Betonnen vloerplaat

Spritske

  • #1
Ik zou in mijn tuin een betonnen vloerplaat willen plaatsen. Nu vraag ik mij af of dit kan gebeuren met zakken cement die je juist nog moet aanlengen met water ( kant en klaar)? Ik zou het laten leveren maar kunnen het moeilijk bereiken. Aangezien het 2m op 2m is zou ik het eventueel zo doen.

Ik heb ook nog betonpalen van een oude afsluiting liggen, zou ik deze erin mogen steken? Misschien nog steviger want zit nogmaals ijzer is! Wat denken jullie?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Waar is de vloerplaat voor bedoeld?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Betonpalen verwerken in een nieuw te storten plaat zou ik niet doen: vers beton hecht / pakt niet lekker op oud beton. Beter is om gewoon een wapeningsnet in het verse beton te leggen.
 

Spritske

  • #4
Eerst hondenren en daarna ooit een terrasje ofzo. Maar is kant en klare goed ofzo? Kzou er wel steentjes inplaatsen + ijzernet voor de stevigheid. Of zou stabilise beter zijn?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Stabilisee (zand met wat cement erdoor als ondergrond) is niet nodig bij een betonnen vloerplaatje van 2x2 meter.

Gewoon zorgen voor een goede, verdichtte ondergrond. Netje er in en klaar.

Voor een vloerplaatje van 2x2 meter is 10 cm dikte voldoende. Je hebt dan zo weinig beton nodig dat laten brengen (kant en klaar) veel te duur is. Beter kun je dit met zakken betonmix zelf mengen op locatie. Gewoon goede de gebruiksaanwijzing volgen.

PS: in je eerste bericht heb je het over cement mengen met water. Als je dit doet krijg je specie en dat is geen beton.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik zou er gewoon tegels op een verdicht zandbed inleggen.
 

Spritske

  • #7
Ze hebben mij wijsgemaakt dat beton gevaarlijk is voor in de winter. Dit zou barsten. Ik zou er graag een vloerke opplaatsen. Dit lukt niet goed op stabilise zeker? Wat zou ik kiezen beton, stabilise of chape.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Beton zelf barst niet door vorst, tenzij er een scheur in zit waar water in kan komen (water zet uit als het bevriest). Alles buiten is van beton: funderingen, gevels, pilaren van viaducten, noem maar op.

Het enige dat kan gebeuren is dat je betonplaat opvriest. De grond onder het beton bevriesten zet uit (want er zit water in). Hoe kleiner je vloer, hoe minder gevolgen dit heeft. Zorg voor een goed doorlatende en stabiele ondergrond en gebruik voldoende wapening, liefst 2 lagen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Wat voor "vloerke" wil je erop hebben?

Zo'n klein vloertje hoeft geen 10cm dik te worden, en zeker geen twee lagen wapening te bevatten. Er komt bijna geen gewicht op. Risico op opvriezen is bijzonder klein. 7cm dik met een net Ø8-150 is voldoende (op betonblokjes van 3cm).

Kan dus ook met "prefab" beton, dus tegels. Er zijn ook tegels van 1x1m :) Een stuk sneller klaar en misschien nog goedkoper ook.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu