Betonvloer op zand: waar laat ik de leidingen?

Barkmakker

  • #1
Ik heb in mijn huis van 1928 de houten vloer van de begane grond er uit gehaald en ik wil deze vervangen voor een betonvloer.
Dit omdat de houten vloer zo krom als wat was (kamer was voorheen 2 kamers en de vloer sloot absoluut niet aan), de balklaag was veels te slap (85 hoh 125*65 op overspanning van 450cm 3x ondersteund).

Een constructeur heeft mij al aangeraden om dit op verdicht zand te doen. En niet een wat ik in de eerste instantie dacht een ps-combinatie of broodjesvloer. Dit omdat de fundering als piramide getrapt is en niet is berekend op het gewicht van de betonvloer.
Het betreft een vierkant van 4,6 bij 7,2 meter.
Ik wil het als volgende opbouwen: kruipruimte opvullen met aangetrild zand, folie, eps platen 10cm dik, folie, brokjes betontegel van 4cm dik, wapeningsnet en totale dikte van de betonvloer 12 cm. Langs de muren een strook (2 cm dik?) tempex.
Ik wil er geen vloervervarming in, omdat ik daar te weinig voor thuis ben.
Uiteindelijk wil ik er laminaat op leggen. Moet ik dan nog rekening houden met een dekvloer?
Hoe dik moet ik daarvoor dan aanhouden, of kan ik door keuze van een bepaald soort beton de dekvloer achterwege laten?
Ook de leidingen zit ik nog mee. Alles stopt nu achter de voordeur, dus kan alles nog compleet aanleggen. Maar hoe doe ik dat? Riool voer ik uit in 125mm en gedeeltelijk 110. Dit komt in het zandbed te liggen wat nu nog kruipruimte is (50 cm). Maar waar laat ik de gasleiding, waterleiding, cv-leidingen en elektraleidingen? Moet dat ook in het zandbed? Of direct op de isolatie/folie, onder het wapeningsnet binden of juist daarop? Of is het juist de bedoeling dat er niks in de betonvloer zit, maar dat je dit in een afwerkvloer (van hoe dik dan?) legt?
Oja, wat voor wapeningsnet is geschikt? Ik lees over verschillende diameters: 5, 6, 8mm?

Mvg, Mark
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Vreemd dat u er een constructeur bij haalt en vervolgens hier uw vragen plaatst.
Second opinion ?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #3
De dikte en maaswijdte en lokatie (bovennet, ondernet of beide) van het wapeningsnet hangt af van de belasting, vloerafmetingen, vloerdikte en bodemgesteldheid. Dit is typisch iets dat door een constructeur berekend moet worden en beter niet via een forum gevraagd omdat wij de exacte situatie niet kennen. Aangezien toch al een constructeur advies heeft gegeven over de manier van funderen lijkt mij dat de aangewezen persoon om ook de vraag over wapening aan te stellen.

Mag ik vragen waarom u brokjes betontegels onder de betonvloer wilt leggen? Dat zijn scherpe brokjes die door het gewicht van de vloer in de zachte EPS platen kunnen drukken waardoor het isolatiemateriaal kapot kan gaan en de vloer kan verzakken.
 

Barkmakker

  • #4
Mag ik vragen waarom u brokjes betontegels onder de betonvloer wilt leggen?
Ja had ik even duidelijker moeten opschrijven :? : Dat moet je eigenlijk zien als "kwarten" van een tegel om het net omhoog te houden, dus hier en daar, niet als laag. De constructeur geeft een 6mm net aan op 4cm hoogte. Vroeg me alleen af hoe dat met die diameters zat.
Maar dan alsnog de belangrijkste vraag: hoe doe ik dat met de leidingen???

Mvg, Mark
 

Pepjo

  • #5
Ik heb in mijn badkamer al het leidingwerk op de netten van de betonvloer gebonden. Hierbij moet ik wel aantekenen dat er nog een zandcement dekvloer overheen ligt.
 

BeeTeeWee

  • #6
Ik heb alleen de binnenriolering en de gasleiding (unipipe) in het zandbed liggen. Alle andere leidingwerk (elektra, alarmbekabeling, luidsprekerbekabeling, telefonie, coax etc etc ligt in 5/8" buis op het folie dat op de EPS platen ligt. Ook de unipipe CV-leiding ligt daar. Daarbovenop ligt 6mm betonijzer wapening. In plaats van trottoirtegels heb ik gewoon houten klosjes gebruikt.
 

Wichard8ma

  • #7
Heb je overwogen om weer een houten vloer te maken? Scheelt een hoop gedoe. Ook zou je de oude houten vloer kunnen verstijven door een betonvloer er overheen te storten en met schroeven te verbinden.
Ook staalplaat-beton is een lichte oplossing.
 

Michiel_H

  • #8
Behalve de riolering kun je alles in het beton of in de afwerklaag leggen. Die afwerklaag moet er zeker komen, tel minimaal 5 cm. Als er veel leidingwerk in komt (of vloerverwarming) ga dan naar 7 cm. Als je het in de betonvloer legt, dan is het het makkelijkste om dit op het net te doen.
De folie op de EPS is niet strikt noodzakelijk, daar is hier al vaker discussie over geweest, maar doe het maar gewoon, is ook maar weinig werk.
De wapening moet je echt door de constructeur laten bepalen! Gebruik nooit hout als onderlegmateriaal in beton!! Alleen betonblokjes gebruiken, bij voorkeur wat daar speciaal voor gemaakt is, eigenlijk geen kapot geslagen stoeptegels. Kunststof onderlegstrips kan ook (speciaal hiervoor gemaakt).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
TS heeft al bijna een maand niet gereageerd, het lijkt me beter even af te wachten.
 

Barkmakker

  • #10
Klopt Jan, bij mijn vorige topics kreeg ik een mailtje dat er een reactie was en bij dit topic niet, vandaar dat ik even niet meer gekeken had.
Ik heb ondertussen een stevig zandbed gelegd. Eerst de oude verstofde zandlaag weg tot op het knetterharde zand. Daarna lagen van tien centimeter en dan steeds aangetrild. Er ligt nu 40 cm zand in. In het zand liggen nu alleen de gasleiding en de elektraleiding zoals die ook onder de straat liggen. Mijn meterkast zit namelijk zoals dit al was onder de trap, zo'n 2,5 meter van de voorgevel af. Meteen naast de voordeur was helaas niet mogelijk. Riool komt ook nog in het zandbed. Volgens de constructeur moest ik eerst het zandbed leggen en daarna een sleuf voor het riool weer uitgraven, ivm het eventueel kapot kunnen trillen van het riool. Uiteraard buiten de voor- en achtergevel een ontstoppingsstuk zodat ik er altijd weer bij kan.
Er komt 10 cm EPS100 op te liggen en dan 15cm beton B25 met een B335 net erin (termen heb ik van de constructeur). Daar boven op 5 cm afwerklaag (zandcement).
Langs de wanden 2cm EPS.
Alleen het folie heeft hij het niet over gehad. Leg ik het folie nu onder het EPS op het zand, of eerst het folie en dan het EPS. En wat voor soort folie moet ik hiervoor gebruiken? Ik heb al de zoekfunctie geraadpleegd, maar kan het niet zo vinden.
En die betonblokjes of onderlegstrips: gewoon bij de bouwmaterialenhandel? Ik meende stoeptegels te gaan gebruiken (2x 3cm
), omdat dit immers ook beton is, dus gelijke massa als het beton wat daar dan omheen komt, of denk ik nu verkeerd?
Ik heb het vinkje Waarschuwen aangeklikt, dus zal nu wat sneller reageren :cool:
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #11
Binnen bekistingen zie je tegenwoordig vaak kunststof afstandshouders voor wapening http://images.google.nl/images?q=rebar+spacer Ik giet afstandshouders zelf meestal van beton in een malletje met direct een stukje draad erin om om het betonijzer heen te binden, maar voor op de vloer zijn stukken baksteen/stoeptegel ook prima geschikt.
 

Michiel_H

  • #12
De folie kun je onder de EPS plaatsen, gebruik hiervoor transparante PE-folie. Ook weleens bouwfolie genoemd. Niet te dik, is nergens voor nodig. Vaak wordt ook wel gezegd om boven de EPS ook folie te leggen, maar als je de naden netjes afpurt dan hoeft dat niet.
Waarom constructeurs toch altijd EPS100 voorschrijven is mij een raadsel, zoek de druksterktes maar eens op. Over EPS100 kun je een vrachtwagen laten rijden, EPS60 is in mijn ogen ook voldoende. Al is het prijsverschil niet zo groot.
Afstandhouders zijn inderdaad te koop bij de bouwmaterialenhandel. Nadeel van stoeptegels is dat ze poreus zijn en plaatselijk dus het nieuw te storten beton verbranden.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
En doordat betontegels poreus zijn komt er op den duur vocht bij je wapening en kan je betonrot krijgen. Het is dus gewoon niet toegestaan! gebruik betonblokjes of evt. U-vormige afstandshouders (en die dan uiteraard volgens de voorschriften gebruiken).

grtz
Henk
 

Barkmakker

  • #14
Top! Bedankt voor de tips!
Nooit aan gedacht dat betontegels poreus zijn. Wat is gangbaar om de hoeveel ruimte je een net ondersteund? Gaat om een #150-8mm. Vloer wordt 15 cm dik en net komt in het midden.
Bouwfolie heb ik bij de bouwmarkt zien staan, dus dat komt ook goed.

Mvg, Mark
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu