Buitenscreen of silverscreen?

Lucasvw

  • #1
Hallo allemaal,

ik zit een beetje in twijfel en ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.
Ik heb grote (dubbelglas) ramen op het zuiden en ik zit al heel lang te denken over buitenscreens om de opwarming in de woonruimte tegen te gaan.
Nu kan ik deze eindelijk aanschaffen, maar ik hoor van de zonweringszaken hier in de stad dat Verosol silverscreens een zeer goed alternatief is met gelijke resultaten omtrent warmtewering. Ik heb al her en der wat gezocht voor meer informatie, maar naast de 'officiële' informatie kom ik maar weinig ervaringen hierover tegen. Nu weet ik dus niet echt wat ik het beste kan kiezen, aangezien het een beetje tegen mijn logica ingaat dat binnenscreen even effectief is als buitenscreen. De leveranciers zeggen van wel en staan hier volledig achter. De silverscreens zijn wel ongeveer 1/3de goedkoper en dat is toch een hoop geld.
Heeft iemand hier (onafhankelijke) ervaringen mee of kennis over, vooral met betrekking tot warmte en licht?

Alvast bedankt!
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Binnenzonwering is nooit zo effectief als buitenzonwering.
De warmte is dan namelijk al binnen.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #3
Zodra de zonnestralen tegen het glas komen zit de warmte voor een groot gedeelte binnen.

Wat echter ook zeer belangrijk is en vaak niet verteld wordt indien je binnenzonwering gaat plaatsen achter ISO glas; Er is een zeer grote kans dat de binnenruit van het iso glas scheurt.

Zeker bij binnen zonweringen waarvan de naar buiten gerichte kleur alu, wit of zilver kleurig is krijg je een sterke terugkaatsing van zonlicht (warmte) tegen de ruit.
Hierdoor wordt de binnenruit stukken warmer dan de buitenruit en zet daardoor meer uit dan de buitenruit, met als gevolg een barst.
De fabrikant van het iso glas geeft hier geen garantie op (zie garantie bepalingen iso glas en afstand binnenzonwering en glas)
 

Shz

  • #4
Niks binnen doen..werkt niet tegen de warmte.
ik zou een ritsscreen nemen als ik jouw was.wel prijzig maar werkt perfect.
ook tegen harde wind vlagen.en het doek blijft recht zitten.
 

Lucasvw

  • #5
Dank jullie wel voor de reacties!

Dat was mijn gedachte nou ook. Er vind altijd warmtevorming en -opbouw plaats als het binnen gereflecteerd wordt. Zo warm je de binnenruimte ook indirect op. Dan lijkt het me dat dit meer verwarming geeft dan de straling die door buitenscreen binnen treedt. Maar het wordt wel heel erg aangeraden door verschillende zonwering bedrijven, dat het gelijkwaardige of zelfs betere warmtewering creëert.

Over dat scheuren schrik ik eigenlijk wel. Dit wordt inderdaad nooit vermeldt.
Verosol zelf geeft ook meetresultaten weer met dubbelglas, dus als het echt zo'n groot probleem zou zijn zouden ze dit niet promoten, lijkt mij. En Verosol is toch een aardig groot en gevestigd merk, dus dan zou je niet verwachten dat ze je hiermee voor de gek houden.

Ritsscreen, is dat hetzelfde als buitenscreen? Of komen hier nog meer kosten bij?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #6
Een zipscreen is een duurdere variant van de gewone screen waarbij de zijkanten ook afgesloten zijn.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #7
Thermische breuken zijn die scheuren.
Kan door binnenzonwering komen, maar ook door het plakken van folie of beschilderen van het glas bijv.

Op een pot verf of de verpakking van folie staat ook niet dat je bij iso glas moet opletten voor thermische breuken.
(elke leverancier praat voor haar eigen product en haar garantie, niet die van een ander)

Een veilige afstand van 10cm wordt doorgaans aangegeven tussen glas en binnen zonwering.
Bij de vermelde meetresultaten staat niets t.a.v. de tussenafstand naar iso glas en ze houden je volgens mij toch niet voor de gek hoor zoals ik het zie.
Ze geven enkel meet resulaten weer. het is de fabrikant van iso glas die garantie geeft op de ruit niet de binnenzonwering fabrikant.
Maar als je naar een zonwering leverancier gaat dient deze het in elk geval te weten en te vertellen.
 

James108

  • #8
Ritsscreen/zipscreen zitten over volle hoogte van het doek aan de zijkant vast in de geleider en worden zo ver ik weet meestal buiten geplaatst.

Meest voorkomende variant zijn de "normale" screens daarbij wordt het doek alleen op de rol in de kast en door de onderlijst wordt vastgehouden. Deze worden ook weleens tussen het glas of aan de binnenzijde geplaatst.

Voordeel is dat zipscreens windbestendiger zijn, de onderlijst niet klappert agv wind, en dat ze strakker hangen.

Wat dat laatste betreft zijn er ook varianten met kabelgeleiding en zijn er versies die de onderlijst in de laagste positie vast klemmen. Deze zijn volgens mij alleen elektrisch bedient te krijgen omdat de motor het doek na blokkeren strak moet trekken.

De normale screens zij het goedkoopst, gevolg door de blokkerende versie en de Ritsscreens zijn het duurst is mijn ervaring.

Puntjes van advies als je screens gaat kopen:
Let op een voldoende stevige doekrol en zware onderlijst, en kijk goed dat het opwindmechanisme stevig is. Dan heb je het langste plezier van je schermen
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #9
Dan nog een advies aangaande de stof.

Neem minimaal de Sergé kwaliteit, ivm het minder doorzicht van zonnestralen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu