Blokhut verankeren aan betonvloer

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik ga komende week de betonvloer storten van de blokhut. De wapening is al klaar.

Om de blokhut te kunnen verankeren aan de vloer, dacht ik er aan om RVS-draadeind in de vloer te storten (omgebogen en aan de wapening vastgemaakt) om daar later de blokhut aan vast te kunnen maken.

Is RVS hier bruikbaar voor? Of kan ik beter iets anders gebruiken / bedenken?
 

Tiho

  • #2
Het lijkt mij dat dat ook prima met gewoon staal kan. Is goedkoper en wordt altijd gebruikt om panden neer te zetten.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Maar staal roest en dan krijg je betonrot.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #4
Stalen draadeinden zijn in de regel gegalvaniseerd. Zolang je geen continue waterbelasting hebt gaat dat prima.
 

Poster

  • #5
Als u RVS gebruikt, heeft u er geen omkijken meer naar.
Wanneer de gegalv.stalen draadeinden beschadigd raken, gaan ze zeker roesten, en u kan er dan waarschijnlijk niet meer bij komen.
De meerprijs weegt niet op tegen ellende die u dan heeft.
U kan ook de hut vastzetten met RVS chemishe ankers in de beton, dan bent u niet zo maatgebonden, en heeft u niet van die lange draadeinden nodig.

Suc6
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik heb uiteindelijk besloten om RVS oogbouten in het beton mee te gieten. Deze kan ik met een koppelmoer en een stukje draadeind (al dan niet ok in RVS) verlengen tot waar nodig.

Zoals hierboven is gezegd is het risico te groot dat de gegalvaniseerde draadeinden gaan roesten. Ik heb ervaring met gegalvaniseerde schroeven en die gaan gewoon roesten buiten.

Door het oog van de oogbouten zal ik een stuk betonijzer steken en de oogbouten ondersteboven vastmaken aan de rest van de wapening, zodanig dat ze een aantal cm. boven de vloer uitsteken. De binnenmaten van de blokhut weet ik en ik zal een paar cm speling houden bij elkaar.

Tijdens de betonstort zal ik de oogbouten verlengen met de koppelmoeren en draadeinden en deze fixeren met een paar latjes, zodat de bouten op de juiste plaats en recht in het beton komen te zitten.
 

Poster

  • #7
I.p.v. oogbouten kunt u ook oogmoeren gebruiken, en daarin gelijk draadeinden op lengte maat in draaien, hoeft u niets te verlengen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Daar heb ik ook naar gekeken, maar de draadeind zit dan los in de oogmoer, zodat het draadeind misschien mee gaat draaien als ik later een moer op het draadeind draai.

Bovendien kan de oogmoer niet diep in het beton, als je er later nog een draadeind in wilt draaien. Dan zit hij maar net onder dt oppervlakte.

Mijn oogbouten zijn 10 cm lang en zitten dus dieper in het beton.
 

Poster

  • #9
De bedoeling is dat u het draadeind voor het storten in het oog draaid, op lengte, dan heeft u geen koppelmoeren nodig, het draadeind kan u e.v.t. met een moer borgen, op het oog.
Het is hetzelfe als een oogbout, maar dan gelijk op lengte.

Suc6
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
Dat is waar, alleen moet ik dan nu al de exacte hoogte weten en die weet ik nog niet precies. Het kan de onderste balklaag zijn, maar ook de tweede of in het uiterste geval de derde.

Ik weet namelijk nog niet op welke balklaag van onderen de stormverandering komt te zitten. Deze moet onder de bevestiging van de fundering aan de blokhut komen, anders staat het geheel nog niet vast omdat er een "losse" balklaag tussen zit.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Oogbouten worden nooit voor deze toepassing gebruikt.
Hoe groot wordt die blokhut?

Dit is een normaal anker (beetje groot):
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #12
4 x 3 Meter. Een ankers als op bovenstaande foto lijkt me iet wat groot 😄.
 

Poster

  • #13
Als u zoveel dingen niet zeker weet. zou ik haaks omgezette RVS draadeinden van voldoende lengte tot minimaal de derde balklaag hoogte mee storten, en wat u over hebt kan u dan gewoon later wegslijpen.
Oogbouten/moeren heb ik ook nog nooit meegemaakt, en zie ook de meerwaarde er niet van in.
U wilt oogbouten gebruiken, vandaar dat ik stelde, gebruik dan maar moeren, dat werkt dan wat makkelijker, want koppelmoeren lijkt mij helemaal niet te werken, De makkelijkste/gebruikelijke manier is zoals op de foto, of desnoods met chemische ankers, dan kunt u ook met draadende werken, om boven de derde balk uit te komen.

suc6
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #14
Rvs niet omzetten omdat de kans op breuk dan groot is. De omgezette ankers op de foto zijn van 4.6 kwaliteit, 8.8 ankers mogen ook niet omgebogen worden, maar worden verankerd aan de onderzijde dmv een vierkant plaatje tussen 2 moeren
 

Poster

  • #15
RVS kan prima gebogen worden, alleen niet in een bankschroef en omslaan, gewoon een ruime bocht, of warm, geen punt, maar met plaatjes is ook een goede optie, alleen het gevaar voor meedraaien is aanwezig.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu