Bosch koelkast 3514 motor start niet

Move

  • #1
Ik heb de Bosch koelkastcombinatie KGE 3415/01 FD 7411. (wat is overigens het verschil tussen het KGE- en het FD-nummer? )
De motor wil niet starten. Ik heb het startrelais (PTC) vervangen zonder resultaat. Oude startrelais open gesloopt voor de aansluitgegevens. Hierna de bruine netaansluiting (L) doorverbonden met de stuurdraad-aansluiting van de stuurprint op het startrelais. Zwarte draad van stuurprint uiteraard eerst losgemaakt.

Resultaat:
Koelkast start, motor draait dus. Motor blijft natuurlijk draaien totdat de netspanning losgehaald wordt.
Mijn conclusie: stuurprint defect.
(Nummer oud module: 094833, nummer vervangend module: 263781)

Op goed geluk de TRIAC BT139 - 600, de motorschakelaar, gemonteerd op de stuurprint, vervangen (600 betekent max. 600 Volt, kosten € 2). Helaas is de koelkast hiermee nog niet hersteld. De stuurdraad van de print moet 220 V leveren. Op deze aansluiting mat ik ca 115 volt t.o.v fase- en( ! ) nul-draad van de netaansluiting, zodra de koelkast aan zou moet slaan.
Ik heb hierna een oscilloscoop op de stuurdraad aangesloten, die mijn vermoedde bevestigde. De TRIAC laat alleen de positieve helft van de netspanning door. Dus ik mis de onderkant van de 220 V sinusspanning. Dus de TRIAC wordt getrikkerd op de positieve flank van de spanning en gaat daardoor open.

Ter info: Een getrikkerde TRIAC blijft open zolang er spanning op staat en sluit zodra de spanning wegvalt of de sinus-netspanning door de "nul" doorgang gaat.
De trikkerpuls voor de negatieve helft van de netspanning mis ik dus.

Wie heeft hier ervaring mee?
Ik heb geprobeerd het schema te tekenen, maar dat lukt niet erg. Heeft iemand het schema van dit module?
(Bosch-nummer oud module: 094833, nummer vervangend module: 263781)
(nummer op print 9.981.310.007-2)
Zie voor een foto: helaas offline

De CPU is zeer waarschijnlijk in orde, aangezien de verdere sturing werkt. De koelkast draait nu met een tijdschakelaar: 30 minuten aan, 30 minuten uit. De stuurprint kiest keurig met magneetventiel koel- of vriesgedeelte.

Een nieuwe print kopen vind ik geen optie, gezien de leeftijd van de kast en het "feitelijk" simpel defect op de stuurprint. Dit moet hersteld kunnen worden.
Ik kan op goed geluk ic2 en 3 vervangen, resp. 34063AP1 en ULN2003A . Beide ca € 2 per stuk. De eerste is echter slecht te verkrijgen. Of eerst maar de overal te verkrijgen ic3 vervangen.

Dus: heeft iemand soortgelijke ervaring en tips. En wat geweldig zou zijn een schema van de print.
 

Ronald41

  • #2
Op de foto lijkt het alsof de elcootjes open staan, of is dit de lichtval?

En zitten er SMD-componenten aan de onderkant? Naast die connector zit een grote bruine plek, die is heet geweest.

Zie hier de datasheets van de IC's, misschien helpt dat je verder?



Ze worden niet meer gemaakt, dus op tijd bestellen zolang ze nog op voorraad zijn.

Het lijkt me niet zo'n heel moeilijke schakeling, ik zou eerst s kijken welk IC die Triac aanstuurt.

Als je niet wil zoeken en meten kun je in principe de hele bups vervangen, incl Triac. Voor de kosten hoef je het niet te laten. Tenminste - als er niet nog een hele bups smd componenten aan de onderkant van de print zitten.

Zelf zou ik liever meten zodat je weet wat er stuk is. Ik zou toch even een schemaatje maken als het lukt, werkt erg makkelijk.

Succes!

Groetjes Ronald.
 

Move

  • #3
Ronald, bedankt voor je antwoord. De elco s zijn nog heel. Er zitten inderdaad behoorlijk wat SMD-componenten aan de onderkant van de print. Ik heb ze doorgemeten. Ze lijken in orde. De diode-overgangen van alle transistoren zijn ook in orde.
Bedankt voor de links van de datasheets.

Bosch KKE 3101 02 koel-vriescombi foutcode E2
Ik heb van FloorV zijn oude print gekregen om te experimenteren. Na plaatsen van deze print werkte mijn koelkast weer als vanouds. :lol: Mijn NTC-sensor is dus niet kapot zoals bij FloorV. FloorV nogmaals bedankt :cool: .

Misschien dat ik de 2 ic s alsnog koop voordat ze niet meer te koop zijn.
Naast die connector zit een grote bruine plek, die is heet geweest.
Ook de print van FloorV heeft die plek. Aan de onderkant zit een drievoudige diode met gezamenlijke anode. 2 dioden zijn parallel geschakeld :?: waarom :?: en 1 is niet aangesloten.

Deze dioden (op beide printen) zijn volgens meting in orde.

Mijn koelkast werkt in ieder geval weer. :D

Mocht er toch nog iemand zijn met een schema, dan hoor ik dat graag.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu