Buitengevel isoleren

No Hands

  • #1
Om binnen in huis geen ruimte te verliezen en toch een hogere isolatiewaarde te verkrijgen dan alleen een gevulde spouw wil ik ons huis rondom van buiten isoleren.
PIR platen en van buiten afgewerkt met bv potdeksel met kleine ventilatieruimte tussen pir en potdeksel.
Levert 6cm gevulde spouw/bakstenen muur/6cm pir dezelfde of betere isolatiewaarde op dan het buitenblad slopen en in 1x 12cm isolatie en dan een nieuw buitenblad van steen of potdeksel?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Er is hier een hele goede en praktische manier voor.
Zoek maar eens op * op het internet.
Dat werkt heel snel en gemakkelijk.
 

No Hands

  • #3
En ik maar denken dat ik hier geen merken mocht noemen. Ik was iid van plan bovengenoemd materiasl te gebruiken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Als je een (lucht)spouw hebt, heeft het isoleren aan de buitenkant niet zoveel zin.

Ik heb de merknaam verwijderd. Er zijn meerdere merken die een systeem hebben om aan de buitenkant te isoleren.

Als je het buitenspouwblad wilt slopen, moet je wel zeker weten dat het binnenspouwblad voldoende is om de woning te laten staan. Dat zou ik voorleggen aan een constructeur.

Verder is de detaillering rondom kozijnen erg van belang. Het beste is de kozijnen mee te vervangen. Dan kan je ze ook optimaler plaatsen in de dikte van de gevel/isolatie.

Bij het naisoleren aan de buitenkant is altijd een vergunning nodig.
 

No Hands

  • #5
Ik had een spouw maar die is nu gevuld met een bekend product dat daar geschikt voor is. Ik wil het buitenblad liever laten staan maar wel een hogere isolatiewaarde verkrijgen. Waarom zou aan de buitenkant isoleren dan geen zin hebben?
Er komen ook direct kunststof kozijnen met hr++ glas in waar ik idd bewust mee wacht zodat ze straks niet heel ver naar binnen vallen.

Schetsplan voor vergunning is al in de maak, maar hangt dus nog een beetje op de vraag of er veel verschil in isolatiiewaarde zit tussen 1 massief pak isolatie waarbij het buitenblad eerst wordt weggehaald en dan opnieuw gemetseld of gevulde spouw houden en dan nog een extra schil eromheen zetten van cm6 cm naadloos pir.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Zou het niet beter zijn aan de buitenzijde een dampopen isolatie aan te brengen. PIR/PUR is behoorlijk dicht.
Je zit rond de norm met 80 mm steenwol en de 60 mm EPS korrels die bij jouw al in de spouw zijn aangebracht. Meer steenwol is nog beter, toch.
Hoe diep is een kleine ruimte tussen isolatie en potdeksel? Meestal wordt 3 cm aangehouden.
De totale dikte van het isolatie materiaal bepaald de waarde waar het zit maakt niet veel uit.
 

No Hands

  • #7
Wat zou het voordeel zijn van dampopen isolatie? Ik was van plan 2cm tussen isolatie en potdeksel aan te houden.

Ons huis is gasloos en wordt verwarmd met een warmtepomp. Hoe dikker de isolatie en beter de kieren afgedicht hoe minder ik hoeft te stoken.mhet huis heeft ook een ventilatie met wtw. Steenwol kan maar dat moet veel dikker worden voor dezelfde isolatiewaarde toch?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
De door mij gegeven naam, was geen merknaam, maar een product naam.
Maar de ts weet welke ik bedoel.

Verder heb ik helemaal geen baat of voordeel om een merk aan te bevelen.

Maar dit is een heel goed product, om een gevel aan de buiten zijde te isoleren, en af te werken met bv een plaatmateriaal of ander materiaal.
Hier moet je geen steen of glaswol voor gebruiken, die gaat op den duur verzakken als het niet helemaal goed is aangebracht.
En vaak wordt dit ook door de vakmannen niet goed/verkeerd aangebracht.
En als er dan maar een klein spleetje is waar lucht door kan, heb je al een lucht lek met kans op vocht doorslag.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
No Hands schreef:
Wat zou het voordeel zijn van dampopen isolatie? Ik was van plan 2cm tussen isolatie en potdeksel aan te houden.
De wet van de natuur, warm gaat naar koud. Idem voor warme vochtige lucht. Dus aan de binnenkant, warme kant dampdichte materialen en aan de buitenkant, koude kant naar materialen die meer dampopen zijn. Zodoende kan er geen vocht in de constructie worden opgesloten.
Of 1 cm minder een probleem gaat geven ik zou het niet weten. Er zijn nogal wat zaken die in deze van invloed zijn.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
No Hands schreef:
hangt dus nog een beetje op de vraag of er veel verschil in isolatiewaarde zit tussen 1 massief pak isolatie waarbij het buitenblad eerst wordt weggehaald en dan opnieuw gemetseld of gevulde spouw houden en dan nog een extra schil eromheen zetten van cm6 cm naadloos pir.
Dat maakt voor de isolatiewaarde niet of nauwelijks uit. Het gaat immers om het totale isolatiepakket. Voorwaarde is dus wel dat er geen spouw achter de isolatie zit.
 

No Hands

  • #11
@wgb, als de hele buitenste schil naadloos wordt afgewerkt zal die condensatie uitblijven, er is immers nergens een punt waar het kouder is en er condensatie optreedt. Althans dat denk ik. Het hele gebouw zit binnen de schil.

@IJkenhout, interessante link, dankjewel. Het werk zal idd heel nauwkeurig moeten gebeuren. Opletten dat alles goed aansluit en naden afdichten.
Ik heb al een heel nieuw dak met 13dm pir platen waar een overstek mee gemaakt is zodat ik ook de isolatie van de buitengevel daar naadloos op kan laten aansluiten.
De spannendste afwerking zal zijn op de kozijnen. Daar moet ik nog goed over nadenken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
No Hands schreef:
@wgb, als de hele buitenste schil naadloos wordt afgewerkt zal die condensatie uitblijven, er is immers nergens een punt waar het kouder is en er condensatie optreedt. Althans dat denk ik. Het hele gebouw zit binnen de schil.
Waar bazeer je dat op. Een naadloze schil heeft daar niets mee te maken. Tenzij de kieren zo breed zijn dat je niet meer over isoleren kan spreken.
Vocht gaat van binnen naar buiten en als een laag in je muren, steen, EPS korrels, steen, PUR/PIR of Steenwol, onvoldoende vocht doorlaat zal in die zone de luchtvochtigheid stijgen, blijft de temperatuur het zelfde ontstaat er een dauwpunt.
Steenwol laat meer vocht door dan PUR/PIR. Dat wil niet zeggen dat de laatste niet zou kunnen functioneren maar het is gewoon zo.
 

No Hands

  • #13
Ik kom op deze gedachte omdat er onder mijn nieuwe dak ook geen condens hangt.

Zolang dat vocht binnen niet in aanraking komt met kou aan de buitenkant condenseert het toch niet? Vandaar mijn opmerking, als de hele buitenkant rondom even dik geisoleerd is zonder kieren zal er geen punt zijn waar het kouder is dan ergens anders en dus zal dat niet condenseren.Als het goed is zorgt mijn WTW voor ontvochtiging van mijn gehele huis.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Wat voor een dak, plat, pannen, welke materialen.
De warme lucht met vocht gaat altijd van binnen naar buiten en komt een keer in aanraking met de kou van buiten.
Misschien toch nog eens zoeken gebruiken. Of op het internet dauwpunt, hoe en wat.
 

No Hands

  • #15
Het dak is van buiten naar binnen pannen-panlatten-stoflatten-13cm PIR-dakbeschot

Doordat de isolatie zo dik is en nergens een kier heeft is er geen dauwpunt. Want de lucht van binnen komt nergens in contact met de kou van buiten.

Maar omdat de constructie van muur-vulpluisindespouw-muur-pir-lucht-potdeksel meerdere lagen zijn is dat natuurlijk iets anders opgebouwd.
Punt om over na te denken, dankjewel.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16
De aller laatste keer. Er is altijd een dauwpunt of in dat punt vocht of water gaat ontstaan wordt bepaald door de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid in die zone, dat punt.
 

Bernhard

  • #17
Aan de binnenkant van het buitenblad ontstaat condens.
De droogtijd zou 15 dagen zijn. mvgr bernhard
 

Bernhard

  • #18
Als je het buitenblad gaat verplaatsen moeten er misschien palen worden geslagen en of een aanpassing van de fundering.
mvg bernhard
 

Bernhard

  • #19
WGB,
De luchtvochtigheid neemt niet toe in de constructie.
De relatieve vochtigheid neemt toe.
Het absolute vochtgehalte blijft gelijk.
Het is en blijft verwarrend. Op het forum wordt regelmatig de RV met het vochtgehalte verwisseld. De RV is een relatieve waarde en geeft geen indicatie van de hoeveelheid vocht in de lucht. Bv lucht conditie 0grd en een RV van 90%. Er zit ongeveer 1 gram water in de lucht. Bij 20 grd en 50% RV is dat ongeveer 10gram water. mvgr bernhard
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu