Blokverwarming ontluchten?

Marc0

  • #1
Dag allen,

Ik woon in een appartement met blokverwarming: het warme water komt vanuit een ketelhuis het gebouw binnen. Nu zijn er een paar weken geleden werkzaamheden geweest waarbij de ondergrondse leidingen van dit systeem allemaal zijn vervangen. Sindsdien heb ik het idee dat er wat lucht in het systeem zit; een paar radiatoren worden namelijk erg langzaam en/of niet helemaal warm. Bovendien hoor ik een raar geluid wanneer ik de radiatorkraan opendraai, het is haast alsof het water de radiator in druppelt. Ik woon op de bovenste verdieping, dus ik kan me voorstellen dat áls er lucht in het systeem zit, dat hier gaat zitten.

Boze tongen beweren echter dat het niet verstandig is om bij blokverwarming zelf te ontluchten, omdat je het systeem natuurlijk niet uit kan zetten en je een probleem hebt wanneer er iets mis gaat met het ontluchtingskraantje (wat misschien best zou kunnen, want de radiatoren hier zien er nogal antiek uit en de ontluchtingskraantjes zullen ook wel in geen jaren meer gebruikt zijn).

Maar goed, ik moet toch iets :P Vandaar mijn vraag aan jullie of het inderdaad zo is dat ontluchten bij blokverwarming sterk af te raden is, of dat ik het er wel op kan wagen?
 

Chathanky

  • #2
Boze tongen kunnen van alles beweren. :mrgreen:

Nooit een geval gehad dat een ontluchtingsnippel is gaan lekken na het ontluchten, zelfs niet na jarenlang onaangeroerd.
Draai de radiatorkranen dicht en ontlucht dan alle radiatoren.
Wat denk je dat een cv monteur doet als zo`n nippel zou gaan lekken?
Of wat hij kan doen om het te voorkomen?

Ontluchten is met weinig kennis en ervaring goed te doen. Mocht de nippel niet goed sluiten zal het zeker niet met bakken je woning binnen komen. Alhoewel ik het laatste niet zie gebeuren.
Na het ontluchten draai je de radiatoren weer open. Voor een normale cv ketel doe je het dichtdraaien per radiator en zet deze dan weer open maar aangezien je blokverwarming hebt kun je alles eventueel dicht zetten.
 

Xr8

  • #3
Mee eens, denk er alleen wel om dat het pennetje er uit kan als je deze te ver los draait. Losdraaien totdat er gesis klinkt of water komt. Niet verder.

Succes.
 

Marc0

  • #4
Bedankt!

Ik heb het inmiddels geprobeerd, maar blijkbaar zijn ze nog niet klaar met de werkzaamheden, want de verwarming doet het nu helemaal niet meer (en volgens het contract hoeft het pas vanaf 1 oktober te werken). Er komt nu alleen maar lucht uit (en daarmee een vreselijk smerige putlucht) en geen water :P Afwachten dus. Maar ik weet in ieder geval dat het geen probleem is :cool:
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #5
Ik zou pas ophouden met ontluchten als er water uit komt zetten.
Als men nog bezig is met de werkzaamheden, zal het gesisi van lucht uiteindelijk gewoon stoppen, en zal er helemaal niets meer uit de ontluchter komen.

Zolang u gesis hoort zit er lucht in
 

WenD24

  • #6
Wij hebben ook blokverwarming en wonen ook bovenin. Ook wij hebben last van lucht in de verwarming en ontluchten dit ook zelf. Het is heel normaal dat de lucht die eruit komt stinkt (het water stinkt ook). Dat je nu alleen lucht krijgt is ook normaal. Heeft dus niets met werkzaamheden te maken, maar gewoon met het feit dat er heel veel lucht in zit. Pak een doek, hou deze bij het ontluchtingsventiel en draai deze weer iets open. Dan moet je gewoon net zo lang wachten tot er water uit komt. Dit kan van enkele seconden tot minuten duren. Licht eraan hoeveel lucht er in de leidingen zit. Maar houd er rekening mee dat de kans erin zit dat je het de komende tijd wel om de week of misschien zelfs om de paar dagen moet herhalen tot alle lucht eruit is.
 

Marc0

  • #7
Ik heb de verwarming inmiddels ontlucht! Hoewel ik zeker weet dat er geen lucht meer in het systeem zit maken de radiatoren nog steeds bijzonder vreemde geluiden (gedruppel, en ook geluiden alsof het water 'stotend' de radiator binnenstroomt) wanneer ik de verwarming aanzet. Erg raar, maar meer dan ontluchten kan ik natuurlijk ook niet doen.
 

Fiesiekus

  • #8
Dat laatste is toch het geluid van water/lucht mengsel. Denk dat je nog regelmatig moet ontluchten. Vreemd dat zo'n grote installatie geen automatische ontluchters bovenin heeft.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #9
Kan met grote zekerheid stellen dat de druk in de installatie nu te laag is.
Voor zulke gevallen kun je volgens mij altijd de storingsdienst van die firma bellen.
Bij ons is dit wel gebruikelijk dat we daarvoor komen, heb zelf op dit moment ook storingsdienst en zou voor zoiets gewoon in actie moeten komen dus.
 

Xr8

  • #10
Dat er geen automatische ontluchters op zitten is in sommige gevallen wel te verklaren. Vaak staan de ketels boven en gaat er vanuit het ketelhuis een voeding naar beneden. Van hieruit gaat de verwarming weer in strengen omhoog. Soms wel 5 of meer strengen per woning. Je zou dan op elke streng op de hoogste etages automatische ontluchters moeten plaatsen.

Omdat deze dingen niet altijd even lekdicht zijn en voor de monteur niet te controleren/bereiken zijn word dit in de situaties die ik ken niet toegepast. De bovenste bewoner heeft dan enigszins pech dat zijn radiatoren als luchtpot dienen.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu