Betonvloer op lewisplaat uitbreiden

Louzy

  • #1
Ik wil mijn badkamer vergroten. Dat betekent ook een aanpassing van de vloer; dit is een betonvloer op lewisplaat die op houten balken ligt.

Kan ik gewoon een stuk lewisplaat bijplaatsen en beton bijstorten? Dat lijkt mij te simpel; ik verwacht dat er scheuren in vloer en straks tegelwerk ontstaan. Maar hoe dan wel? Wie heeft hier ervaring mee?

Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Dat wordt helaas het slopen van de oude vloer en een compleet nieuwe maken :?
Doet u dat niet dan komen er scheuren in de aanhechting met de bestaande vloer.
 

Michiel_H

  • #3
Of je zorgt dat de aansluiting tussen oude en nieuwe vloer helemaal gedilateerd is. Dus compleet vrij houden. En dan moet je dat dus ook met je tegelafwerking doen.

Afhankelijk van de situatie kun je ook ankers in de zijkant van de bestaande vloer boren zodat de oude en de nieuwe vloer een stijf geheel vormen.
 

Louzy

  • #4
Heren, bedankt voor jullie meedenken! :bedankt:

Hakken en breken, de hele vloer eruit, is mij een brug te ver. De vloer ligt er verder goed in en dan moet ik ook alle afvoeren, de toiletaansluiting e.d. gaan vernieuwen.
Michiel_H schreef:
Afhankelijk van de situatie kun je ook ankers in de zijkant van de bestaande vloer boren zodat de oude en de nieuwe vloer een stijf geheel vormen.
Aan deze oplossing heb ik wel gedacht maar het lijkt me moeilijk om die scheurvrij te krijgen!

Een dilatatievoeg in een badkamervloer vind ik niet ideaal. Ik weet nu al waar het water dan blijft ... Misschien kan ik het nieuwe vloerdeel wat hoger leggen, een soort opstapje dus, dan zit de voeg in de aansluiting horizontaal - verticaal.

Kortom: ik ben er nog niet helemaal uit.
 

Michiel_H

  • #5
Dan blijft je risico op lekken hetzelfde. Als je (in dit geval) wil dilateren dan heb je een verticale voeg van boven tot aan onder. Als je het nieuwe vloerdeel wat verder doortrekt naar boven door middel van een opstapje verandert dat niks aan de voeg en je lekrisico.

Als je tegen je oude vloer een rubber of schuim aan lijmt en daar tegenaan je nieuwe vloer stort dan kan dat rubber direct als rugvulling dienen voor je kitvoeg. Als je dan goed kit (of laat kitten!) dan denk ik dat het risico op lekken wel meevalt.

Er zijn ook waterdichte dilatatieprofielen, maar de plaatsing is dan wat lastiger natuurlijk.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Dit kan ook eenvoudig opgelost worden.

Ik neem tenminste aan dat je ook een geheel nieuwe tegelvloer in je badkamer wilt aanbrengen.

Haal een stukje van de bestaande vloer weg tot aan de bestaande lewis platen ongeveer 10 cm.

Leg op het nieuwe gedeelte lewis platen een stukje over de bestaande vloer aan.
Stort hierop een laagje beton, en hierbovenop breng je een cement dekvloertje aan op gelijke hoogte van de bestaande vloer.

In de bouwmaterialen handel zijn rollen kunststof matten te verkrijgen (merk mag ik niet noemen) maar dat merk verkoopt ook hoekprofielen voor tegels.

Deze lijm je vast met een flexibele poederlijm over beide bestaande vloeren, en over de naden plak je een vliesgaas van hetzelfde merk.

Hieroverheen kun je dan de nieuwe tegelvloer lijmen met een flexibele poederlijm .

Dit produkt wordt ook gebruikt om vloertegels te leggen over een houten vloer.

Zo heeft scheurvorming geen kans meer.
 
  • Like
Waarderingen: EdR1924

Louzy

  • #7
Heren, bedankt voor jullie adviezen.

Op basis van wat jullie schrijven durf ik het toch wel aan. Het realiseren stel ik nog even uit; dit is een kans om eerst nog wat andere constructieve probleempjes (bijv afvoer :( ) op te lossen. Als ik aan de slag ben meld ik me weer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu