Bosch vaatwasserprobleem

RienRe

  • #1
Ik heb een Bosch vaatwasser shv59a23.
Blijft vaak op enig tijdstip hangen; maakt de wasbeurt dan niet af dus. Veel voorkomende tijden (van blijven hangen) zijn 39 min en 1 min. Als ik dan met mijn vuist een klap geeft op het linker binnenpaneel , dan stopt het geluid (Ik denk de pomp) en gaat hij verder met zijn programma.
Er zijn ook keren dat de waspil uit het wasmiddelvakje is gegooid en dat de machine staat te brommen, maar dat er verder niets gebeurt.
Vandaag heb ik het machien gereset, de pil terug in het bakje gedaan en hem opnieuw aangezet. En vervolgens heeft hij de hele wasbeurt netjes helemaal opnieuw gedaan en netjes afgewerkt.
Soms is dan het wasresultaat goed, een andere keer heeft hij niet (goed) gewassen.

De helft van de keren gebeurt dit euvel niet, en wast hij gewoon helemaal goed, het hele wasprogramma af.

De wasmachine is intussen 13 jaar oud . Hebt u enig idee wat de oorzaak van de storing kan zijn? En of dat een dure reparatie is. Want dat is een 13 jaar oude machine niet meer waard....

Graag uw mening/hulp.
Rien
 

Repair-man

  • #2
Dit kan maar 1 ding betekenen...

Het programma wordt soms niet goed afgemaakt vanwege vervuiling van de niveaukamer en niveauslang.

De machine neemt dan soms te weinig water waardoor de verwarming niet inkomt. (beveiligd)

Als het apparaat er verder nog goed uitziet is vervangen hiervan beslist nog te doen.

Als deze beide onderdelen zijn vervangen zal alles weer normaal functioneren.
 

RienRe

  • #3
Beste Repair-man,

Bedankt voor uw reactie.
Hierbij nu een aanvulling op de eerdere informatie:

Ik heb, zoals elders op het forum aangegeven, intussen de soda-behandeling uitgevoerd, nl. 70 graden-programma 30 minuten laten draaien, soda toevoegen, 10 minuten laten draaien, 2 uur pauze, en het programma af laten draaien.
Dit heb ik 2 keer zo gedaan, en daarna ook nog een keer op dezelfde manier maar dan met een halve liter schoonmaakazijn i.p.v. soda-oplossing.

Het resultaat is dat nu de programma's helemaal goed worden afgewerkt. Ik neem dus aan dat dat probleem bestond uit vervuiling.
Maar............
Wel wordt vaak niet alle water weggepompt: er blijft dan (troebel) water staan tot net onder de zeefplaat. Om dit op te lossen zet ik het spoelprogramma aan voor 1/2 minuut, dan reset ik de machine, en na 1 minuut geeft de machine dan de eindpiep. Meestal is het water dan wel weggepompt. Soms moet ik dat een tweede keer herhalen.
 

Techrax

  • #4
Ik denk dat de afvoerpomp blijft hangen dit kunt u controleren door de pomp de demonteren en te voelen of er speling op het schoepje zit.

Nee? Pomp in orde
Ja? Pomp vervangen
 

RienRe

  • #5
Toch nog een vraag:
Is het ook mogelijk dat er iets aan de hand is met een sensor ? Ik meen begrepen te hebben dat de tijd die de machine over een wasbeurt doet (ook) afhankelijk is van de helderheid van het water. Dan zou het ook kunnen zijn dat zo'n sensor niet goed functioneert.

Ik heb ook vastgesteld dat de problemen zich meestal voordoen als de machine flink volgeladen is, vooral ook als er grote pannen in zitten. Hierbij merk ik wel op dat ik de machine goed inlaad, zodat de draaiarmen niet gehinderd worden. En vermelding erbij dat ik altijd alles goed afspoel alvorens het in de afwasmachine te plaatsen.

Graag uw reactie.
 

Repair-man

  • #6
Het schoonmaken met soda is alleen voor de kuip en de sproeiarmen. Het middel zal niet de niveauregeling bereiken zodat dit probleem hiermee zal worden verholpen.

Tip: Indien u bij het water nemen afwisselend een bonkend geluid hoort dan heeft dit te maken met een verstopte niveauregeling.
 

RienRe

  • #7
Ik heb verder niets meer ondernomen, en gewoon even afgewacht hoe het machine het er zou afbrengen. En 3 weken lang doet hij het prima: elke dag op 50 graden gewassen, en alles liep naar wens. Met één opmerking, nl. dat het apparaat 2 keer op 39 minuten (ja, weer diezelfde 39) bleef hangen. Maar dat was beide keren toen er de grootste pannen die ik heb in zaten. Dat is te overzien. Die enkele keer dat ik die gebruik maak ik ze maar handmatig schoon.

Ik ga nu elke maand de sodaprocedure uitvoeren. En daarmee hoop ik dan dat het machien nog 20 jaar meegaat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu