Binnenriolering schema

YVO

  • #1
Hallo

Ik wil in mijn woning (bj.1925) het gehele binnenrioleringsysteem vervangen om daarna een nieuwe badkamer en keuken te maken zoals getekend op de onderstaande afbeeldingen. De woning betreft een bovenwoning: 1eVD+2eVD. De huidige standpijp gaat vanaf mijn toilet op de 1eVD naar de onderliggende woning. Deze standpijp is uit lood gefabriceerd. mbt deze situatie is het mijn plan de nieuwe pvc110mm standpijp in deze loden standpijp te schuiven en water/stank dicht af te kitten. vervolgens wil ik hierboven de gehele binneriolering vervangen zoals getekend. De verzamelleiding is overal d=50mm. Wellicht wat dun hier en daar maar ik wil de diameter beperken omdat ik door mijn balken moet boren. De ontspanningsleiding (d=50mm)wordt boven in de standpijp (d=110mm)geplaatst en doorgevoerd naar het bestaande schoorsteen kanaal.

Ter indicatie van de schaal: de badkamer op de 2eVD is ca.2x3m
Graag ontvang ik jullie reacties, tips etc...
Mvrgr Yvo


deel plattegrond 1e VD


deel plattegrond 2e VD


deel doorsnede 1e + 2e VD
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
De verzamelleiding is overal d=50mm. Wellicht wat dun hier en daar maar ik wil de diameter beperken omdat ik door mijn balken moet boren.
Daar begint misschien het eerste probleem, u kunt niet zomaar gaten van ruim 50 mm in balken gaan boren, laat er eerst een bouwkundige naar kijken voor u gaat boren.
Dat geldt voor alle balklagen waar u doorheen wilt boren.
Hij kan dan gelijk ook de rioleringtekening beoordelen.

Mooie tekeningen trouwens :prima:
 

YVO

  • #3
Bedankt voor je respons Jan. Door een specialist de zaken te laten beoordelen alvorens aan het werk te gaan lijkt me verstandig en zal ik zeker ook doen. Het is echter mijn plan om een zo volledig mogelijk plan aan te bieden ter beoordeling . Op deze manier zal ik waarschijnlijk een hoop uren en kosten kunnen besparen. Vandaar mijn aanwezigheid hier op het forum. Dus ik hoor graag nog van iemand met kennis van zaken of dit binnenrioleringsplan kans van slagen heeft.
Alvast bedankt, groet Yvo
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik vind het best een goed plan.

Wat ik mis zijn de beluchters op de veraf gelegen leiding naar wastafel en keuken, daar zou mogelijk een onderdruk in de leiding kunnen ontstaan waardoor de sifon leeggezogen wordt.

Omdat er geen (lengte)maten bij staan kan dat ook door de bouwkundige beoordeeld worden, dat is m.i. een kwestie van een kwartiertje werk.
Ter plaatste dit soort situaties beoordelen is veruit te verkiezen boven een forum van achter een beeldscherm.
 

JanR

  • #5
Verluchtingen aan het eind van de afvoerleidingen is op het eerste zicht niet haalbaar, maar een luchtsnuiver kan er te allen tijde opgeplaatst worden.
Tracht de horizontale leidingen zo dicht mogelijk tegen de muur of draagpunt in te zagen. Zo heeft het minder van zijn draagkracht verloren tegenover in het midden.
Tracht zo ook een lichte helling te geven.
Vooreerst zou u de standleiding tussen het 1st en het 2de verdiep naar Ø 110 moeten brengen. Omdat de afvoer van het toilet al Ø 90 is .
De horizontale leidingen in Ø 50 zijn oké .
Een gouden regel voor het bepalen van een afvoer is altijd een sectie Ø groter van het aangesloten toestel. Vb: sifon ligbad = Ø 40 afvoerbuis => Ø 50. Gelt ook voor verticale leidingen. Een première verluchting tot door het dak, vertrekkend op de standleiding op het 2de verdiep, is aangewezen om onderdruk (leegzuigen van de sifon)/overdruk (rioleringsgassen) te beletten.
Misschien is een secondaire verluchting ook nodig. Daarvoor heb ik meer gegevens van het gelijkvloers en de riolering nodig.

Succes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu