Bosch SMI3046 vaatwasser, programma duurt veel te lang.

INFO

  • #1
Probleem:
Ik heb een Bosch vaatwasser
E-nr = SMI3046/14, FD-nr = FD7405 011648, type S6N22B.
Het doorlopen van een programma, bv op 65 graden, duurt bijna 4 uur.

Vastgesteld dat het innemen van water erg lang duurt. Eerst dacht ik dat de klok defect was, maar deze staat te wachten op voldoende waterniveau bereikt, om door te gaan.
De machine wordt wel goed warm.
Op de site gezocht naar een soortgelijk probleem. Hierbij werd steeds gewezen op vervuiling van het labyrint. Ik heb daarom eerst een aantal keren gedraaid met kalkverwijderaar. Dit heeft geen effect gehad op de doorlooptijd.

Daarom heb ik de vaatwasser uitgebouwd en het linkerpaneel verwijderd. Linksboven heb ik de slang van het labyrint eraf gehaald om met een koperdraad het kanaal schoon te maken.
Hier zit een soort T-splitsing. Het horizontale deel heeft een vernauwing (venturi), waarschijnlijk om de watersnelheid op te voeren.
Was wel wat kalk, maar niet belemmerend. De slang, die volgens mij naar de bak loopt, waar de BROXO zoutkorrels in zitten, doorgeblazen. (Opm.: we hebben ruim een half jaar geen korrels gebruikt, omdat dit in het vaatwasmiddel zit. Op de site las ik dat je beter wel de korrels kunt gebruiken, daarom de bak maar gevuld). Het doorblazen ging zwaar, maar lukte wel. Het niveau in het labyrint stijgt. Stop je dan loopt het niveau weer terug.

Vervolgens proefgedraaid. Bij waterinname komt het water rechtsonder het labyrint binnen, gaat naar boven en komt de rechterpoot van de T binnen en gaat via de linkerpoot van de T de slang in. Het labyrint wordt snel genoeg gevuld (ong. 7 minuten) en na het bereiken van een overloop, wordt de schakelaar bediend, die de vaatwasser vult. Na wat rondpompen en afvoeren van het water wordt er opnieuw water ingenomen. Echter, nu loopt het water weg via de verticale poot van de T. Het water loopt vervolgens via een trap (zig-zag) en de opening aan de binnenkant de vaatwasser in. Dit vullen duurt heeeeeeel lang.

Nu mijn vragen:
Is dit de normale wijze om de vaarwasser te vullen, of moet dit altijd via de linkerslang (via de linker poot van de T)
Wat kan de oorzaak zij van het langzaam vullen (als dit de correcte manier is). Ik heb de filters van de aqua-stop gecontroleerd, deze waren beide schoon. Bij het proefdraaien heb ik deze tijdelijk verwijderd.
De bak waar de Broxo korrels in zitten, heeft, als ik het goed zie, 2 compartimenten. Het kleinste compartiment, aan de kant van het labyrint, heeft bruinachtige korrels. Hoort dit zo, of moet ik de bak verwijderen en schoonmaken? Hoe kan ik de bak eenvoudig uitbouwen?

Ik hoop dat mijn verhaal duidelijk genoeg is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik heb daarom eerst een aantal keren gedraaid met kalkverwijderaar.
Het is geen kalk maar vettigheid en andere rommel die in het labyrint zit, kalkverwijderaar helpt hier niet tegen.

Kijk eens bij de sodamethode.
 

INFO

  • #3
Ik heb de vaatwassser een aantal keren met de beide SODA methodes laten draaien. De machine is wel schoon, echter het probleem (water vullen via de verticale poot van de T, dus te langzaam) bestaat nog steeds, hoewel minder.

Als het labyinth verkeerd vult en je opent en sluit de VW-deur, dan vult het labyrint opeens wel goed (via linkerpoot T) Ik heb een foto toegevoegd. Soms is alleen al het indrukken van de handgreep (en dus het sluiten van de aqustop) al voldoende om te wisselen van goed/verkeerd vullen.

Heeft iemand een idee?
 

INFO

  • #4
Ik heb een soortgelijk probleem gevonden:
"Bosch Silence vaatwasser probleem" van 4-11-2006:
Dit ga ik nu eerst proberen. Het resultaat laat ik weten.

Melding:
De lekkage via de overloop opening in het labyrint wordt, zoals Wittenico al aangaf, veroorzaakt door vervuiling in de slang tussen het labyrint en de filterbak.
Het water uit het labyrint kan namelijk niet snel genoeg de kuip instromen.

Je hoeft hiervoor het labyrint niet te demonteren.
Om deze slang los te halen, kan je de machine schuin naar achteren leggen.
Nu kan je de houder van de vlotter losnemen en de metalen bodemplaat demonteren.
Hierna aan beide zijden van de slang de slangklemmen losnemen.
Haal de slang uit de machine en spoel deze met heet water goed schoon.
 

INFO

  • #5
Ik heb de conclusie, dat het dezelfde storing betreft, te snel getrokken.
Voorgaand bericht had als oorzaak vervuiling van de zwarte slang van labyrint naar vaatwasser. Deze slang is bij mij schoon.
De bak waar de Broxo korrels in zitten, heeft, als ik het goed zie, 2 compartimenten. Het kleinste compartiment, aan de kant van het labyrint, heeft bruinachtige korrels.
Mijn conclusie op dit moment is, dat het filter vervuild is. Wij hebben hier in Grave erg hard water. Het innemen van water naar het labyrint verloopt via de filterbak. Het eerste compartiment heeft bruine korrels, ik vermoed bruin geworden van de kalk.

Is mijn conclusie juist?
Hoe kan ik dit filter schoonmaken?
Of moet er een nieuwe filterbak in?
Zo ja, hoe is deze makkelijk uit te bouwen?
Hebben jullie nog een suggestie?

Alvast bedankt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Die bruine korrels horen er in dus daar hoeft u niets aan te doen.
 

INFO

  • #7
Jan,
Bedankt voor je antwoord.
Weet jij misschien de reden waarom het water via de verticale poot van de T (rode pijlen) de vaatwasser instroomt en niet via het filter?

Kan het zijn dat het filter na 14 jaar toch verstopt raakt?

Het filter is het enige wat tussen watertoevoer en labyrint zit, toch....?
Of zit de oorzaak ergens anders?

Groeten,
Pieter
 

INFO

  • #8
Eigenlijk geef ik zelf al de oorzaak aan........
Soms is alleen al het indrukken van de handgreep (en dus het sluiten van de aqustop) al voldoende om te wisselen van goed/verkeerd vullen.
Ik heb de aquastop vervangen en de vaatwasser doet het weer perfect.
Het labyrint vult op de juiste manier en ook erg snel (ong 30 sec)

Deze melding kan worden afgesloten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu