Bijkeuken tegelen

Knollie

  • #1
Hallo,

Wie heeft voor mij de goede manier van werken?

Situatie:

We hebben een woning van zo een 40 jaar oud. Ik ben nu in de bijkeuken ( halfsteens ) aan het verbouwen gegaan en heb de boel van binnenuit opnieuw opgetrokken dmv metalstud, isolatie, folie en WR plaat ( plafond en wanden ) nu wil ik de vloer een afgegoten vloer gaan tegelen en de wanden voor een gedeelte gaan betegelen ( daar waar de wasmachine en droger komen ). Nu twijfel ik er aan of ik de stucadoor die komt ook de wanden die ik wil tegelen zal laten stucen. De vloer wil ik dus ook tegelen maar er is dus nauwelijks werking door de leeftijd van de ruimte moet ik dan nu toch nog rekening houden met werking tussen de nieuwe wanden en de vloer en daarom kimband gebruien? of kan ik zo tegelen. Het is ook een gladde vloer ( afgestreken ) moet ik die dan ook eerst nog opruwen ( aanbranden )? Allemaal vragen hoop ook wat antwoorden te vinden.

Heel erg bedankt alvast.

Groetjes Knollie
 

Fiesiekus

  • #2
Op de wanden zit WR-plaat? Wat is dat?
 

Knollie

  • #4
Hey Fiesiekus,

WR staat voor " Waterresistant " het is een plaat gips die minder vocht opneemt en beter kan reguleren. hier ff een tekst van een website:

In lokalen met wisselende luchtvochtigheden, waarbij water en/of
waterdamp in wisselende perioden en pieken aanwezig is, zoals
badkamers en doucheruimten in privé-woningen, badkamers in hotels,
ziekenhuizen, bejaardentehuizen,... worden Gyproc WR-platen (of
DuraGyp-platen) toegepast. Bij meerlagige beplating dient enkel de
buitenste laag met Gyproc WR te worden uitgevoerd.

Jan, Ik zal eens op je link kijken.
 

Fiesiekus

  • #5
Bedankt Knollie, voor je info. Dan kan je ze, na evt. voorstrijken, direct tegelen; dus zonder de stuca erover te laten gaan.
 

Knollie

  • #6
Jan,

heb ff op je link gekeken maar ik snap niet waarom je deze link plaatst. ik heb dus idd verder gekeken dan me neus lang is :) Als je een link zet die daadwerkelijk verwijst naar een tekst dan kan ik me inlezen niet als je een google link hecht. Ik heb me wel ingelezen over een aantal dingen en lees verwarrende dingen. Zoals niet stucen ivm met gips die je dan weer gebruikt over een gipsplaat met een schimmeldodende laag en dan zelf weer vocht opneemt. Ik wil dus weten wat de beste manier is en wellicht is er hier iemand die hier ervaring mee heeft.
 

Knollie

  • #7
Fiesiekus,

Graag gedaan. Waar heb je de kennis vandaan als ik vragen mag? En welke voorstrijk is de betere? En heb je ook een idee voor de vloer? Dat is namelijk voor mij ook nogal een obstakel gezien iedereen het anders doet. Moet ik de vloer opruwen ( aanbranden ) of kan ik er zo overheen? Wel kim geen kim. PFFF :shock: Wat een vragen.
 

Fiesiekus

  • #8
Alles staat of valt met de hoeveelheid vocht die je verwacht. Ik neem aan dat de bijkeuken niet als doucheruimte gebruikt gaat worden. Dus zou ik 't als een keuken inrichten: geen kimband, geen speciale WR-platen (oep, die heb je dus al) en gewoon goed materiaal gebruiken.

Naden aan de onderzijde muur (dus op de overgang naar de vloertegel) wel met kit afkitten.
 

Knollie

  • #9
Er is wel een gedeelte die ik gebruik als natte ruimte omdat daar de wasmachine en droger gaan komen. Idd de WR plaat heb ik al :D Leek me wel beter omdat het een halfsteens muurtje is en er altijd een gigantische kou vandaan kwam en dus ook redelijk vochtig was. de naden ga ik gewoon kitten enzo. Is het dan beter om de naden eerst te kitten en daarna te tegelen en dan weer die af te kitten of is dat teveel kit :D wat mij betreft kan het niet dicht genoeg :D
 

Fiesiekus

  • #10
Welke naden (voor 't tegelen) bedoel je?

Let op dat die folie hardstikke dampdicht is.
 

Knollie

  • #11
Ja dus alvorens te tegelen ook de langsnaden en hoeknaden eerst kitten dan tegelen en dan de tegels afkitten ( dubbele laag zeg maar ) Hoe bedoel je let op dat die folie hardstikke dampdicht is?
 

Fiesiekus

  • #12
Vooral in de hoeken is een extra kitlaag nooit weg.

Er bestaat damp-openfolie, die moet je beslist niet hebben. Maar dat is een hele dure soort, ik denk dat de gewone landbouwplastic al goed genoeg is voor jouw toepassing.
 

Knollie

  • #13


Dit is hoe ik het opgebouwd heb. Zo das nog ff puzzelen.
 

Knollie

  • #14
Op mijn computer is de afbeelding groter :D
 

Knollie

  • #15
Ik heb de folie via een isolatie specialist ( kammeraadje ) dus het is zeker dampdicht. Ik denk dat ik al weet hoe het gaat gebeuren.

Alles wat getegeld word direct aanbrengen op de wand. Overige laat ik stucen.

Heb alleen nog geen idee wat of hoe ik het met de vloer moet.
 

Fiesiekus

  • #16
Afgestreken betonvloer? Of zand-cement? Tegelen van de vloer als laatste, dus na de wanden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
@ Knollie, de link was niet voor u bedoeld :wink:
 

Knollie

  • #18
Ik zou het eerlijk gezegd niet direct kunnen zeggen. Het is een gladde vloer die niet helemaal waterpas loopt( loopt af naar een putje ). Hij is ook niet bikkelhard als een betonvloer die ik in de woonkamer heb. Best lastig uitleggen zo. Hoe kan ik zien wat het precies is? of is de omschrijving op deze manier goed?

@ Jan. Geen probleem.
 

Fiesiekus

  • #19
Ontvetten en evt. schuren. Als de bovenlaag goed stevig is en er geen losse stukken of barsten in zitten, kan je tegellijm gebruiken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu