Bosch SHV 5903/07 vaatwasser: vaat onderste lade niet schoon

Pitterke

  • #1
Hallo,
Ik heb na bijna 10 jaar trouwe dienst een probleem met mijn Bosch SHV 5903/07 vaatwasser. De vaat in de onderste lade wordt niet schoon (er komt geen water uit de onderste arm, en deze draait niet). Ik heb de aanwijzingen in de manual (armen en afvoerpomp controleren) reeds uitgevoerd, echter zonder resultaat. Heeft iemand van jullie wellicht nog tips?
Weet iemand ook hoe je makkelijk kunt testen met het deksel open? Dit krijg ik wel voorelkaar door met een schroevendraaier de sluiting in het deksel in te drukken, maar de sluiting weer open krijgen lukt me niet zonder het deksel helemaal te demonteren.

Alvast bedankt voor je reactie!

Groet Peter
 

Storingsmonteur

  • #2
Waarschijnlijk is de waterwissel defect. Haal de stijgbuis van de bovenste sproeiarm los van de kuip. (2 schroeven) Trek de buis omhoog en kijk met een zaklamp in het gat. Hier zie je een witte kunststof schijf. Probeer die schijf eens met een kleine schroevendraaier te verdraaien. Als dit lukt dan is ie kapot en moet het doorstroomelement vervangen worden.
 

Pitterke

  • #3
Bedankt Storingsmonteur, ik ga dit vanavond even proberen. Weet je misschien ook nog een (eenvoudige) methode om te kunnen testen met het deksel open?
Alvast bedankt / ik houd je op de hoogte.
 

Pitterke

  • #4
Ik heb inmiddels geprobeerd de schijf van de waterwissel te verdraaien. Voor zover ik het kon zien zat er een groen schijfje met een gaatje (het leek wel of het gaatje er ingeprikt was, hoewel ik me bijna niet kan voorstellen dat ik dat zelf heb gedaan: ik ben erg voorzichtig wat dat betreft) Ik probeerde het schijfje te verdraaien, en dat ging: het schijfje is echter niet meer zichtbaar en is ook niet meer terug te draaien. Er komt nu wel water uit beide sproeiers (weet nog niet of de vaat echt schoon wordt) maar ik heb niet echt het gevoel dat ik iets verholpen heb.
Komt deze beschrijving bekend voor?
 

Storingsmonteur

  • #5
De schijf heeft meerdere gaten. Hij kan beide armen van water voorzien, of alleen boven/onder. Als een van beide armen maar water krijgt is de druk hoger.
Maar goed, de schijf wordt normaal aangedreven door een klein motortje. Je mag de schijf dus niet met de hand kunnen draaien. Kun je de schijf wel draaien dan is waarschijnlijk het asje gebroken. Vervangen van het doorstroomelement is dan de enige optie.
 

Pitterke

  • #6
Het doorstroomelement is bij nader inzien OK. Het bleek dat het buitense gat van de sproeiarm verstopt zat waardoor deze niet meer ronddraait en dus maar een klein gedeelte van de vaat raakt. In eerste instantie leek de sproeiarm niet verstop waardoor ik verder ben gaan zoeken.

Maar eind goed al goed :D :D :D , bedankt voor de reacties!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu