Bosch SGV45M13EU | 1 min storing, handmatig water bijvullen

Elcapel

  • #1
Beste Forumleden,

Na ongeveer twee weken troubleshouten en dit forum uitpluizen ben ik ten einde raad. Ik heb daarom een account aangemaakt en wellicht dat ik met jullie hulp verder kom.

Situatie:
Sinds april dit jaar eigenaar van een nieuwe woning met daarin bovenvermelde vaatwasser. De vaatwasser is in 2013 gerepareerd door een bosch monteur | Inlaathuis en ribbelslang vervangen. De storing was het niet doorlopen van t program.

In 2014 is deze monteur opnieuw gekomen voor dezelfde klacht, dit maal het inlaatventiel vervangen.

( ik ben op de hoogte van deze klachten omdat ik van de verkopende partij de facturen, met daarop de klachtenomschrijving en de reparatie heb ontvangen)

Sinds 1 maand doorloopt de vaatvasser opnieuw de programmacyclus niet goed. Als ik de vaatwasser laat lopen dat blijft deze zeer lang op 1 min staan. Uiteindelijk geeft deze na circa 5-6 uur het "einde piepje" aan. De vaat is dan niet droog, vaak wel schoon. ER ligt geen water in de vaatwasser.

Wat heb ik gedaan:
- De Sodamethode, inmiddels 3 keer.
- Reiniging met Azijn, inmiddels 2 keer.
- Voorpaneel eraf, printplaats gecheck, lijkt oke geen zwarte plekken. (maar ik ben verre van een elektrotechnicus)
- Ondervoorplaat eraf, geribbelde slang bekeken. Deze is schoon.
- Bodem bekeken, geen water. Daarom neem ik aan geen lekkage.
- Waterslot gedemonteerd. Gereinigd zat wat gruis en een klein beetje teflontape (?) in.
Zat ook een waterslagdemper (flamco flexofit) voor, deze voorlopige even verwijderd en opnieuw aangesloten. (geen effect)

De volgende stap zou zijn de vaatwasser eruithalen, en het linkerzijpaneel verwijderen. Ik heb echter een nieuwe houtenvloer gelegd, voor de keuken, van circa 2 cm hoog. De vaatwasser kan er daarom niet zomaar uit, ook niet als ik de pootjes indraai. Boven mijn vaatwsser bevindt zich een werkende lade, met daaromheen aftimmering. Deze is waarschijnlijk van de zijkanten (koelkast aan de ene zijde en spoelbak aan de andere kant)

Om de vaatwasser te verwijderen zal ik de keuken moeten demonteren (koelkast en spoelbak eruit, kastjes demonteren) Als ik de VW vervang zal dit toch moeten gebeuren en het is overkomelijk. Maar als ik t kan vermijden graag... :-).

De vaatwasser doorloopt alleen het spoelprogramma goed. Alle andere programma's:

- 45 graden (46min)
- 55 graden (150 min)
- auto 55-65 graden (146)

lijken in de soort van storingmodus te komen voordat de laatste (glans)spoelgang komt met daarop volgend de droogcyclus. Als ik het karakteristieke gebrom/gemauw hoor van de pomp die geen water meer heeft om weg te pompen dan weet ik dat de storing is ingezet. Als ik dan de vaatwasser openzet en handmatig water bijvul totdat de zeef onderwater staat, dan gaat het programma verder, start de (glans)spoelgang en de droogcyclus. De vaat komt er dan smetteloos uit!

Kan iemand mij helpen vast te stellen waarom de programmacyclus lijkt vast te lopen? Bij het 45 graden programma is dit circa 10 min voor t einde en bij de andere programma's circa 25 min voor t einde. (bij een lege vaatwasser.)

Een heel verhaal wat hopelijk duidelijk de situatie omschrijft. Heeft iemand een idee van de oorzaak van deze storing? Alle hulp is welkom!
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
In de veronderstelling dat alles wat vervangen is nog steeds goed is ga ik voor het uitstroomventiel.
Dit onderdeel wat rechtsonder het labyrint zit kan blijven hangen waardoor de machine geen genoeg water krijgt om te verwarmen.
Niet verwarmen i.v.m te weinig water geeft namelijk de 1 minuut storing.

Een vervuilde niveauregelaar en verstopte geribbelde slang kunnen dit ook veroorzaken maar ik ga er gemakshalve vanuit dat deze nog niet nu alweer verstopt zitten en wellicht zit deze fout er al twee jaar in wat zich nu langzamer verergerd.
 

Elcapel

  • #3
Als ik t goed heb is t uitstroomventiel niet bereikbaar via de voorzijde toch? Ik ga de vaatwasser dan toch uitbouwen, dank voor de tip!
 

Elcapel

  • #5
Dan gaat de klus toch iets groter worden dan gehoopt, nogmaals dank!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu