Betonnen muur egaliseren i.v.m. gaatjes in beton

Nescio

  • #1
Hoe kan ik een kale betonnen muur het beste egaliseren, voordat ik deze ga afwerken met latex?

Het behang is verwijderd en er zitten namelijk allemaal kleine gaatjes in het beton.
Ik heb al eens eerder geprobeerd met een kant-en-klaar egaliseermiddel en een vlakmes een muur te egaliseren, maar dat was geen succes.

Ik moest veel schuren achteraf om het alsnog glad te krijgen.
Iemand een suggestie?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Inderdaad met een kant-en-klaar vulmiddel en twee plamuurmessen.

Kwestie van oefening, op het grote plamuurmes doe je een beetje voorraad aangemaakt vulmiddel, en met het kleinere haal je daar steeds een beetje vanaf om te vullen.

Telkens je plamuurmes langs de zijkant van de andere halen om hem schoon te schrapen voorkomt dat je harde kluiten meeplamuurt.

Als het echt diepere gaten zijn is een chinees eetstokje een mooi hulpmiddel om het vulmiddel in de gaatjes te duwen.

Een ander hulpmiddel is een plantenspuit, gevuld met (vers, legionellagevaar!) water. Van te voren de gaatjes even inspuiten verwijdert het ergste gruis en geeft een betere hechting. Na plameren een heel klein beetje erop versproeien en je kunt het nog wat gladder afwerken.

Iets moeten schuren na droging is nooit helemaal te vermijden. Maar overdrijf het niet, gehang trekt over het algemeen netjes recht, ook als niet het allerlaatste groefje weggewerkt is!
 

Nescio

  • #3
Dankjewel voor je antwoord. Nog een paar vraagjes;
  1. Moet ik de muur nog voorbehandelen?
  2. Wat voor vulmiddel kan ik het beste gebruiken? Ik lees hier op dit forum o.a. over Rotband en Fix&Finish.
  3. Ik ga de muur overigens niet behangen maar afwerken met latex. Maakt dat nog iets uit?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
  1. Als het alleen gaat om kleine oneffenheden, zoals gaatjes, is het niet nodig de muur voor te behandelen. Alleen wat vochtig maken is voldoende. Doe geen hele oppervlaktes zonder voorbehandeling, i.v.m. risico van loslaten tijdens het latexen.
  2. Vulmiddelen zoals je noemt zijn vooral bedoeld voor echt stucwerk. Fix en finish is geschikt voor dunne lagen, dus ook hiervoor. Rotband is ook te gebruiken voor vullen van gaatjes, maar krimpt ietsje.

    Heel praktisch voor dit doel zijn de kant-en klare muurvullers van diverse bekende merken, te verkrijgen in elke dhz- en verf-zaak. Die hebben een gips-basis, maar ook wat materialen om krimp te verminderen, en zijn voor de amateur makkelijker te verwerken.

    Daarbij komt dat ze meestal in wat kleinere verpakkingen te koop zijn dan de stukadoors-middelen.
  3. Het maakt geen verschil of je wel of niet behangt, alleen verbergt behang de oneffenheden beter. Bij latexen komt het dus nauwer, want ook (juist) een gladgestreken geplamuurde plek zie je goed.

    Door te latexen met een langharige vachtroller verdoezel je eventuele te glad gestreken plekken enigszins. Moeilijkheid zit dan altijd in de randen bij de hoeken, omdat die dan weer te glad worden met een kwastje. Je kunt dat verminderen door de kwast daar niet te strijken, maar te tamponeren (op en neer bewegen).
 

EdP

  • #5
Tip voor glad plamuren: strijk het vulmiddel na met een nat (breed) plamuurmes. Let op: een plamuurmes heeft meestal 2 kanten: een holle kant en een bolle kant. Met de bolle kant vlak strijken is het beste om krassen te voorkomen. Met een plakspaan kan het natuurlijk ook.

Indien nodig kan ook met een vochtige spons met fijne schuimstructuur worden nageschuurd. Dit doe je als het vulmiddel al iets droog begint te worden. 't Is een kwestie van gevoel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu