Bosch vaatwasser lekt

Elina

  • #1
Ik heb net een tweedehands vaatwasser gekocht, de nummers zijn:

sms3022nl\14 en FD7505 103540

volgens de verkopers nog helemaal goed, maar toen ik hem aanzette kwam even nadat er water door de slang inkwam het er net zo leuk weer aan de onderkant uitstromen. Na het uitzetten en dichtdraaien van de kraan de deur geopend en ook in de vaatwasser zelf lag water. Vanaf dat moment stopte het lekken en het water in de vaatwasser bleef ook gewoon staan. Weet iemand wat er mis kan zijn? Ik weet ook niet zo goed hoe ik hem kan openmaken zodat ik kan kijken waar het nou precies lekt.
Het water komt van onder, als je ervoor staat aan de linkerkant eruit.

Baal er echt van, was net zo blij dat ik er eindelijk eentje had! (en de kinderen ook :? )
 

Fiesiekus

  • #2
Je zal dat toch aan de onderkant, na het verwijderen van de plint- of zijkantpaneel, moeten bekijken.
 

Elina

  • #3
Ik heb al geprobeerd om die plint los te krijgen, maar die zit met 6 schroefjes vast en bij de twee bovenste kan ik niet komen, daarvoor moet volgens mij de deur eruit. En hoe dat dan weer moet? Of doe ik veel te moeilijk?
 

Fiesiekus

  • #4
Deur hoeft niet verwijderd te worden. Even rustig en technisch naar kijken. De vaatwasser is een onderbouwmodel? Of vrijstaand?
 

Elina

  • #5
Vrijstaand
 

Fiesiekus

  • #6
:oops: had ik even niet mee gerekend. Dan weet ik even de details niet, sorry.
 

Elina

  • #7
Geeft niet, ben al blij dat ik zo snel antwoord kreeg! Ik heb inmiddels een zijpaneel eraf, maar nu? Morgen de zaklamp maar uit de vakantiespullen vissen en eens op onderzoek uit. Is het gevaarlijk om de vaatwasser even aan te zetten als hij open is (zijpaneel/plint eraf)? Want anders kan ik niet echt zien waar het water precies uitkomt.
 

Fiesiekus

  • #8
In principe kan je wel kijken wat er gebeurt, maar als je in het apparaat gaat schoeven/prikken of zo, beslist de stekker eruit!!

En alles achter een geaard stopcontact, op een aardlekschakelaar.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Mogelijk het waterslot verkalkt zodat die niet afsluit, het slangetje naar de pressostaat zit vol rommel, de flowmeter werkt niet naar behoren.
Waarschijnlijk loopt het water eruit via het labyrint.

Probeer eerst eens de sodamethode.
 

Elina

  • #10



De eerste foto is vanaf de zijkant, na het verwijderen van het zijpaneel, de tweede foto is een uitvergroting van rechtsonder.

Ik heb de soda-methode toegepast en toen met de zijkant open de vaatwasser aangezet.
Hij ging eerst oud water wegpompen, toen kwam er nieuw water binnen.
In eerste instantie ging het goed; de boel liep vol, toen 'klapte er iets om' en liep het water in een ander reservoir. Vervolgens kwam er weer nieuw water maar toen gebeurde het: het stukje rechtsonder liep vol en het water kwam uit het gat wat daar in zit (zie foto).
Aangezien ik geen idee heb van de precieze werking of namen van onderdelen, weet ik dus ook niet wat er nu mis is, ik beschrijf alleen zo goed mogelijk wat ik zag. (Was trouwens wel heel leuk om te zien!)

Is er misschien iemand die nu zegt: oooooooo, maar dan is dat en dat kapot (ofzo)? :D

Alvast bedankt!
 

Elina

  • #11
Niemand??? :cry:
 

Pierreh

  • #12
Beste Elina,

ik heb een Bosch SMS3022NL/14 FD7601 460103

Ik heb hetzelfde probleem! Ik heb al een paar keer de vloer moeten dweilen.

Ik heb nog het bijkomende probleem dat het water heeeel langzaam maar naar binnenkomt. Dit is al lange tijd zo. Daardoor duurt een wasprogramma bijna de hele nacht.

Van de week heb ik nog HG onderhoudsmonteur geprobeerd volgens de instructies (zeekbakje vol gedaan), maar helaas.

Ik heb nu de bak inderin volstaan tot over de zeef met HG onderhoudsmonteur (ik heb het nog staan) volgens de methode die uitgelegd word voor de Soda schoonmaak.
Ik heb eerst de knop voor het programma +-80 graden naar rechts gedraaid, want in het begin van het programma word water eerst afgepompt dan word er gespoeld (volgens mij met koud of lauw water) dan word er weer afgepompt en daarna warm gewassen. Dit is wat we willen vandaar dat ik heb doorgedraaid totdat ie voor de 2e keer af gaat pompen (knop staat nu net voor het wasborsteltje). Wachten tot ie net klaar is met afpompen en dan de deur open doen. Toen 2 liter heet water met 80% van een flesje HG onderhoudsmonteur op de zeef gegooid. Nu ga ik hem een uur of 2 1/2 laten staan en dan de deur dicht. Nu zal die met zn warme programma gaan beginnen.

Ik denk dat ik in de tussentijd ook het labyrint ga bekijken, want de langzame watertoevoer is nooit overgegaan met het schoonmaken met HG. Misschien zal ik het labyrint moeten uitbouwen en dan goed schoonmaken (inclusief slangen).

Ik heb nog een veel nieuwere vaatwasser in de schuur staan, maar die verwarmd niet meer! Dus ik heb mn hoop erop gevestigd dat ik deze nog kan oplappen met schoonmaken.
 

Pierreh

  • #13
Ohja.. heb je nog tips om het zijpaneel te verwijderen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Het lijkt me op rommel ergens in de slangen of in het labyrint, goed schoonmaken is het devies.
 

Pierreh

  • #15
We gaan aan de slag! En houden jullie op de hoogte.
 

Pierreh

  • #16
Ik heb de boel open en schoon gemaakt. Het labyrint was niet erg vuil. Het niveauhuis had een beetje aanslag, maar de vlotter werkte nog prima. Het probleem was dat er weinig water naar het niveauhuis kwam dus heb ik de dikke zwarte rubberen slang verwijderd en goed schoongemaakt. Nu werkt het weer prima en heb ik geen waterballet meer!
Ik heb ook gelijk gegeken met de toevoerslang los of het water een beetje wilde stromen, maar dit gaat nog traag dus ga ik een deze dagen eens naar het waterslot kijken.

Eline: Je zegt dat bij jouw het water uit het gaatje in het labyrint stroomt. Dat is dan een ander probleem dan bij mij. Misschien zit jouw vlotter vast of is de niveau schakelaar kapot?
Het kan ook iets anders zijn want er is dat kleine slangetje naast de witte aanvoerslang. Kun je zien of daar het water uitkomt? Dit lijkt me een soort overloop slang die van het zoutreservoir afkomt.

Succes!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu