Boeidelen rot, wat is de beste methode om dit te vervangen?

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #1
Goed, ik was tijdens de voorjaarsinspectie wat aan het prikken, trekken en duwen en toen:



Ik wil dit gedeeltelijk gaan vervangen. Ik zat te denken om ongeveer aan beide kanten een stuk van ongeveer 20 cm te vervangen (daar is het hout niet rot) en dan met afgeschuinde kanten aan elkaar te bevestigen, dus van boven gezien als volgt:



Eventueel een klosje er achter om te delen goed aan elkaar te bevestigen. Goed idee? Geen goed idee? Iemand verder tips? Alle opmerkingen worden zeer gewaardeerd.
 

Fiesiekus

  • #2
Hmm... heb van 't weekeind exact hetzelfde bij de hand gehad. Je werkwijze is goed. Ik heb betonplex gebruikt en waar de 2 nieuwe stukken bij elkaar komen, onder 45-graden verstek afgezaagd zodat je geen kopse kant hebt. Het contactoppervlak gelijmd mer PU-lijm.

Ik denk dat de rot bij jou vooral door die kopse kant is gekomen; gek dat ze dat niet onder verstek hebben aangelegd.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #3
Dank voor je antwoord. Ik moet eerlijk zeggen dat waar de kopse kanten van de nieuwe stukken bij elkaar komen een idee van mijzelf is. Zo zat het namelijk origineel:



Een tamelijk bewerkelijke constructie en je houdt een kopse kant blootgesteld aan weer en wind...de inwatering is er niet minder om. En ik vind dat uitstekende stukje niet zo mooi. Vandaar dat ik dat gewoon haaks wil hebben, maar onder verstek is misschien inderdaad een beter idee.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Op de foto staat de kraal van de goot ook iets open.
Daardoor kan er water in de hoek van je bakgoot komen.
Ik zou de hoek van je nieuwe aansluiting zo maken.
Je kan dan altijd wat verf op de kopse kant aanbrengen.
Aan de andere kant heb ik geen ervaring als je met bruislijmen de hoek dicht in elkaar zet of deze aansluiting heel lang gesloten blijft.
*wgb*
 

Fiesiekus

  • #5
Hangt van de lengte (uitzetting e.d.) af; ik heb 7 jaar geleden, delen tot 2,70 m zo aan elkaar gelast (erkerdak). Nog steeds geen haarscheurtje te zien, overigens watervast verlijmd multiplex.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
:prima:
*wgb*
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #7
Wgb schreef:
Op de foto staat de kraal van de goot ook iets open.
Daardoor kan er water in de hoek van je bakgoot komen.
Ja, ik weet het. Dat probleem hebben bijna al mijn hoeken van de kraal, slechte passing. Je hebt daar ook geen overlap die je eens lekker aan elkaar kan solderen. Zie zo'n onderkant van een hoek maar eens dicht te bakken met een loodgietersoldeerbout (die ik overigens wel heb om mijn dakgoot hier en daar te herstellen), mij lukt het niet.



Bovenstaande is overigens niet mijn soldeerwerk!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Beetje knoeiwerk zo te zien.

Het beste kunt u er een paar nieuwe stukjes met kraal overheen zetten, solderen gaat niet zo lang houden.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #9
Lijkt me leuk om het topic af te ronden met hoe de klus geklaard is. Vandaag de rotte stukken er ruim uit gezaagd, viel nog niet mee om de kanten schuin af te zagen. Dit is uiteindelijk gebeurd met een decouperzaag die onder een hoek kan zagen in combinatie met een kort (afgeknipt) zaagje :



Het had daar best lang ingewaterd. De kopse kant van die balk was ondanks de menie tamelijk verrrot. Hier een close-up van het verrotte deel wat er uit gehaald is. Er zat nog een stuk 'anker', helemaal doorgerroest, aan het boeideel vast (opm: dit was oorspronkelijk een stuk hoeklijn!!).

Wat je verder nog ziet is een restant van een spijker(!!), helemaal weggeteerd en op het einde dik van de roest. Waarschijnlijk heeft het vanaf de bouw al ingewaterd, de goot was daar niet goed doorgesoldeerd:



Nieuwe watervast okoume stukken er in gezet. De lassen zijn met een PU bruislijm vastgezet, de haakse verbinding (in verstek, was goede tip van Fiesiekus) is met een PU lijmkit vastgezet zodat het nog een beetje kan bewegen. Verder alles met RVS schroeven vastgezet:



Resteert nog het plamuren (epoxy), afronden van de hoeken, gronden en schilderen.

Nog 6 hoeken te gaan :lol:
 

Mark en 3 meiden

  • #10
En de kraal opknappen anders kun je die 6 hoeken over een paar jaar weer doen
is de goot net zo gesoldeerd als wat wij op de kraal kunnen zien?

verder ben je goed bezig :D
 

Fiesiekus

  • #11
Cyruse schreef:
Nog 6 hoeken te gaan :lol:
Succes ermee. Misschien wordt het iets makkelijker met de volgende tip: zelf heb ik het bestaande boeiboord niet onder verstek afgezaagd: gewoon haaks en de nieuwe delen ook recht en haaks ertegen gelijmd. Die delen komen toch niet aan weersinvloed bloot te staan.

Alleen waar de nieuwe delen tegen alkaar komen dus onder 45 graden verstek (2x).
 

Henkvis

  • #12
Ziet er goed uit..... wel het zinkwerk dichtsolderen!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu