Bevestigingmethode balkdrager aan schuin dak

Dutchmountains

  • #1
Hallo,

Ik wil een vliering bouwen op een zolder van een twee-onder-een kap woning. De binnenmuur is recht en van kalkzandsteen, de tegenoverliggende kap is schuin en afgewerkt met gladde platen (de twee andere delen van de kap zijn overigens ook schuin). Ik wil op de rechte muur een balk schroeven, en op de tegenoverliggende schuine kap ook. Door op de schuine kap eerst een balk te bevestigen aan de sporen van het schuine dak (de positie van de daksporen zijn door de spijkers van de afdekplaten te herleiden) heb ik daarna de vrijheid op de overspannende balken op elke gewenste afstand van elkaar te bevestigen.

De overspannende balken d.m.v. balkdragers (zie afbeelding 1) bevestigen op de balk aan de rechte muur is uiteraard geen probleem, maar hoe bevestig ik de balkdragers op de schuine balk aan de overzijde (afbeelding 2)? Heeft iemand tips hiervoor, of misschien een ander methode ipv balkdragers?





 

Jelmer

  • #2
Ik zou de balkdrager ook schuin op de balk zetten, en je hout ook schuin zagen, zodat deze er precies invalt.

Dat lijkt me de makkelijkste oplossing.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Die balk tegen het schuine dak bevestig je niet aan het dak, maar aan de twee muren aan weerszijde. De balk kan je gewoon recht monteren, zodat je normale balkdragers kan gebruiken.

De kap is namelijk niet berekend op extra gewicht.

Heb je de afmetingen van de balken gecontroleerd of laten controleren? De vliering is alleen voor opslag?
 

Dutchmountains

  • #4
De twee andere zijden van de kap zijn ook schuin en op dezelfde manier geconstrueerd. Dus dat biedt geen voordeel. De vliering is alleen bedoeld voor opslag. Formeel zegt de constructeur dat de kap niet berekend is op extra gewicht. Informeel wordt echter aangegeven dat de kap is overgedimensioneerd dus dit gewicht zou moeten kunnen dragen. Daarnaast zal de vliering ondersteund worden door muren omdat er kamers gemaakt gaan worden op de zolder.

@Jelmer: ik had dezelfde methode in gedachten, maar vroeg me af of er wellicht een snellere/slimmere/betere methode was :)
 

StefanD

  • #5
Ik zou de balk die je tegen de schuine kap wilt maken gewoon schuin doorzagen, zodat de doorsnede driehoekig wordt. Je hebt dan aan de kant van de vliering gewoon een rechte balk.
 

Dutchmountains

  • #6
Is ook een idee... alleen zelf een balk over de lengte zagen onder een hoek van 40° lijkt me nog niet zo makkelijk. Wellicht kun je dit laten doen bij een houthandel?
En dan ipv balkdragers raveeldragers gebruiken (beugeldragers passen niet op een schuine balk).
 

StefanD

  • #7
Een houtzagerij moet dat inderdaad kunnen doen. Je zou ook met een cirkelzaag een deel van de snede kunnen maken en dan verder met de hand of een lange decoupeerzaag.
Of je maakt een paar schuine klossen die je plaatst op de plek waar je wilt schroeven.

Ik ben overigens ook wat huiverig om een vliering aan een dak op te hangen, maar als je dat goed hebt nagevraagd zal het wel goed zijn...
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Waarom leg je de balklaag niet bovenop de rib die je tegen de kap aanmaakt? Wel zorg besteden aan de koppeling rib-balklaag. Hij is dan wel zichtbaar aan de onderkant.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Ik zou onder de balk slapers maken tot op de verdiepingsvloer. Dan draagt de balk niet alleen maar op het dak.

Je kan ook een rechte balk plaatsen en alleen ter plaatste van de sporen een schuine klos erachter. Maar het luistert wel nauw om dit stevig te krijgen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu