Buitendeur halve centimeter smaller maken

HaroldQQQ

  • #1
Ik overweeg om een tweedehands buitendeur over te nemen. Die is een halve centimeter te breed. Als ik de scharnieren eraf haal en van die lengtekant een halve centimeter afschaaf, kan dat dan zomaar?

Of moet ik me zorgen maken over bijvoorbeeld meer kans op houtrot?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik denk dat je het beste van 2 kanten een paar mm af kunt schaven.
Daarna alles weer verven.
 

Kees61

  • #3
Ik zou het inderdaad ook van de scharnierkant af halen. Anders moet je het slot maar zien op te schuiven, dat is veel meer werk dan de scharnieren er opnieuw in hakken.
Toen de deur gemaakt werd, was het net zo ongeschilderd als jouw hangkant straks na het schaven. Ik zie niet in waarom het sneller zal gaan rotten. Als je het maar goed schildert is er niets aan de hand.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Als je het over een nieuwe deur hebt klopt het wat Ron321 zegt, maar bij een 2e handsdeur moet je toch even uitkijken.

Ga je namelijk aan de sluitzijde een stuk afschaven dan is de kans groot dat je ook in de problemen komt met je slot, die moet dan ook dieper, waardoor je krukgat en cilindergat ook weer moet verplaatsen en het geheel er niet steviger/fraaier op wordt.

Kijk daarom eerst of het slot eventueel geheel kan blijven zitten en of dat het mogelijk is om de deur zo in te korten dat deze ook aan de andere kant in de sluitplaat valt.
Zo ja dan zou ik alleen aan de scharnierkant gaan zagen/schaven want de scharnieren passen toch bijna nooit en zullen vrijwel zeker opnieuw ingehakt moeten worden.

Sorry ik kreeg er een telefoontje tussendoor en zie dat een ander ook al geantwoord had. :lol:

suc6

Gerrit Bakker
 

Fiesiekus

  • #5
Als je met de cirkelzaag aan de gang gaat let dan goed op dat ook evt. afgebroken schroeven aan de scharnierkant eruit zijn; die kunnen voor een bot zaagblad zorgen.

Na uithakken van de scharnierbladen even een lik grondverf op 't hout onder de te monteren scharnieren dan gaat ie als vanouds mee.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #6
Vergeet niet om de deur "arm" te schaven. Scheelt ook vaak in het totale schaven; op deze manier hoef je vaak minder er af te halen.

Door aan de kozijnsponning zijde iets meer af te halen dan aan de kant waarvan de je deur opentrekt, schaaf je deur (of raam) "arm".
 

Kees61

  • #7
Arme hangkant? :mrgreen:

Als je een cirkel zou trekken bovenop de deur, met de scharnierknoop als middelpunt en de deurbreedte als straal, dan kan je precies zien hoeveel er van de kant afgeschaafd zou moeten worden, om de deur met een minimale kier te laten sluiten. Dat heeft alleen zin aan de sluitkant.
In theorie zou het een bolle kant kunnen worden maar in de praktijk wordt het gewoon schuin (arm) geschaafd.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #8
Dat bedoel ik dus................. :cool:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu