Betontegels (40x40) op buitenterras

renehi

  • #1
Hoi hoi, ik heb even een vraagje.

Onlangs heb ik wat nieuwe betontegels gekocht voor onze buitenterras (3 x 7 Meter). Dit terras zit vast aan het huis. Huis en terras liggen hoger dan de rest van de tuin. Onder de oude terrasstenen zit een betonplaat. Deze oude terrasstenen zitten nu vastgeplakt met tegellijm op de betonplaat.

Mij is aangegeven dat ik de nieuwe tegels niet moet vastplakken (kan scheuren door vorst/zon) en dat ik deze beste in een zandlaag kan leggen. Maar aangezien een gedeelte van ons terras is overkapt, spoelt op de niet overkapte gedeelte van het terras de zand op ten duur weg.

De man van de bouwmaterialenhandel gaf dat hij hetzelfde ´probleem´ had gehad. Hij heeft onder de hoeken van de betontegels, ijszakjes gelegd. Deze ijszakjes van tevoren met zandcement en water gevuld en goed dichtgemaakt. Daardoor kun de tegels goed afwateren.

Echter ik had ook nog een andere oplossing bedacht.
Ik heb nog een rol dakleer met leislag liggen. Hier kan ook mooie vierkantjes uit snijden en dit onder de hoeken van de tegels leggen. Lijkt mij ook wel een paar jaar goed blijven zitten. Ik heb namelijk niet zo een zin om 100 ijszakjes met zement te vullen....

Wat vinden jullie van dit idee?
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #2
Er zijn speciale blokjes in de handel die van EPDM zijn.
Deze zijn speciaal voor tegels op platte daken.
Als de betonvloer mooi vlak is kan het prima met stukjes dakbedekking,
maar leg er dan 2 stukjes onder dan wil het water gemakelijker weg lopen.
 

renehi

  • #3
Oke perfect, ik ga morgenochtend de oude stenen eruit halen. En wanneer het hard regent of onweert kan ik mooi wat stukjes dakleer uitsnijden ...
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Wat je eventueel ook nog kunt doen, (en dat wordt in duitsland veel gedaan op terrasen, met een betonplaat er onder)
Onder de hoeken van de tegels, wordt een mopje aardevochtige specie aangebracht, bestaande uit zand en trascement.
Daar leg je dan de tegels op, zodat je de tegels nog wat aan kunt kloppen zodat ze mooi vlak liggen.
Ook blijft er dan een ruimte over onder de tegels, waar het water weg kan lopen.

Vaak is de betonplaat van het terras niet helemaal vlak.
Als je dan onder de hoeken dakleer of van die speciale rubber blokjes gaat leggen, kunnen de tegels onderling gaan steken, en krijg je het geheel niet mooi vlak gelegd.
 

renehi

  • #5
Goedenavond, gisterochtend de laatste passtukjes op het teras gelegd. Vandaag het terras maar es even uitgeprobeerd met een flesje bier en een paar stukjes vlees op de grill ;-)
Zoals Peter aangaf kunnen de tegels gaan steken als je dakleer of rubber blokjes gebruikt. Dat was bij mij ook op sommige punten het geval. Geluk met dakleer is dat je het makkelijk een klein stukje extra dakleer eronder kan doen, je kunt het ook wat platter slaan. Het is kortom makkelijk verwerkbaar.
Ik heb overigens 2 lappen (20x30 cm) met dakleer onder de tegels gedaan en afentoe waar de tegels een beetje scheef lagen een stukje extra dakleer eronder. Voorkeur voor dakleer heb ik toch omdat een deel van ons terras overdekt is en een deel niet. Het deel wat onoverdekt is zal de cement door vorst wellicht gaan verpulveren en dan liggen bij mij de tegels ook scheef. Maar ja de toekomst zal het uitwijzen.

Overigens was ik vandaag een Klustijdschrift aan het lezen kwam ik het volgende artikel tegen, ging m.b.t. terass op vlakke daken e.d. Is ook een optie.... ieder geval bedankt voor het meedenken.

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu