Blind gespijkerde vloerdelen

Valkje

  • #1
Ik ga verhuizen naar een grotere woning.

In mijn huidige woning heb ik een mooie grenen houten vloer liggen. Het zijn vloerdelen en door een kundige en helaas inmiddels overleden man gelegd. Hij heeft ze blind gespijkerd op de onderliggende houten vloer met daarover heen hardboardplaat en dunne latjes.

Ik zou de vloer heel graag mee willen nemen naar mijn nieuwe woning. Heeft dit zin of is dat zo'n moeilijke klus dat dit niet zal lukken. In verband met een aanstaande renovatie wil ik graag uit deze woning. De andere woning is wel groter maar het achterlaten van de vloer doet mij wel pijn.

Wie heeft voor mij een goed advies ?

Bedankt alvast !
 

Amdusias

  • #2
Als het alleen gespijkerd is, dan zou je met de klauw van een breekijzer, er onder proberen te slaan, en dan op wrikken, zo heb je minste kans dat je hout beschadigt...

Maar het is wel een klusje waar je wel je tijd moet voor uittrekken wil je het er netjes uit krijgen, en dan is het nog maar de vraag: krijg je hem ook weer zo netjes in je eigen woning?

Zou er rustig over na denken, voordat je begint te slopen, anders kon het wel eens zijn dat je hem stuk maakt... en dan kun je niet terug.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #3
Voorzichtig eerst proberen.

Scheurt alles stuk; gelijk stoppen.

Je kan het dan proberen met een "doorslag" in de zelfde maat als de grootte van de spijkerkop.
Een doorslag ziet er uit als een drevel, maar is cylindrisch ipv conisch.
Met een beetje mazzel heeft deze beste man koploze nagels gebruikt, en krijg je maar kleine gaatjes als je ze met deze doorslag door de vloerdelen naar beneden slaat.

willem.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Er zijn bij de ijzerhandel speciale brede en dunne koevoeten/breekijzers te koop, deze zijn ± 45 mm breed en ± 4 mm dik.
Hiermee zijn de beschadigingen minimaal.

Succes.
 

EdP

  • #5
Even ter overweging: een grotere woning, betekent dat een groter vloeroppervlak? Dan zouden er wellicht niet genoeg vloerdelen zijn.
 

Valkje

  • #6
Hallo ...bedankt voor alle antwoorden.

Aaaaiii... dat gaat pijn doen... ik vrees dat ik deze vloer kan achterlaten voor de woningcorporatie.

Ik kan de vloer overigens nog gebruiken in het andere huis. Hij moet dan natuurlijk op maat gelegd worden. Opschuren en aflakke... dacht ik. De vloer is gespijkerd op de tand (tand en groef heet dat, dacht ik) en hij heeft stevige spijkers gebruikt...

Het waren ook bijna 3 cm dikke planken van muur tot muur. Ze hebben ook nauwelijks gewerkt en zien er ook verder prima uit. Ik kan het allicht wel voor een stukje bekijken of het lukt met zo'n koevoet en anders...
 

EdP

  • #7
Zo'n tand, wat ook wel messing genoemd wordt, is door de geringe dikte het kwetsbaarst bij het loswrikken, ga hier voorzichtig te werk. Als je pech hebt scheurt n.l. die tand er gewoon af.

Zelf zou ik heel voorzichtig de planken een paar mm opkrikken, zodat de nagels wat uitsteken, en dan met de nijptang (tegen een klosje hout) de nagels eruit trekken.
 

Valkje

  • #8
Bedankt allemaal! Ik laat het weten als het gelukt is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
4
Gerelateerde onderwerpen
Houten vloer blind nagelen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu