Buiten schilderwerk: alkyd of acryl?

KlusRob

  • #1
Ik ga binnenkort mijn hele huis (kozijnen) schilderen. Zowel binnen als buiten. Het wordt allemaal gebroken wit.
Buitenkozijnen zijn allemaal nieuw en zijn fabrieksmatig gespoten met een allround verf. Binnenkozijnen zijn heel lang geleden door de vorige bewoners geschilderd met alkydverf.

Nu heb ik al begrepen dat ik voor binnen het beste watergedragen verf kan gebruiken ivm het vergelen.
Maar wat kan ik het beste voor de buitenkant gebruiken?
Ik denk dan aan zaken als duurzaamheid (ook in de volle zon), vergeling, verwerkbaarheid (acryl droogt m.i. vrij snel, ik vind persoonlijk alkyd fijner werken), etc.

Op dit moment neig ik naar alkyd voor buiten, ik zit alleen sterk met het volgende: Hoe zit het met openslaande deuren en ramen en de bijbehorende kozijnen, als ik deze binnen en buiten dezelfde kleur wil geven, wat kan ik dan het beste doen? Toch acryl buiten gebruiken, of ergens een overgang maken van acryl naar alkyd?


Groet, Rob
 

Geus

  • #2
Als je bij de deuren e.d. een overgang maakt op de rand van de binnenkant en de zijkanten, zal een minimaal kleurverschil niet opvallen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
Als u al neigt naar terpentine verdunbare verf ( alkydverven kunnen ook waterverdunbaar zijn! ) voor buiten, gebruik die dan. Inderdaad vergelen terpentine verven sterk in licht, vooral de licht kleuren.

Maakt u de afscheiding op de gebruikelijk wijze dan vallen kleurverschillen vrijwel niet op: een deur die van u af opendraait krijgt op de hangzijde ( scharnier diktezijde ) dezelfde kleur als de binnezijde. De overige 3 diktezijden schildert u in de buitenkwaliteit.

Idem doet u dit met draairamen, dus gaat het raam van u af open, dan schildert u alleen de hangdiktezijde in de binnenkwaliteit en de overige ( boeven-,onder,- en sluitdiktezijde in de buitenkwaliteit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu