Brede toog maken

Maikelllll

  • #1
Heren klussers,

Ik heb een vraag.
We zitten te denken om in onze woonkamer over de breedte (3.60) een toog te maken en deze dan met de muren mee te laten stucken.
Hoe kunnen we dit het beste aanpakken?
Ik lees genoeg verhaal over togen maar dat zijn allemaal togen van deurstijl breedte.
Hopelijk kunnen jullie me hier mee helpen.

Alvast bedankt en iedereen alvast fijne feestdagen!

Groeten

Maikel
 

Ceesz

  • #2
Je schrijft dat de de kamer laat stucen. Lijkt mij nuttig om vooraf met de stucadoor te overleggen. Wellicht heeft deze wensen over de constructie en misschien ook nog adressen waar materiaal verkrijgbaar is.

Ik heb ooit een toog in een niet standaard maat gemaakt met behulp van een houten frame bekleed met stucplaat. De boogvorm wel vrij nauwkeurig in de stucplaat uitgezaagd. De tussenliggende ruimte opgevuld met een strook steengaas. Dit hoeft niet zo precies, als het maar niet uitsteekt. Voor het verticale deel van de zijden gewoon metalen stucprofiel gebruikt. Voor het ronde gedeelte heb ik een aluminium stucprofiel gebruikt. Hiervan 1 zijde om de 1 a 1,5 cm tot de kraal ingeknipt met een kniptang. Als de radius van de boog groot is, zou je deze afstand wat groter kunnen nemen. Een stukje proberen zou ik zeggen. Daarna met de hand gebogen en langs het uitgezaagde deel vastgezet. Ingeknipte kant uiteraard op de verticale wand. Hier en daar met een schroefje vastgezet. Met wat experimenteren en rustig werken kreeg ik een strakke geleider. Het lastigste deel was nog om de tweede geleider in lijn met de eerste te krijgen. Daarna geleiders vastgezet met hier en daar wat gips en na aandrogen hiervan op de gebruikelijke wijze gestuct.
Er zullen best nog andere oplossingen zijn maar bij mij werkte het perfect en was bovendien redelijk goedkoop.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Is het een te maken opening, of een nieuwe wand?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu