Bosch vaatwasser SMI3046/14 FD2409 148937

Woonboerderij

  • #1
Een specifiek probleem: de boven wasser draait niet, en de vaat in de bovenlade blijft dus vuil.

Het volgende gecontroleerd:
Labyrinth aan linkerzijde is geheel schoon, want ik had al eerder de soda methode toegepast.
Bovensproeier eruit, en is schoon.
Spuitmond in de bovenkant is schoon, maar toch komt er geen water.
Slang naar bovensproeier los gemaakt, en naast de machine gehouden, dan komt er een dikke straal heet water uit.

Weer gemonteerd, en nu geconstateerd, dat het water niveau in de slang naar de bovensproeier ongeveer half vol staat, dat is dus 26 cm onder het niveau van de bovenbuis naar de sproeier.

Mijn conclusie is dus dat er te weinig druk op het systeem staat om het water hoger op te voeren.
Nu vermoed ik, dat dit komt omdat er teveel water door de ondersproeier loopt, en er dus onvoldoende opbrengst is om water naar boven te stuwen.

VRAAG: Hoort er ergens in de voeding naar de ondersproeier een restrictie te zitten, die zorgt voor wat meer tegendruk, en daardoor een deel van het water naar de bovensproeier leidt?
Dit gezien het feit dat als de bovenslang losgenomen is, er echt veel water uit de slang, en spuitkop voor de bovensproeier spuit.

Graag advies waar die zou moeten zitten; en natuurlijk, als ik het mis heb, hoor ik graag hoe dit dan wel verholpen kan worden
Dank
Cor
 

Woonboerderij

  • #2
Nog een toevoeging: na tientallen topics over Bosch Siemens te hebben door gespit, kom ik de term waterwissel tegen; daarop gezocht, en vind hierover iets in 2006:
Siemens Vaatwasser neemt water en pompt af
Maar dat is bij mij niet het geval: de pomp heeft een dubbel slakkenhuis, dwz 2 uitgangen, 1 voor de slang naar boven, en 1 voor de ondersproeier.
Dit nog weer eens losgehaald, en er zit een mooie venturi in de buis waarop de ondersproeier draait; niets wat weg of defect lijkt te zijn.
Kan foto s sturen, zeg maar waarheen.
Nogmaals, verder draait de machine perfect, en bij dit model lijkt er niets van een waterwissel in te zitten, of het moet in de pomp geïntegreerd zijn.
Er zitten geen elektrische aansluitingen op de pomphuis, alleen op de motor zelf
 

Theo4620

  • #3
Foto's kun je hier opzetten hoor
Denk dat het schoepenwiel geen schoepen meer heeft(los is)
dit komt bij wel eens voor na een lang ''was'' leven
 

Woonboerderij

  • #4
Dat klopt als een bus, daar was ik inmiddels zelf al achter gekomen; ik heb het huis open gezaagd en het schoepenrad netjes pas gemaakt en hersteld met epoxy, en dat zit weer als een muur;
het volgende probleem is echter dat het pomphuis van PP is, en dat is nergens mee te lijmen, ook niet met epoxy.
Het kan wel gelast worden met een heatgun, maar ik heb geen lasdraad van PP en weet ook nog niet hoe ik hieraan moet komen.

Voorlopig even een oude pomp op de originele motor gezet, en 1 maal proef gedraaid, en hij pompt en wast ook boven weer als de beste.

Meen dat een nieuw pomphuis wel los te koop is @ 60 Euro of zo; even afwachten hoe die oude pomp [uit een andere machine] het blijft doen.


Het pomphuis is open gezaagd, en de waaier met epoxy gerepareerd; de gaatjes zaten al in de grondplaat, dus die zijn nu ook gevuld met epoxy.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu