Bouwbesluit beveiliging raam 13e verdieping

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Een kennis van mij heeft een appartement gekocht op de 13e verdieping. In de woonkamer zijn er 2 ramen vanaf de grond tot bijna het plafond, waarvan de ene - dacht ik - kan worden opengekanteld (dus aan de bovenkant op een kiertje).

In het kozijn zit dubbel glas. Alleen als dat breekt (er tegen aan vallen, struikelen, enz) dan lig je 13 verdiepingen lager op de grond.

Vandaar mijn vraag: wat zegt het bouwbesluit hier over? Moet er valbeveiliging (stang, hekje) geplaatst worden? Moet het glas een bepaalde dikte hebben?
 

Mark en 3 meiden

  • #2
Wel eens geprobeerd door thermopeen te vallen?
doet best pijn dat terug stuiteren :mrgreen:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Je kan het zelf opzoeken.
Code:
Afdeling 2.3. Vloerafscheiding
§ 2.3.1. Nieuwbouw
Artikel 2.14 stuurartikel
Lid 1.
Een te bouwen bouwwerk bevat voorzieningen waardoor het van een vloer vallen voldoende wordt voorkomen.
Daarna volgt hoe je in ieder geval aan deze prestatieeis kan voldoen. Daarin wordt een onderscheid gemaakt als het een beweegbaar raam betreft. Er wordt niets gezegd over hoever het raam open kan, maar dit zou wellicht gelijkwaardig kunnen zijn aan een vast raam. Bij het doorvallen door dubbel glas speelt ook nog mee dat de dubbele ruit ook meer weerstand geeft.
 

Jvsteenb

  • #4
Voor beglazing komt dit er op neer dat van alle beglazing waarvan de borstweringshoogte minder dan 85 cm bedraagt de naar de woonruimte toegekeerde zijde uit gelaagd glas bestaat - ik meen dat draadglas ook is toegestaan. Dat is althans zoals mijn glasleverancier dit artikel uitlegt.

Dit wordt over het algemeen ook aangeraden bij "vloeraansluitingen" die minder dan 1 m met de aangrenzende vloer betreffen, dus ook in een bungalow, schuifpui, etc.
In hoeverre dat dwingend is voorgeschreven weet ik eerlijk gezegd niet, maar het is wel een goed idee, want ook ongelukken met bv. stoeiende kinderen of onbesuisde huisdieren worden hierdoor een stuk minder waarschijnlijk.

Opmerkelijk ( en een tikkeltje off-topic :oops: ): als je "chalet" onder de ombouw op een rijdbaar onderstel staat, is het uit de aard der zaak een woonwagen, en geldt geen enkel lid van dit artikel.


vr. gr.

Job
 

Sjaan Smit

  • #5
Vind de hele vraag een beetje ''off forum''...... :?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Alhoewel de directe noodzaak van de vraag mij voor deze rubriek ontgaat is het Bouwbesluit er niet voor niets.

De glasdikte die wordt toegepast is afhankelijk van de windbelasting, de grootte van de ruit en de HOOGTE waar het glas geplaatst wordt. Dit staat bestreven in NPR3599 voor de liefhebbers.

Nederland heeft een onderverdeling in 3 windbelastingsgebieden.

Hang- en sluitwerk zijn daar tevens op aangepast.

1. Draadglas is gewapend glas.
2. Behalve de boven beschreven toepassing dient u ook raamkozijnen die onderaan een trap in de buitengevel zitten te voorzien van dubbel glas.
3. Door dubbelglas heen vallen is onwaarschijnlijk.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
In dergelijke ramen moet veiligheid glas zitten.
(als er geen hekje is toegepast)
over het algemeen wordt hier gelaagd glas voor gebruikt met een folie er tussen.
 

Michiel_H

  • #8
BertPleizier schreef:
[..]
In het kozijn zit dubbel glas.
[..]
Je hebt het over gelaagd glas, maar volgens mij heb je nog niet gekeken of dat dubbele glas ook gelaagd is. Jij gaat er van uit dat dubbel glas per definitie niet gelaagd is. Controleer eens goed wat voor glas het is, dat staat op de strip in de spouw van het glas. Dikke kans dat in ieder geval de binnenzijde 33.1 of 44.2 is.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #9
Daar zal ik eens naar kijken. Zag wel in de spouw van het glas staan dat het uit JAN 08 kwam.
 

DaPryde

  • #10
Windbelasting zou een rol kunnen spelen, maar de uitleg in de 1e alinea van jvsteenb is de juiste.

Bij alle raamkozijnen (al vanaf de 1e verdieping) waarbij de onderzijde van het glas onder 85cm (vanaf de bovenkant van de vloer) begint moet voorzien zijn van gelaagd glas (veiligheidsglas).

Dit glas heeft wellicht in de glasspouw een andere code zoals Michiel_H aangeeft. dit is een code die de gelaagdheidsdiktes weergeeft. De gelaagdheid kun je niet zien. Misschien dat je ziet dat de binnenste laag iets dikker is, maar de folielaag is niet waar te nemen.

Ik heb in mijn werk voor een aannemer zelf voor het laatst in 2006 glas besteld, maar neem aan dat er sindsdien niks veranderd is. Het toepassen van veiligheidsglas is verplicht als jer geen frans balkon geplaatst is. Als de vorige eigenaar dit niet weg heeft gehaald dan mag je ervan uigaan dat je raam is voorzien van veiligheidsglas.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu