Betonvloer in 150 jaar oude schuur

Glabbeek

  • #1
Wij hebben op ons erf nog een oud varkensschuurtje staan van 4*6 meter. Deze is halfsteens gemetseld op een kleine fundering (bouwjaar zo rond 1900 denken we). Binnenin ligt een dun betonvloertje. Het leuke is dat het huisje een kleine kopie is van de hoofdwoning, we willen het dus graag behouden. Nu is de wens om het te gaan gebruiken als praktijkruimte voor mijn vrouw en dus moet er verbouwd worden.

Het plan is om de oude vloer eruit te halen, een stukje afgraven en dan weer opbouwen.
Ik wil beginnen met een laagje zand met een drainage-buis, daarover PE isolatie en een laag plastic tbv het beton. Dan een laag gewapend beton van 15cm. Hierop wil ik met houtskelet, of kalksteen binnen gaan opbouwen.

Dit is op zich vrij duidelijk voor mij. Echter ik zit op dit moment met een tweetal vragen.

1. Het niveau van de betonvloer ligt aan 2 zijdes van de schuur ongeveer 30cm onder het maaiveld.
hoe voorkom ik vochtproblemen. Is een opstaande betonrand nodig, of moet ik op een andere manier een vochtkering maken?

2. Ik denk erover om in de halfsteensmuur in iedere wand 3 gaten te maken waar de betonplaat in kan 'vullen'. Op deze manier kan de oude muur steun vinden op de nieuwe vloer. Is dit aan of af te raden?

 

Glabbeek

  • #2
Wat eigenlijk mijn eerste angst is, is dat ik een 'koude brug' maak tussen de betonvloer en de buitenmuur.

Normaliter zou ik een isolatielaag aanbrengen tussen de twee, maar als ik de vloer door giet om zo de buiten muur meer steun te geven creëer ik een potentieel vocht probleem.

Op dit moment ligt de oude betonen vloer nog in de schuur. Hierdoor kan ik nog niet zien of de buitenmuur een fundering heeft of niet. Als hij gefundeerd is, is er helemaal geen probleem.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu