Bituum vervangen op plat dak

Heiloklus

  • #1
Vraagje: Ik heb nu een (gebrand) bituumdak. Dit moet vervangen worden. Ik heb een paar loodgisters/dakdekkers gevraagd en die gaan allemaal een nieuwe toplaag aanbrengen(en weer branden)

Op internet en klusprogramma's zie je veelal nieuwe systemen die gelijmd worden, naadloos zijn etc(epdm ofzo?)

Is dit materiaal ook geschikt om 'over' bituum heen te leggen, of zou dat dan eerst verwijderd moeten worden? Anders wil ik me daar ml evt zelf aan wagen. Maar vond het opmerkelijk dat alle offertes met 'gebrand' bituum zijn.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dat is voor deze beroepsgroep appeltje eitje werk, vandaar.
EPDM is geschikt om direct over een bitumen aan te brengen. Er zijn kunststoffen die daarvoor niet zijn geschikt. De bitumen en die kunststof verdragen elkaar niet.
Vergis je niet. De EPDM demos zijn zeer gelikt. Als je een uitvoering op de TV of video ziet zijn alle details van dat dak afgestemd op deze dakbedekking.
Met het dak wat je wil renoveren zal dat zeker niet het geval zijn. Wil je EPDM probeer dan een bedrijf te vinden die uitsluitend EPDM aanbrengt en beslist geen bitumen.
Er zijn bitumen dakbanen die je koud kan verwerken. Je gaat wel de mindere tijd in. Deze manier van daken maken gaat beter bij hogere dag temperaturen.
 

Heiloklus

  • #3
Duidelijk. En zie je als expert echte voordelen van EPDM tov 'normaal' bittum dat tegenwoordig wordt gebruikt? Of zijn het vooral voordelen in de folder, maar dat je er in de praktijk weinig van merkt?
 

Tiho

  • #4
Is het geen dak met ballast (grind)? Dan zit het grind meestal ook vast in de dakbedekking en dat lijkt me een mindere ondergrond voor EPDM.
 

Heiloklus

  • #5
Het dak heeft geen grind, en is dus redelijk schoon.

Wat ze verder voorstelden, maar waar ik twijfels over heb:

Huidige situatie

dak(hout) daarnaa weet ik niet, dan heel klein beetje isolatie, bituum

Voorstel: over oude bituum isolatieplaten, en dan daaroverheen de nieuwe laag (bituum)

Die laatste laag zou ik dan evt willen vervangen voor EPDM, het 'schijnt' dat dat duurzamer is?

Ik weet niet of de prijs veel hoger zal zijn overigens. Dat zal ook meewegen in het uiteindelijke besluit natuurlijk.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik heb EPDM zelf aangebracht op mijn dakkapel. EPDM is duurzamer dan bitumen. Voor bitumen staat ongeveer 20-25 jaar, EPDM minstens 50 jaar en zeer waarschijnlijk langer. Ander voordeel is dat EPDM voor de meeste dakvlakken (dakkapellen, garages, bijkeuken) in 1 stuk uit te voeren is. Dus geen overlappende naden zoals bij bitumen, dus minder kans op lekkages. EPDM tast ook geen zinken dakgoten aan, kan verlijmd ipv gebrand worden en zo zijn er nog wat meer voordelen.

Het enige nadeel is dat het vrij dun is (1,15 mm in de regel) dus je moet met lopen en aanbrengen wel een beetje opletten. Ik stak er, toen ik mijn zinken daklijsten aanbracht, per ongeluk een gat in. Verder, de hoeken niet inknippen maar vouwen. De dakopstand moet daarom liefst haaks zijn, dat vouwt wat makkelijker.

Oude bitumenlaag zeker laten zitten, heb je gelijk je damprem. Daarop isolatieplaten (let wel op de naden van het oude bitumen, die willen de platen ongelijk omhoog drukken, en let op het afschot) en dan EPDM.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Heiloklus, het maakt niet zoveel uit waar je voor kiest als DHZer.
In bitumen heb je materialen die kwalitatief erg goed zijn en zeker duurder zullen zijn dan een EPDM.
Let wel op dat er bij EPDM nog een lijm bij komt. Hoeveel zou je daarvan overhouden.
Kan je eventueel een handfohn bedienen in plaats van een brander dan weet ik wel een betere oplossing voor je.
Wat je zou kunnen doen. Zoals al getypt en dan een laag isolatie materiaal en deze zet je mechanisch vast dus met schroeven en van die platen rond 50 of 70mm vast. Vervolgens een onderlaag en een toplaag. Eenlaags bitumen is er ook. Of EPDM.

@ Thio dan zou er nog mastiek op moeten liggen en de kans daarvan wordt steeds kleiner.
Op de bitumen die we sinds de 80er jaren aanbrengen zal geen grind hechten.
 

Tiho

  • #8
Bij ons ligt dat nog wel veel in de buurt (1968), bij mij ook onder het nieuwe gebrande.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Allemaal boterhammetjes. :P
 

Tiho

  • #10
Dat was bij mij makkelijker met het afschot en dat er weer een grote kuil kwam anders. Als er nu al water op je dak blijft staan @heiloklus, moet je daar dan ook rekening mee houden. EPDM is dunner.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
EPDM is een materiaal wat erg goed tegen water en vuil kan. Bij de moderne bitumen is dat wat minder.
 

Heiloklus

  • #12
Wil je hier ook mee zeggen dat 'nieuw' bittum minder goed tegen water en vuil kan dan oud bituum, of is dat niet aan de orde?

Hoeveel CM moet het dak eigenlijk onder de dakrand zitten? Kortom hoeveel opstand moet je minimaal over houden?

Verder zit er een loodslap in het huis. Dus voor overgang huis/platte dak. Hoeveel cm moet deze 'hoger' zijn dan het platte dak?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Oude bitumen is niet meer aan de orde. Kan helemaal niet zonder UV bescherming. Moderne bitumen kan behoorlijk tegen UV maar volgens mij worden er erg veel rollen met leislag aangebracht.
Officieel moet je 20 cm overhouden.
De bovenkant van het lood, dus waar het de gevel in gaat, moet zeker 1 steen boven de bovenkant van de daktrim of zoiets zitten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu