Buitenmuur stucen

Marcel Tillemans

  • #1
Beste mensen,
Graag ga ik mijn stadstuin opknappen welke uit 4 verschillende plaatstejs en paadjes bestaat. Links en rechts zijn er allerlei erfscheidingsmuren bestaande uit; kalkzansteen, baksteen, tegelswerk en oud stuucwerk.
Moet ik voorstrijken? Welk materiaal gebruik ik dan?
Moet ik rapen? Verbranden?
Welk materiaal kan ik gebruiken voor het raap/verbrandwerk?
Met welk materiaal kan ik de stuuclaag doen?
Ik heb goede ervaringen met binnenstucen en kijk er naar uit om buiten aan de slag te gaan. Maar door verschillende adviezen heb ik nog geen knoop kunnen doorhakken in mijn plan van aanpak. Benieuwd wie er raad mee weet,..
 

BeeTeeWee

  • #2
De tegelwerken en de losse delen van het oude stucwerk verwijderen. Alle muren voorstrijken met een universeel voorstrijkmiddel. Merken noemen mag hier niet, maar in vrijwel elke bouwmarkt is dat wel verkrijgbaar, ook voor buitentoepassingen.

Buiten kun je alleen stuccen met cementgebonden producten, zoals kalkstucmortel bijvoorbeeld. Ook als je al enige ervaring hebt met binnenwerk (gipsgebonden producten neem ik aan) ga je erachter komen dat het stuccen met cementgebonden producten nog wel wat lastiger is. Toch is de techniek niet heel anders: na het ruw opzetten meteen afreien, even aan laten trekken tot het werk enigszins dof begint te slaan, nat sproeien, doorschuren en afmessen. Dat laatste lukt ook nog wel met een vlakspaan. Succes!
 

Marcel Tillemans

  • #3
Beste BeeTeeWee,
Dank voor de snelle reactie. met dat stappenplan kan ik vol vertrouwen aan de slag. Nog een dingetje; de stuucmortel, moet dat een kant en klare, dus dure, zijn? of kan ik die zelf mengen?
Welke producten meng ik dan?
In welke verhouding?
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #4
Kant en klaar duur? Een zak van 25kg standaard stucmortel kost ongeveer 10 euro. Daar moet je niet zelf voor gaan prutsen.

Het enige wat echt duur is, is die speciale renovatiemortel die dezelfde dag droog is. Maar die hoef je niet te nemen (kan je trouwens ook niet zelf aanmaken).
 

Marcel Tillemans

  • #5
Beste Cyruse
Dank voor de reactie. Ik ga eens een muurtje met beamix 500 proberen.

sta altijd open voor aanvullingen en/of opmerkingen,..
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #6
Niet elke buitenmortel is geschikt voor kalkzandsteen !
UP*** van Knauf bijvoorbeeld is een veel gebruikte mortel, echter dus niet voor kzs !
Even op de zak kijken dus...
 

Marcel Tillemans

  • #7
Fijn, die tip nemen we nog even mee.
dank
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu