Buisventilator badkamer - Welke capaciteit buisventilator

Letobias

  • #1
Beste klussers,

Ik woon in een appartement uit 1962. Met natuurlijke ventilatie. In het appartementencomplex (6 appartementen) zit een ventilatiekanaal welke bij mij roosters heeft in de badkamer, keuken en toilet. De badkamer is door de vorige eigenaars vervangen en heeft een verlaagd plafond. Momenteel zit er een simpele badkamerventilator (100mm, 95 m3/h) in de badkamer deze zuigt lucht naar de ruimte boven het verlaagde plafond welke in verbinding staat met het natuurlijke ventilatiekanaal, deze badkamerventilator is echter niet op flexibele buis of een spirobuis aangesloten.
In de badkamer bevinden zich geen ramen, het is een kleine badkamer van 3m2. Ik heb in de badkamerdeur een breed rooster geplaatst voor de aanvoer van lucht, de badkamer is erg vocht na het douchen druppels aan de muur, spiegel en het plafond.

Mijn suggestie is nu om de badkamerventilator weg te halen en er een ventilator rooster te plaatsen welke d.m.v. spirobuis en/of flexibele buis in verbinding staat met het natuurlijke ventilatiekanaal (daar wordt de flexibele buis dan omgehangen). In de ruimte van het verlaagde plafond zet ik dan tussen de spirobuis of flexibele buis een buisventilator. Eventueel maak ik nog een tweede ventilatierooster welke ook is aangesloten op de buizen. Welke capaciteit buisventilator is hiervoor nodig?

Bedankt alvast! Andere suggesties zijn ook welkom!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
In de ideale wereld 9m3 x 6 = 54 m3 per uur.
Als de weerstand van het kanaal te groot is, of er onvoldoende aanvoer is, meer..
 

Letobias

  • #3
In de ideale wereld zou het trekken van een spiro- of flexibele buis tussen de badkamerventilator van 100m3/h en de natuurlijke ventilatieschacht al ruimschoots voldoende moeten zijn begrijp ik dus!

Echter in de huidige situatie zonder buis zou je dan veronderstellen dat de badkamerventilator alle waterdamp in de ruimte boven het verlaagde plafond zuigt wat dus nu niet lukt…

Anders eerst een buis vanaf de badkamerventilator naar het natuurlijke ventilatiekanaal laten lopen en kijken hoe dat werkt?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Druppels kan je voorkomen of verminderen door de temperatuur in die ruimte te verhogen.
 

Letobias

  • #5
De handdoekradiator staat altijd op volle kracht aan maar dat biedt geen soelaas. Sterker nog deze is al aardig aan het roesten en moet ook vervangen worden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Op volle kracht wat is de temperatuur in de badkamer.
Het roesten is voor mij een signaal dat er periodes zijn dat erop de radiator condens wordt gevormd.
Tenzij de radiator nat wordt door spatwater.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu