Bosch sms 3022 doet alsof er een lekkage is

Henkie14

  • #1
Hallo,

Ik heb een vrijstaande Bosch sms3022/08 FD 7201 049748 vaatwasser die volgens mij denkt dat er een lekkage is. Hij haalt geen nieuw water op en als ik een emmer water in de bak gooi (al dan niet met soda) is het enige wat hij doet bij het aanzetten dit zo snel mogelijk wegpompen. Het vreemde is, er staat geen water in de bodemplaat en het vlottertje is weliswaar enigszins vochtig, maar staat niet omhoog. Ik heb al gekeken of de draadjes van de vlotter goed zijn aangesloten, dit lijkt het geval. Ook heb ik (ik weet het, niet erg arbo-conform) de machine aangesloten en aangezet met water erin en toen het vlottertje omhooggeduwd en weer naar beneden geduwd, geen verschil. Zover ik kan zien heeft de machine maar een vlottertje, dus waarom denkt hij dat hij lekt?

Alvast heel erg bedankt voor de suggesties.
 

Piet48

  • #2
Hoor je de schakelaar (microswitch) klikken.
Heb je een multimeter om de schakelaar door te meten?

Maak een aansluiting los en kijk wat er dan gebeurd.
Maak ze beide los en sluit ze kort en kijk wat er dan gebeurd.

Gr. Piet
 

Henkie14

  • #3
Beste Piet,

Ja, ik hoor en voel hem klikken. Het probleem is dat de vlotter bij deze vaatwasser min of meer in het midden van de bodemplaat zit, je kunt er niet echt bij. Ik heb helaas geen multimeter, maar de aansluiting van een van de draadjes gaat door het "armpje" dat de vlotter tegen de bodem drukt naar de switch, die aan het uiteinde van die arm vast zit. Die kan ik misschien wel lostrekken, maar dan nooit meer aansluiten tenzij ik echt de complete vaatwasser demonteer. Overigens wel bedankt voor de suggestie. Ik kan wel, bij wat beter licht, kijken of ik niet met een andere stroomdraad een bruggetje kan maken tussen de twee draadjes.
Andere vraag: is het niet juist zo dat de de vlotter het contact juist maakt als er water staat (of als de machine dat denkt, zoals nu)? Ik weet namelijk wel dat de aquastop stroom krijgt (hij trilt).

Groeten, Henk
 

Piet48

  • #4
Dat is een ander probleem, maar als hij geen water kan krijgen waarom wil hij het dan weg pompen ?

Staat de kraan wel open?

Schroef de Aquastop eens van de kraan en kijk of er geen vuil in het zeefje zit.

Gr. Piet
 

Henkie14

  • #5
Beste Piet,

Bedankt voor alle ideeën, ik kon het toch niet laten even aan de gang te gaan. Als ik het draadje waar ik wel bij kan los maak, doet hijhetzelfde, als ik het draadje rechtstreeks verbind met de uitgaande draad ook... Het ligt dus niet aan de vlotter...
Ten aanzien van de aquastop: die ziet er schoon uit (en zit dicht, maar dat is volgens mij logisch als ie ontkoppeld is. De afvoer doet het als een tierelier, dus daar zit het probleem ook niet. Nog ideeën? Ik weet het namelijk echt niet. Het kan ergens een los contactje zijn, maar daar kom ik (met name zonder multimeter) natuurlijk nooit achter. Oja, en de kraan stond open en werkt naar behoren.
 

Oetzi

  • #6
Bekijk de kabelboom eens, vooral in de knik onderaan de deur.
 

Henkie14

  • #7
Beste Oetzi,

Wat zoek ik precies bij de kabelboom? Hij is niet smerig, ik zie geen kabelbreuk, maar ik heb de deur nog niet open gemaakt. Alvast bedankt voor je hulp.
 

Oetzi

  • #8
Idd kabelbreuk, met eventueel sluiting naar aarde of andere kabel. Wil wel eens gebeuren dat als er geen aardlek in de meterkast zit ondanks een kleine sluiting naar aarde de stop in de meterkast heel blijft.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu