Binnenkant spouw muur, dampdichte folie of niet?

LazyAdmin

  • #1
Ik zit met de volgende situatie: Heb een hoek huis gekocht met aan 1 kant een poort van 1,5 mtr breed. Daar staat vaak een aardig trek in waardoor de muur aan die kant ook goed koud kan zijn. Het is wel een spouwmuur trouwens. (Die kan ik ook laten vol spuiten, maar dat doe ik (nog) niet.)
Aangezien de muren niet strak zijn (zaten schootjes op etc) zet ik er een voorzet muur tegen aan. Nu doe ik tussen de rachels piepschuim, polystyreen, platen.

Wat ik me nu af vraag is of ik tussen de piepschuim en de gipsplaten dampdichte folie moet doen. Dit zat namelijk wel op een aantal plekken op de muur. Echter kan ik nergens hier duidelijkheid over vinden.
 

Fiesiekus

  • #2
Ja, wel beter. Waarom geen PIR/PUR platen?
 

Techno tim

  • #3
Als zoals jij omschrijft het hier om een spouwmuur gaat zou het niet nodig moeten zijn aan de binnenzijde van het voorzetwandje dampremmende folie te moeten monteren.
Als het blijkt dat je muren toch vochtig zijn kan en moet je dit probleem eerst buiten proberen op te lossen .
Heb je wel genoeg ventilatie in je spouw (+- één stootvoeg op 1.2 mtr zowel onder als boven in de buitenmuur) open.
Als je vocht blijft houden op de binnenmuren kan dat ook nog anderen oorzaken hebben.
Buitenmuur insmeren met waterglas is dan ook een optie.
besluit je toch te gaan voor folie zorg dan dat je dit ruimte geeft ten opzicht van jou afwerkwand zodat deze kan ademen.
 

LazyAdmin

  • #4
Ik heb geen last van vocht. Enkel dat de muren koud zijn. Dus ik hoef dan geen folie te gebruiken als ik het goed snap. De voorzet wand wil ik verder opzich wel ivm en een strakke muur en omdat de muur nu alles behalve van strak is (het gaat in dit geval om een bovenverdieping, beneden is later aan de beurt)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Ik zou er wel dampdichte folie tussen doen, vocht heeft de neiging op koudere plaatsen te condenseren en dat is tegen de binnenmuur.
Dat kan gevolgen hebben voor de rachels, die kunnen gaan rotten, met de folie voorkomt u dat er vocht tussen de gipsplaten en de muur terechtkomt.
 

Techno tim

  • #6
Geen last van vocht houden zo.
Ben het alsnog eens met de opmerking van Fiesiekus .
Beter van wel (baat het niet schaat het niet).
Zeker de keus isolatie materiaal daar dit een hoger isolatiewaarde heeft.
 

Chathanky

  • #7
Als je een natte binnenmuur hebt dan zou je een constructieprobleem hebben. Natte binnenspouwen komen in een goed gebouwde spouwmuur niet voor.

Verder is een dampscherm niet nodig als je polystyreen platen gebruikt.
De platen moeten wel goed aansluiten.
Polystyreen is dichter dan gevelstenen en zal geen vochtprobleem veroorzaken.
Je moet wel zeker weten of er geen dampremmende afwerking op je binnen of buitenmuur verwerkt is. op de buitenmuur hoeft het nog geen probleem te zijn als de spouw geventileerd is, is de binnenmuur afgewerkt met bv een dampdichte muurverf is de weg zo goed als afgesloten om vocht af te voeren naar buiten.
In dat geval is een dampscherm nodig die meer damp weert dan de gevelafwerking.

De muur aan de buitenzijde afwerken met een impregneermiddel kan maar zal geen invloed hebben op een wel of niet vochtige binnenmuur.
Het buitenblad zal zijn vocht af meten voeren is de spouw. Op het moment dat je de spouw gaat na isoleren met een minerale wol is het wel verstandig om de buitenmuur te impregneren. Als de minerale wol nat wordt zal het afbreuk doen aan de isolatiewaarde en mogelijk is dat dan het vocht wel een weg naar de binnenmuur vindt.

En ja, je kunt natuurlijk gewoon een dampscherm plaatsen maar waarom ga je je dan afvragen of het wel of niet nodig is. :mrgreen:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Je vergeet de rachels, als er geen folie achter de gipsplaat zit kan het vocht nog in de rachels trekken en houtrot veroorzaken.
De gipsplaat zit aan de warme kant, het vocht slaat neer op de koude kant, de binnenspouwmuren zijn kouder, anders zou er ook geen isolatie nodig zijn.
 

Chathanky

  • #9
Hout heeft ook een grotere dampweerstand dan baksteen.
Ook hier zal het vocht wat van binnen naar buiten afgevoert wordt geen probleem moeten geven, tenzij je rachels van 1 a 2 cm dik gebruikt.
Voor metalen rachels zal die weerstand oneindig zijn.

Een reden dat voor een steens binnenmuur en een houten buitenafwerking wel een geventileerde spow nodig is. De steens binnenmuur zal waterdamp sneller door laten dan de houten buitenpanelen. Het hout zal anders in een opgesloten spouw gaan rotten.

Gebruik je een minerale wol als isolatie in deze situatie dan is een dampscherm wel noodzakelijk.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Hout is kouder dan de isolatie dus het vocht zal al eerste in het hout trekken.
 

Chathanky

  • #11
Kouder hoeft niet te betekenen dat er vocht in hout trekt.
Als het buiten -10 is en het hout -8 zal bij mistig weer zal er geen condens optreden op het hout.

Als er warme vochtige binnenlucht het koude hout van -8 bereikt dan heb je dit wel.
Goed te zien als je een koud drankje uit de koelkast haalt in de zomer, deze gaat condenseren.
De isolatie is zelfs kouder aan de buitenkant dan het hout dit heeft te maken met de isolatiewaarde. Aan de binnenkant is dit omgekeerd, de houten rachel is kouder aan de binnenzijde dan het isolatiemateriaal.
Dit laatste noemt men ook wel een koudebrug.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Ik heb het helemaal niet gehad over folie tegen de muur maar direct achter de gipsplaten en op de rachels. :?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu