Bint doorboren ten behoeve van afvoerpijp

Tiemen

  • #1
Gegroet allen

Ik zou jullie mening op prijs stellen over het volgende.

Die vergeten zolder moet nou maar eens een badkamer worden, om een afvoer voor de douche-bak te maken moet ik de ruimte [2.50 m] oversteken met een 40 mm pvc afvoerpijp.

Helaas kan ik die pijp niet recht en direct koppelen aan de aanwezige standpijp, maar zou dan eerst dwars door een bint heen moeten met een bocht van 90 graden. Die bint = 16 cm hoog x 10 cm breed en heeft een door de bouwer aangebrachte versteviging langszij, waardoor het hele bint 16 x 16 cm meet.

Die versteviging zit daar omdat 1.50 m verderop de rook/ventilatie kanalen van 3 beneden buren samenkomen en daar zit metselwerk e.d. omheen (en natuurlijk het schuine dak direct daarboven).

De volgende bint zit 55 cm verder enz. en alle binten eindigen in de buitenmuur (hoekhuis 4 hoog).

De vraag is nu of het echt verantwoord is om die bint te doorboren?

Tiemen

 

Pepjo

  • #2
Hoe hoog is de zolder ?

Je zou de douchebak iets verhoogd op kunnen stellen, en de afvoer in een koofje langs de muur, boven de vloer, naar de standpijp kunnen leiden. Dan hoef je niet door de balken heen.
 

Fiesiekus

  • #3
Zo dicht bij muur een 40 mm gat? Daar zijn de afschuifkrachten het grootst. Komt er nog een betonvloer in uw nieuwe badkamer?Ik neem aan dat de getoonde versteviging al is aangebracht omdat de belasting al "kantje-boord" is.

Intuitief voelt het boren van zo'n groot gat niet betrouwbaar.

Pepjo heeft een goed alternatief, anderzijds misschien kunt u onder de balken door leggen zdd de koof tegen het plafond/zijmuur van de ondergelegen verdieping komt? Dan hoeft de douchebak (of wat u ook maakt) niet verhoogd te worden.
 

Tiemen

  • #4
Dank voor de snelle reacties!

@Pepjo: hoogte is 2.35. Ik kan daar met die pijp niet boven de vloer 'oversteken' want dat is ook de toekomstige entree.

@Fiesiekus: Ik zou dat 40 mm gat ook meer van de buitenmuur af kunnen boren [±1.40] en daar de bocht maken, er moet inderdaad dan ook nog een betonvloer overheen. Dat intuitief gevoel waar je het over hebt deel ik met je......

Je tip over de onderliggende verdieping kan helaas niet want dan kom je in mijn zojuist succesvol afgeronde opnieuw gestucte keukentje terecht....
 

Fiesiekus

  • #5
Tja.... die 1.40 uit de muur is ongeveer precies halverwege de ruimte? Daar zijn de afschuifkrachten gering, maar de druk- en trekkrachten weer maximaal. Zou je daar in het midden doorboren dan zowel onder als boven de piep een flinke stalen verstevingsstrip aanbrengen, en loeivast monteren met draadeinden (niet te dik :wink:) door de balk heen.

Verder... kan die 40 mm pijp niet gewoon in de betonvloer ingestort worden? Die vloer wordt toch wel 40 mm dik?
 

Tiemen

  • #6
@Fiesiekus: ja, die 1.40 zit op de helft en net voor het gedeelte waar de ventilatie kanalen omhoog komen dus als ik doe moet het daar gebeuren.

Je verstevigingen zijn duidelijk, ik blijf ernstig twijfelen..

Vloer moet minimaal 40 mm worden denk ik, maar dan zou die pijp (voor een deel) horizontaal komen te liggen of zou ik dat schuin (door het beton en lewis plaat heen) kunnen monteren?
 

Fiesiekus

  • #7
Volgens de info van die zwaluwstaartplaten moet de betondikte (gegeven je ruimte-afmetingen) minimaal 75 mm bedragen (t.o.v. bovenrand plaat). Dus een afschot van 10 mm (totaal) is zo gemaakt.

Info van de firma
Ook bij grotere vloeroverspanningen tot 2500 mm kunnen (merk) platen worden toegepast. Zelfs vaak zonder aanvullende wapening. Tot 1500 mm is de vloerdikte 50 mm.
Bij overspanningen van 1500 tot 2500 mm is de betonvloerdikte 75 mm.
 

Tiemen

  • #8
Ja, je hebt gelijk, ik denk dat hier ergens de oplossing zit.
 

Tiemen

  • #9
@Fiesiekus: Waar stond die beton-dikte tabel die je plaatste? Bij 'Lewis' geven ze namelijk andere dikte's of vergeet ik de oppervlakte- verrekening?

Groet
Code:
4. Geadviseerde betondiktes 
standaardvloer woningbouw     16 + 20 = 36 mm 
standaardvloer utiliteitsbouw  16 + 30 = 46 mm 
geluidsisolerende vloer      16 + 34 = 50 mm 
samenwerkende vloer            16 + 30 = 46 mm 
vloerverwarming   16 + 20* + 20/25 = 56/61 mm
 

Fiesiekus

  • #10
Op dit forum zoeken leverde Zwaluwstaartvloer vragen info op; daaruit heb ik t gehaald.

Maar als jouw info van de leverancier komt dan zou ik dat als referentie aanhouden. Dat betekent dat je vloer dikker wordt (totaal 50 mm) om die piep weg te werken, of we zijn weer terug bij af.

Wellicht ten overvloede: bij die Lewisplaten horen eerst de planken eruit gehaald te worden; dat scheelt weer 22 mm (?) in opstaphoogte.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Misschien heb er overheen gelezen maar ik mis de oppervalktematen van de vloer, de link gaat naar een topic waar 23 m² vloer nodig was dus niet alles is zomaar toe te passen op uw vloer.
 

Tiemen

  • #12
@Jan: Is okee Jan, ik heb dat topic gelezen, maar is niet van toepassing voor mijn probleempje dat eigenlijk alleen gaat over dat doorboren van dat bint wat ik nog steeds niet durf te doen en waarschijnlijk ook niet zal doen. De maten zijn: 2.40 x 2.40.

Groet
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Haal er een aannemer of bouwkundige bij, die kan waarschijnlijk wel zeggen of het haalbaar is, ik twijfel er zelf ook of het wel kan, dit zijn van die vragen waar je op afstand niet echt verantwoord advies op kunt geven.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Het gaat om 1 bint?
Is er dan niet net als bij een trap een mogelijkheid om met van die blakschoenen de krachten te verdelen naar de binten links en rechts van het gat?
 

Tiemen

  • #15
@headhunter: Ja, gaat om 1 x 40 mm doorvoer door 1 bint, en ik zie geen mogelijkheid om die (toekomstige) spanning te verdelen over de aanliggende binten.
 

Tiemen

  • #16
Om dit topic netjes af te sluiten:

De aannemer is geweest en die gaat dat bint NIET doorboren t.b.v. de 40 mm afvoerpijp. Het zou evt. kunnen met een 'kostbare' dwars-constructie die haaks staat op de 'liggers'.
Daar gaat dus mijn badkamer, ik zoek wel een andere plek.

Groet
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #17
Bedankt voor de terugmelding en succes met het vinden van een andere badkamerplek!

Slotje
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
14
15
16

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu