al ergens gesteld maar ik kan nergens de exacte situatie vinden zoals de mijne. Vandaar deze vraag.
Buiten, naast mijn achterdeur hangt een buitenlamp welke is aangesloten middels draden die rechtstreeks uit de muur lijken te komen, net áchter de regenpijp en dan een klein stukje naar rechtsboven en daar de lamp ingaan. Lamps hangt er al zeker 20 jaar op deze manier. De lamp gaat aan met een schakelaar binnen.
Ik zie drie draden uit de muur komen: een blauwe, een zwarte en en geel/groen (die overigens niet is aangesloten maar teruggebogen in het gat zit waar die uitkomt)
De lamp wil ik vervangen maar ik wil ook een contactdoos aanleggen zodat ik in de zomer wat sfeerverlichting rond het terras kan aansluiten.
Dus ik wil een lamp én een contactdoos en die mogen beiden gewoon met de schakelaar van binnen op aan/uit gezet worden.

Nu heb ik wat opties/vragen:
- kan ik het volgende doen: lasdoos aanleggen vlak bij de huidige " uitgang" van de draden achter de regenpijp, vandaar uit draden doortrekken naar een enkele WCD en tevens draden doortrekken naar de nieuwe buitenlamp (alles vlak bij elkaar)
- of zonder lasdoos de draden die ik nu zie direct naar de WCD leiden (hoewel vermoedelijk te kort...) en dan vandaar uit doortrekken naar de nieuwe lamp, maar hoe dan, met welke draden?
( bij deze twee opties is dan met de binnenschakelaar alles AAN of alles UIT)
- of (wat ik het liefst doe) gebruik maken van een combi-WCD, waarvan ik de schakelaar kan gebruiken om de grote buitenlamp uit te zetten zodat alleen de zomerse sfeerverlichting met stekker aan is (of straks kerstverlichting), evt voorafgaand door een lasdoos maar hoe moet ik dan welke draden doortrekken van de contactdoos-deel naar het schakeldeel en vervolgens naar de buitenlamp.

Bij voorbaat dank!
 

Sander 1972

  • #2
Heb je geen mogelijkheid om via de kruipruimte, of schuur een kabel naar buiten te brengen?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Je bedoelt dat de bedrading nu los, zonder buis o.i.d. door en over de gevel loopt?

Dat zou ik dan eerst eens oplossen... Bedrading moet altijd dubbel geïsoleerd zijn en de standaard installatiedraad is ook niet echt geweldig bestand tegen UV (zonlicht) en vocht.

Heb je een foto van deze situatie?

Heb je de ruimte om een spatwaterdichte kabeldoos te plaatsen op de plek waar de draad naar buiten komt? Dan zou ik die over de leiding uit de gevel plaatsen en vanuit de doos verder werken met XMVK of YMVK kabel.

Heb je enig idee hoe en waar de bedrading binnenshuis is aangesloten? Hoe schakel je het nu? Misschien is het relatief eenvoudig mogelijk om een fasedraad toe te voegen waardoor je altijd spanning op de contactdoos kunt houden en de schakelaar binnen gewoon voor de lamp kunt blijven gebruiken. Of misschien kun je de schakelaar wel vervangen voor een dubbele waardoor je het wandlichtpunt en de contactdoos apart kunt schakelen vanuit de woning.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Dubbelo

  • #4
Nee ik heb geen mogelijkheid om via kruipruimte of schuur een kabel naar buiten te brengen.

Ik zal een foto toevoegen en dan zie je dat de bedrading nu inderdaad los over de gevel loopt. Ooit aangelegd door de vorige bewoner, net als de lamp en ik heb er nooit naar gekeken..
De bedrading is binnenshuis aangesloten op een schakelaar (dat al onderdeel is van een dubbele schakelaar)
Het liefst gebruik ik inderdaad een kabeldoos, misschien past dan net.

ik hoef niet zo nodig altijd spanning op de contactdoos te houden, vind het geen probleem als de contactdoos van binnen aan/uit wordt gezet. Maar het leek mij " leuk" als ik de buitenlamp kan uitdoen als ik alleen de sfeerverlichting aanzet. Maar als het daarmee veel complexer wordt dan is dan niet perse noodzakelijk. Mijn grootste wens is een WCD buiten die ik, af en toe, kan gebruiken. En de nieuwe lamp mag op de plaats van de oude lamp
IMG_7602.JPG
 

ABCDE

  • #5
Buiten nooit permanent gevoede contactdozen aanbrengen en altijd tweepolig afschakelen.

Draad zo los over de muur ag niet. Maar dan is je volgende probleem dat die lamp ongetwijfeld niet geschikt is voor zij-invoer.
 

Dubbelo

  • #6
Ik weet niet wat tweepolig afschakelen betekent (nitwit..)
En er zullen toch wel vaker lampen zijn die vanaf een leiding die over een gevel loopt aangesloten worden, ipv rechtstreeks bovenop de doorgang in de muur?
En vooral: wat kan ik nu dan nog doen aan die losse draden over de muur?
 

Sander 1972

  • #7
Zit die schakelaar direct aan de andere kant?
 

Dubbelo

  • #8
De andere kant waarvan? De schakelaar zit binnen, een stukje verderop in een andere kamer" een bochtje" om
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Sander 1972

  • #9
Das jammer, maar wel licht kun je wel aan de draden trekken. Je zou het eens kunnen proberen door de licht schakelaar eraf te halen en zachtje even aan de te trekken.
En heb je eventueel nog een gevelsteen liggen?
 

ABCDE

  • #10
Tweepolig afschakelen is dat de nul ook onderbroken wordt, zodat er geen aardlek gemaakt kan worden. Is natuurlijk een perfect inbrekerstrucje; buitenlamp op zelfde aardlekbeveiliging als de woonkamer... even aardlek maken bij de lamp en als het twee dagen later nog donker is binnen weet je gewoon dat de inwoners op vakantie zijn.

Lampen met zij / onderinvoer; ja, gebeurd vaker. Maar dit armatuur lijkt er niet geschikt voor. Wordt wel vaker fout gedaan.
 

Dubbelo

  • #11
Dit armatuur gaat weg. ik wil een robuuste bulleye met zij-aanvoer.
Nee ik heb geen gevelsteen liggen en helemaal nieuwe draden trekken doe ik liever niet, tenzij het noodzakelijk is.
Maar wat kan ik nu doen wat betreft de draden die nu over de muur lopen? Ik heb zo'n 5 cm ruimte dus wellicht kan ik er een kabeldoos overheen plaatsen (hebben die een achter invoer?) En vandaar uit verder werken.
Maar welke volgorde/ welk schema.
Van kabeldoos naar enkel- stopcontact en van kabeldoos naar nieuw Bulleye met zij aansluiting?
Of van kabeldoos naar enkel stopcontact en direct door naar Bulleye
Of van kabeldoos naar combi-wandcontactdoos (met 1 stopcontact en 1 schakelaar) en vanaf de schakelaar naar de bull-eye? Maar hoe moeten dan de bedradingen lopen/ aangesloten worden?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Ja allemaal leuk dat tweepolig schakelen maar dat doet dus haast niemand. Inbrekers hebben genoeg andere trucs om door te hebben dat jij op vakantie bent.

Die draden zo open en bloot mag echt niet. Heb je ruimte om een kabeldoos over de pijp heen te zetten of past dat niet met de regenpijp?

Als dat wel past, dan kun je dat doen. Draden aan de achterkant de doos binnen laten komen en dan met XMVK kabel verder werken naar schakelaar, lamp en wcd.

Als het niet past dan moet je nieuwe draden trekken door deze buis. Trek er dan vanaf binnen meteen XMVK kabel door. Desnoods pel je de mantel af over het deel dat in de leiding zit.

Of, maar dat lijkt me niet het mooiste en makkelijkste, je kapt de voeg rondom de opening van de leiding wat vrij, schuift een sok over de draden heen over de buis en gaat dan met een stukje buis daar weer op verder naar een plek waar wel een lasdoos past. Spuuglelijk maar het kan wel.
 

Dubbelo

  • #13
ik heb 5 cm ruimte tussen regenpijp en muur. ik zag dat er kabeldozen zijn van 4 cm dik dus die zouden net moeten kunnen passen, mits ze een achterinvoer hebben. En dat wordt mij vanaf de plaatjes niet helemaal duidelijk. Maar als dat gaat lukken (kabeldoos over het pijpje met draden, draden door de achterinvoer) dan wil ik dus verder en blijft voor mij de vraag wat nu het beste is: vanaf kabeldoos twee vertakkingen maken (1 richting lamp, 1 richting WCD, maar misschien in een 4 cm doos niet voldoende ruimte voor al die draden?), of 1 vertakking, naar de WCD en dan verder naar de lamp, opa anders om. en tenslotte blijft de optie om van de kabeldoos naar een combi-WCD en dan naar de lamp ook nog een mogelijkheid? En wat is dan het aansluitschema vanaf de blauwe en zwarte draad?
 

Sander 1972

  • #14
Om meer ruimte te krijgen zou je kunnen overwegen een gevelsteen eruit te boren. Meestal stenen blijven wel heel. Maar die gele willen nog wel eens een stukje afspringen.

Hierdoor kun je de kabel verplaatsen naar rechts of als je de andere kant op wil naar links. Nu kun je wel een stopcontact plaatsen. En of de lamp op de juiste wijze aansluiten
 

ABCDE

  • #15
ABB 3640 heeft wel een achterinvoer maar is maar IP40

Makkelijkste is kabel er door trekken. Pak dan 3G1,5 xmvk, dan heb je wat meer kans het er door te krijgen.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #16
Als je er een kabeldoos kwijt kunt dan is het goed. Zorg wel dat het een beetje een degelijk ding is met juiste IP klassen voor buiten.

Anders zou ik eerder proberen XMVK kabel te trekken dan te gaan hakken in je gevel.

Alle opties die je noemt zijn mogelijk vanuit een kabeldoos. Als je schakelmateriaal kiest waarbij je in de behuizing nog wel wat ruimte hebt om door te lussen dan kan dit doorgaans prima. Kan wel wat gedoe zijn als je dit voor de eerste keer doet. Je moet wel secuur werken en de individuele aders netjes wegvouwen.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH en Dubbelo

ABCDE

  • #17
Ook daarom kabel 1,5 pakken; dat is veel makkelijker weg te vouwen dan 2,5
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #18
Dat zeker. Ook vanaf de kabeldoos (als die er past) gewoon met 3G1.5 verder gaan ja.
 

ABCDE

  • #19
Ja en geen YMVK pakken, want mantel weer dikker. Als je geen kabeltrekkous hebt de mantel een eindje strippen, draden verbinden aan trekveer en de rand van de mantel aftapen zodat die iig niet ergens op een bocht of sok blijft steken.

Korte stukjes kun je ook nog wel doen dmv duwen en roteren als hij vast loopt.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

XanderH

Specialist Elektra
  • #20
Er bestaan wel dozen die zijn ingericht op een achter invoer.
550x294.jpg

Daar moet dan nog wel een extra tule bij.

(Spat)waterdichte kabeldozen zijn natuurlijk ingericht op het invoeren van kabels door middel van invoertules of wartels. Deze zijn niet bedoeld om buis of losse draad in te voeren. Het geheel goed waterdicht krijgen is dan nog niet zo vanzelfsprekend. Ik denk dat ik er de kitspuit nog bij zou pakken...

Het mooiste zou natuurlijk zijn om het geheel vanaf binnen te vervangen door kabel. Dan hoef je de doos niet strak achter de regenpijp te monteren en kun je een fatsoenlijke doos met wartels gebruiken.

Hoe je het verder vanaf de kabeldoos aansluit, maakt niet zoveel uit. Je hebt ruimte genoeg voor de verbinding al leg je aparte kabels naar de lamp, een contactdoos en een schakelaar. Ik zou doen wat jij het fraaist vindt.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Dubbelo

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu