Bosch Keukengeisertje

Kaneelschep

  • #1
Hallo mensen!!

Als eerste.. ik weet niks van geisers en ben bang voor gas! :D Maar ben wel erg goed in knutselen met van alles wat je maar zelf kan maken.

Ik heb een oud huis met als enige waterverwarming een klein Bosch W135tz1 keukengeisertje. Er hing eerst een Fasto 1200. Maar die leverde al helemaal niet genoeg warm water om redelijk te douchen.
Dus deze opgehangen omdat ie een stuk nieuwer is en de opbrengst iets meer is. Dat koste wat moeite omdat de leidingen allemaal vaste buizen zijn maar goed. de uitgaande waterleiding is nu een klein stukje flexibele slang naar vaste buis. Maar dat was ie ook al toen ie nog bij mn oma hing.
Probleem is dat ie buiten in mn bijkeuken hangt. Dat is nogal een tochtig koud hok. Het watergedeelte was door de vrieskou een beetje kromgetrokken en lekte flink. Rechtgebogen en weer in elkaar gezet. en het lekt helemaal niet meer. Ik heb hem flink door laten stromen en de vlam aan gezet. Werd mooi warm en deed het paar minuutjes prima. Toen heb ik hem heter gezet. en ook dat ging even goed. tot ik de kraan dicht deed en de geiser ging sissen en daarna ging bonken en klapperen. Toen heb ik de gaskraan maar heel snel dichtgedaan.. Nu durf ik niet zo goed meer....
Heeft iemand een idee??????

Groet, koen
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Met andere woorden, je hebt de geiser kapot laten vriezen. De geiser schakelt waarschijnlijk niet meer uit als je de kraan dichtdraait. Er zal wel meer krom of stuk zijn in het watergedeelte.
 

Kaneelschep

  • #3
Hoe weet je dat ie niet meer uitschakelt?
En wat zou daar de oorzaak van zijn?

Je hebt 3 dikke bouten in uitstekende ogen die het watergedeelte bij elkaar houden.
1 oog waar zo'n bout doorheen zit was maar een klein beetje krom zodat er water tussendoor kwam.
Het enige wat ik heb gedaan is dit rechtbuigen zodat ie weer waterdicht is. Leek mij niet al te problematisch....

Ik was net te laat met een kacheltje regelen. Vorige jaren heeft de fasto ook zonder problemen het vriezen overleefd in die bijkeuken.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Zo'n oog gaat niet vanzelf krom. Dat komt doordat er water in het waterhuis zat wat is bevroren. Daardoor zet het uit en drukt het waterhuis uit elkaar. Daardoor heb je lekkage gehad.

Waarschijnlijk is er door de bevriezing intern nog wel een en ander krom door bevriezing, waardoor het waterhuis niet goed meer werkt.

Dat je geiser gaat sissen, bonken en klapperen als je de kraan dichtdraait, duidt erop dat het water in de warmtewisselaar aan de kook raakt. Dat kan alleen als de geiser blijft branden als de kraan dicht is.

Dat je met een andere geiser geen problemen hebt gehad met bevriezing zal wel geluk geweest zijn. Het was ook wel aardig koud de laatste tijd.
 

Kaneelschep

  • #5
Ja.. het was zeker koud in vergelijking tot de laatste jaren.. ik had zon elektrisch radiatortje.. maar die moest ik ook al eerst repareren :( vandaar te laat. Alles gaat hier verrot... MAar ja.. de hele buurt gaat ook gesloopt worden!

Tja.. ik had de hoop dat het ijs alleen dat oog of het huis wat krom had gemaakt. Omdat het zulk zacht materiaal is.. en dat de rest erin nog zou werken.

Dat is dus de reden van het bonken! ik dacht zelf aan lucht in de leidingen maar dat is dus onzin..

Nu had ik dit bonken etc echter pas bij de 5e keer warme kraan open. Daarvoor ging het wel goed..
Het verschil was dat ik de geiser net op de warmste stand had gezet...

Zou ik hem nog eens aan kunnen doen om verder te vogelen? Of gaat ie ontploffen als dit nog eens gebeurt???
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #6
Je mag blij zijn dat hij nog hangt :lol:. De kans bestaat dat hij uit elkaar knalt, of dat er ergens anders iets van de muur komt door een te hoge druk in de waterleiding.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Zou ik hem nog eens aan kunnen doen om verder te vogelen? Of gaat ie ontploffen als dit nog eens gebeurt???
Misschien kunt eerst een commerciële zender bellen voordat u hem opnieuw gaat gebruiken, komt u nog op TV ook, met verbrandde ledematen zo niet erger.

Waterkraan dicht, gaskraan dicht en slopen dat apparaat, u brengt uzelf en anderen in gevaar bij gebruik van deze geiser.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #8
Lucht in de leiding of de pakkingbus houd de opdrukstift vast door een lekkage.

Kijk ook het LO ventiel eens na die zit rechts op het watergedeelte dat is een schroef met een kogeltje,maak dit ff schoon.

Zet wel de stopkraan van het water dicht.


succes
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Als het watergedeelte bevroren is geweest is vaak de drukstift krom, die is niet recht te maken en moet sowieso vervangen worden, het complete watergedeelte moet eigenlijk vervangen worden, er is waarschijnlijk nog meer schade aangericht.
Ik heb in mijn bericht hierboven niet voor niets geschreven dat de geiser het beste naar de sloop kan.
 

Kaneelschep

  • #10
@ jan
Ik waardeer alle antwoorden maar drama maken en dingen weggooien kan iedereen :) maar voegt weinig toe tot een eventuele oplossing.
Wat doet bijv. de drukstift? En hoe ziet die eruit/waar zit die? Dan kan ik dat controleren en blijft het geen loze praat!! ;)

Ik weet nu zeker dat de geiser dus inderdaad blijft denken dat er watervraag is.
Ik heb hem namelijk nog even aangedaan zonder kraan aan te doen en meteen als je de knop loslaat om waakvlam aan te steken blijft niet alleen de waakvlam aan maar gaat ook de hoofdvlam/geiser branden.
Dus meteen weer uit gedaan door gas dicht te doen.

Ik denk nu dat ik misschien een veertje verkeerd terug gebouwd heb.
Het veertje wat tussen het gas en het water gedeelte komt. Ik heb dit bovenin het watergedeelte losjes over die stift heen geschoven die door een soort van sproeier aan de bovenkant van het watergedeelte uitkomt. De stift met het plastic rondje aan de binnenkant van het waterhuis.
Zo duwt het veertje tegen de stift in het gasgedeelte.
Ik denk dat dat fout was en het juist over het stiftje in het gasgedeelte heen geschoven zou moeten zitten.
Dit lijkt me nogal wat uitmaken..

Ik heb wat fotoos gemaakt voor de duidelijkheid.
Misschien kan iemand dit bevestigen?

Trouwens, nogmaals heel erg bedankt allemaal voor het meedenken!!! :D




 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
tot ik de kraan dicht deed en de geiser ging sissen en daarna ging bonken en klapperen.
De geiser is niet meer betrouwbaar, dat is nog geen drama maar dat kan het wel worden.
Het is uw keus wat u er verder mee doet.
 

Kaneelschep

  • #12
Ik begrijp je punt, maar ja. Ik kan me nou eenmaal niet zomaar een nieuwe veroorloven. Dus probeer toch even dit probleem op te lossen.
En mocht ik een andere 2e hands kopen weet ik daar ook niks van.
Die kan er net zo goed over 4 weken mee kappen.

Als ie verder nergens in de geiser lekt kan er daar toch ook niks kapot gevroren zijn? Daar is het watergedeelte voor en moet het dus daar in zitten.

Dus voor ik deze weggooi moet ik wel zeker weten of ik niet gewoon iets vergeten ben of fout gedaan heb.
Stel ik gooi het ding weg omdat ik een veertje verkeerd had gedaan dan lijkt me dat erg zonde en nutteloos...

maar nu heb je nog steeds niet gezegd wat de waterstift is die krom zou zijn volgens je! ;) Dat bedoelde ik juist.. Dat zou constructiever zijn geweest :D

Groet.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #13
Ik vind het wel frapant.

Je geeft zelf aan, dat je de ballen verstand hebt van geisers, en bang bent voor gas.
Laat er dan even een vakman bij komen, en ga dan niet eigenwijs zelf liggen prullen.
Nu heb je dat hele ding uit elkaar gehaald, terwijl je eigenlijk helemaal niet weet waar je mee bezig bent, of hoe het in elkaar heeft gezeten.

Als er nu hier een antwoord wordt gegeven, en je gaat hier zelf mee prullen, en we lezen straks in de krant, dat de zoveelste eigenwijze knutsel smurf met heel zijn gezin gruwelijk verbrand zijn. worden we daar ook niet vrolijk van.

Dus doe nou niet zo eigenwijs, en haal er even een vakman bij die het toestel goed nakijkt en afsteld, want je onderschat de situatie.
Want zoals je al zelf aangaf, heb je er zelf helemaal geen verstand van.
 

Kaneelschep

  • #14
Eerst hoop ik een bevestiging te krijgen hoe dat veertje erin moet.
Dan kan ik het weer in elkaar zetten zoals het hoort en als ie dan nog steeds gaat branden zonder watervraag zit het dieper dan ik kan maken en houd ik op.

Maar zolang ik niet zeker weet of ik het probleem van continue watervraag misschien zelf veroorzaakt heb door het veertje verkeerd te doen slaat het nergens op om gewoon de boel maar weg te gooien.
Daarom vraag ik het hier :D

Groet.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
De geiser is bevroren geweest, het watergedeelte moet in elk vervangen worden, er kan meer dan 1 ding kapot zijn.
Doordat de geiser is gaan stomen kan er meer schade aangericht zijn.

Wilt u echt verder met deze geiser dan een installateur inschakelen die e.e.a. onder handen neemt en de risico's ook wil dragen, dat zal een beste zoektocht worden.

Het is inmiddels wel duidelijk wat u te doen staat, het topic gaat op slot.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu