Bosch inductie kookplaat met elektronica probleem

Jvinkers

  • #1
Hallo,

ik ben bezig om een kookplaat van Bosch weer aan de praat te krijgen.
FD7709
e. nr NIT615DEV/02
L422BHF41
230V 56000 W


Het probleem was eerst dat 1 kant niet goed functioneerde.
nadat ik alles uit elkaar gehaald had, zag ik dat op de voedingsprintjes een zeer dun koperbaantje weggebrand was. het lijkt me dat dit als een soort zekering hoort te functineren.rechts boven op de foto te zien. 2 spoortjes in serie zijn er beide uit.


ik heb toen de voeding van de andere kant gepakt en gewisseld met de defecte.
helaas kwam er een seconde nadat ik een plaat aanzette een knal en rook. ook bij deze voeding was het spoortje eruit geknalt. helaas was ik zo onder de indruk dat ik vergeten ben welke plaat ik ook alweer aangezet had. nu was er echter 1 spoortje weggebrand.



toen verder gekeken dan mijn neus lang is en de stuurprint maar eens grondig besturdeerd. hier kon ik nergens iets vinden wat op schade leek.


ik heb toen het alu koelblok los geschroefd om te kijken of hieronder iets te vinden was. op de foto is dit blok er al af. het zat links onder. hier zitten 2 torren of FET oid onder.
beide van hetzelfde type.



zoals te zien is van beide torren een pootje afgebroken. dit is gebeurd tijdens het is te ongeduldig lossolderen. Maar ze zijn nog wel te meten. Ik heb met de multimeter op de diode stand het een en ander gemeten.
bij de ene tor meet ik ongeveer 1,6 v tussen de pootjes. Bij de andere tor complete sluiting. Die is dus stuk.
nu is de vraag:

1. hoe waarschijnlijk is het dat er nog meer stuk is op deze print, en is het de moeite waard om de tor te vervangen? op de gok dus
2. kan ik de doorgebrande printspoortjes vervangen door een zekering in een houdertje, en welke waarde zou deze dan horen te hebben?
 

Fiesiekus

  • #2
Het hele eiereneten is dat je de oorzaak niet verhelpt; nl. de verwarmingselementen aan 1 kant trekken zoveel stroom dat de stuurelectronica is opgeblazen. Dan kan je die laatste blijven vervangen/repareren maar dat lost het probleem (de sluiting in de verwarmingselementen) niet op.

Heb je die elementen al ohms doorgemeten?
 

Jvinkers

  • #3
Ik heb de platen ohms doorgemeten. en alle platen, dus ook van de goede kant geven zo 0.1 ohm aan.
wat eigenlijk ook niet zo gek is aangezien het niet veel meer is dan een dikke opgerolde koperdraad.
ikzelf zou overigens ook niet weten hoe ik ze anders zou kunnen testen.
 

Gericom

  • #4
De defecte FET heeft de kortsluiting veroorzaakt en daardoor de zekering printbaan door laten branden. De printbaan kan gewoon dmv een draad weer hersteld worden.
De defecte FETs zullen vervangen moeten worden, of je kijkt op marktplaats of iemand een vermogensprint of inductieplaat te koop heeft. Deze printen zitten in veel (verschillenden merken) inductiekookplaten en komen bij Brandt/Fagor vandaan.

Meestal is er niet meer dan dat aan de hand.

De kookplaat die je daar hebt is uit 1997.

Hier staat bijv. een defecte plaat:

offline
 

Jvinkers

  • #5
Ik ga het eerst eens proberen om de FETS te verwisselen. Dan heb ik meer eer van mijn werk :cool:
maar is het niet verstandiger om een soort van zekering in de voedingsprint te houden? ik snap dat doorsolderen met een draad wel kan, maar vroeger kon je bv ook een spijker in de stoppenkast doen als ze even geen andere stop bij de hand had. Het werkt wel, maar of het nu zo veilig is..........
 

Gericom

  • #6
De stop in de meterkast is er ook altijd nog, maar je kan evt. een zekeringhouder met een zekering lager dan 16 A, bijv. 15A plaatsen.

Ik weet niet of deze FETs verkrijgbaar zijn, misschien een alternatief.
 

Jvinkers

  • #7
Zojuist even aan het bellen en interneppen geweest.
1. niemand heeft ze op voorraad.
2. ze zijn te bestellen voor zo'n 35 euro per stuk. (ik heb er dus 2 nodig)
ik vrees dat ik dan toch voor de minder stoere oplossing moet gaan en ergens een donor zien te vinden. we gaan dus MP weer op.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu