Bosch Logixx aanlooprelais verbrand

Dick87

  • #1
Enige tijd geleden stopte onze Bosch vaatwasser ineens met werken. De machine ging nog wel aan, maar na even kort enkele geluiden te horen gebeurde er verder niets. Daarbij kwam af en toe een lichte geur vrij die ik niet helemaal thuis kan brengen (niet perse een brandgeur). Na enig zoekwerk heb ik het labyrinth verwijderd en volledig schoongemaakt, hier zat nogal wat viezigheid in. Ook de vlottertjes en eigenlijk alles waar ik verder bij kon heb ik zo goed mogelijk van alle viezigheid proberen te ontdoen. Na hermontage werkte de machine weer perfect!

Helaas was deze vreugde slechts van korte duur. Na een week of 2 bleef er ineens water onderin de machine staan wat bij inschakelen niet verder afgepompt werd. Voordat ik de tijd had gehad om hier naar te kijken was het probleem echter spontaan al verholpen. Een flink aantal keer proberen om opnieuw een programma te starten heeft er wonderbaarlijk genoeg voor gezorgd dat het probleem verdween. Helaas, slechts weer van tijdelijke aard. Nu, inmiddels ruim 2 maanden later, begint het probleem weer van voren af aan! Bij het inschakelen van de machine is er even kort een geluid te horen, maar verder geen actie. De niet nader te omschrijven geur is weer (licht) aanwezig en onderin de machine staat water.

Naar aanleiding van een aantal tips die ik her en der op het internet tegen kwam ben ik maar weer eens gaan schroeven. Rond het rotortje van de pomp vond ik geen noemenswaardige viezigheden of obstructies, het rotortje is ook prima rond te draaien. Dit rond draaien gaat overigens met duidelijke 'slagen' waarbij de rotor voelbaar steeds in een andere positie 'valt'. Ik weet niet of dit normaal is? Ook de andere plekken waar ik aan de binnenkant bij kon heb ik gecontroleerd en schoongemaakt. Ook daar geen bijzonderheden. Na het terugplaatsen van de filters en dergelijke had ik weinig hoop dat er verbetering op zou zijn getreden, maar wellicht ben ik toch een stapje verder gekomen. Bij het starten van het programma pompte de machine nu duidelijk water weg door de afvoerslang waar dit voorheen niet gebeurde. Helaas wil de rest van het programma daarna alsnog niet starten. Ik hoor de machine even kort aanslaan en vervolgens weer stil vallen.

Heeft iemand enig idee waar dit aan kan liggen en of deze machine nog te redden is?

Wat ik al geprobeerd heb:

- Schoonmaken labyrinth/vlotters
- Schoonmaken filters
- Schoonmaken rotor pomp ed.
- Afvoerslang op gelijke hoogte gehangen met de uitgang van de machine; geen verschil.
- Reset

Toen ik bezig was heb ik even een filmpje gemaakt van wat er binnen in de machine gebeurt bij het starten van een programma. Dit filmpje is gemaakt nadat ik de filters heb verwijderd, maar voor het schoonmaken van de delen daaronder. De keer dat ik de machine daarna inschakelde werd er dus wél water afgepompt maar blijft het programma evengoed hangen:



Ik zou erg blij zijn als iemand mee zou willen denken om het probleem definitief op te lossen :).

Gegevens van de vaatwasser:

Bosch Super Silence Logixx Automatic
E-nummer: SGS4682/07
FD- nummer 8111
 

Dick87

  • #2
UPDATE:

Vandaag de machine verder open geschroefd en even laten draaien met het linkerzijpaneel er af zodat er te zien is wat er in het labyrint allemaal gebeurde. Duidelijk was dat er na enige tijd wat rook/stankontwikkeling uit de onderzijde kwam. Na verdere demontage bleek er een onderdeel volledig verbrand te zijn:



Volgens mij betreft dit het volgende onderdeel:
https://www.bosch-home.nl/productoverzicht/00169326#/Togglebox=manuals/ Aanlooprelais
00169326

Wanneer het probleem met het vervangen van dit onderdeel opgelost is dan heb ik dat er uiteraard graag voor over. Ik ben er echter bang voor dat het verbanden van dit onderdeel misschien niet de oorzaak maar slechts het gevolg is van een ander probleem. Iemand die hier wellicht meer van weet?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #3
Dit is waarschijnlijk gevolg van een ander probleem.
Dit defect is eerder langsgekomen en nooit met een definitieve oplossing.
Relais >>> Motor >> Besturing.

Maar je kan het proberen om het relais te vervangen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu