Bevestigingsbeslag?

Uni

  • #1
Ikea komt morgen de losse onderdelen van een grote kledingkast brengen, dus die wil ik morgen in elkaar gaan zetten.

Ik kijk zojuist online in de montagehandleiding, waar ik zie staan: https://www.ikea.com/assembly_instructions/pax-58-frames-melan-58x201-cm__7DJ_08_PUB.PDF
Belangrijk! Bevestig dit meubel met het meegeleverde muuranker aan de muur. Verschillende wandmaterialen vereisen verschillende soorten bevestigingsbeslag. Gebruik bevestigingsbeslag dat geschikt is voor de muren in je huis (niet inbegrepen). Weet je niet precies welke soort schroeven/beslag je moet gebruiken, neem contact op met de vakhandel.
Altijd leuk, denk je alles te hebben, ontbreekt er nog een essentieel onderdeel.

De kast komt tegen een witte muur, die de slaapkamer scheidt van de keuken. Het is een appartement van bouwjaar 2004. Volgens mij een gipsmuur ofzoiets dergelijks van 10 cm dik. Als ik er tegen aan tik, klinkt het niet echt zwaar, beetje licht hol geluid, ondanks dat het waarschijnlijk gewoon 1 geheel is.

Nu is mijn vraag, wat wordt er precies verstaan onder bevestigingsbeslag? Ik neem aan een lange schroef of zo iets dergelijks? Zijn er andere benamingen voor? (Want een Google levert niet echt iets concreets op.)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Wacht eerst eens af, er staat duidelijk dat het muuranker meegeleverd wordt.
Als u het spul binnen hebt plaats dan een foto van het muuranker, de glazen bol is een beetje stuk.
Daarnaast zou het handig zijn zeker te weten uit welk materiaal de muur bestaat.
 

Uni

  • #3
De muuranker wordt inderdaad meegeleverd. Met muuranker bedoelen ze volgens mij de twee metalen vlakken die met een hoek van 90 graden op elkaar staan.

Door de muuranker moet bevestigingsbeslag worden gestoken, welke vervolgens in de muur moet worden geschroefd. De muuranker functioneert dan dus puur als een plaat (anker) die de kast tegen de muur houdt.
Maar de bevestigingsbeslag is dus niet inbegrepen, staat in de quote van de montagehandleiding. Het blijft voor mij onduidelijk wat voor schroef dit precies moet zijn. Misschien kan ik dat het beste bij de Gamma/Praxis ofzo vragen?
 

Geus

  • #4
Het is niet zo moeilijk, je moet gewoon twee schroeven hebben die je met pluggen goed in de wand vast kan zetten. Deze plaats je in de muur in het midden van de grote gaten van het metalen hoekje 102591:

Kast in elkaar zetten en op de goede plaats tegen de muur zetten. Het midden van de gaten markeren op de muur. Kast weghalen en gaten boren, pluggen plaatsen en schroeven een stukje indraaien. Kast weer op de plaats zetten, plaatje 103693 over de kop van de schroef schuiven en vastdraaien.

Voor de goede combinatie van schroef en plug moet je wel precies weten uit wat voor materiaal het muurtje is gemaakt. Ga met die informatie en plaatje 103693 voor de maat naar de bouwmarkt of vakhandel en dan komt het vast wel goed.

PS Deze constructie gaat ervanuit de je de kast strak tegen de muur zet. Heb je een plint, waardoor er een kier blijft tussen kast en muur, kies dan langere schroeven (+dikte plint).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Als de kast tegen een plint komt gewoon het plaatje andersom gebruiken, dus met de sleufkant op de kast, dan past er precies een plint tussen.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #6
Of je haalt de plint ter plaatste van de kast weg.
Of je haalt een hoekje uit de kast (ruimte zit er meestal, maar is wel zonde van de kast)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu