Brom geluid vaatwasser bosch

Wateenvent(ilator)

  • #1
Mijn SMI65M35EU Bosch SuperSilence vaatwasser is niet zo stil meer! Hij maakt tijdens het Eco programma vanaf 02:06 tot 01:38 (aftellende display) een brommend geluid. Ook wanneer ik dan de deur open doe. Hierbij zuigt de ventilator lucht uit de machine. Daarna is ie weer gewoon stil. Totdat de machine bijna klaar is en overgaat op het droog programma. Dus de laatste 10-15 minuten. Dan is daar weer hetzelfde lawaai te horen.

Zelf denk ik dat het dus de ventilator is die kapot is. Echter is ook de vraag of de ventilator tijdens het voorspoelen überhaupt zou moeten draaien. De machine is iets meer als 3 jaar oud en derhalve geen garantie meer. Zo'n ventilator kost 100 euro maar ik wil wel zeker ervan zijn dat het de ventilator is die stuk is voordat ik zo'n unit koop.

Is het ook nog zelf te doen? Of wordt dat een lastig karweitje?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Ik kan me een ander topic herinneren bij wie deze klacht ook was.
De ventilator zat rechts en liep aan tegen de behuizing.
Meen dat er een simpele oplossing was door de behuizing van positie te veranderen.
 

Wateenvent(ilator)

  • #3
Inderdaad zag ik een topic over een Siemens. Blijkt nu dat datzelfde werkt bij mijn Bosch vaatwasser! Ben erg blij dat hierdoor de kosten beperkt gebleven zijn tot 3 tiewraps!

Bedankt voor uw reactie.

PS: Zijn Bosch en Siemens hetzelfde bedrijf? De foto van de Siemens is gelijk aan de ventilator in mijn Bosch!
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #4
Ja daarom heet dit bedrijf ook BSH Bosch Siemens Hausgeräte
 

Henriarthur

  • #5
Het aanlopen van de ventilator in Bosch en Siemens vaatwassers is een bekend probleem dat al na een paar jaar optreedt. Het is puur een constructiefout. Door warmte trekt de behuizing krom. Het vervangen van de ventilator is een ingewikkelde klus, de hele vaatwasser moet uit elkaar. Ga daar maar eens aan beginnen! Een zeer afdoende oplossing is om het motorblok strak op het ventilatorhuis te borgen door grote ringen onder de vier schroefkoppen te plaatsen. De trillingvrije ophanging komt daardoor te vervallen, maar daar merk je niets van. Het is een heel gepruts met veel geduld en je moet een hulpgereedschapje samenstellen om erbij te kunnen, vooral bij één schroef. De elektronische stuureenheid aan de zijkant moet wel verwijderd worden.

Aanvulling:
De klus is klaar! Ik had drie bevestigingen al eerder gedaan. Na een paar maanden kwam het gebrom weer terug. Nu de vierde bevestiging, wat je met engelengeduld moet doen! Vooral erop letten de schroef niet ergens onderin valt, en monteren is gelukt door het bitje, schroef en ring met secondenlijm te lijmen. Dan nog blijft het gepruts. Voor geïnteresseerden heb ik een foto gemaakt.
 

Rollo1004

  • #6
Ik denk dat ik hetzelfde probleem heb (machine wast nog naar behoren, maar maakt brommend/ licht ratelend geluid) en ben, als doe-het-zelver, geïnteresseerd in de foto van Henriarthur, gepost op 20-10-2014. Alvast dank voor reactie
 

DSR9500

  • #7
Foto's :?:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu