Betonnen buitenkeuken

Bjorn

  • #1
Hallo,

Ik ben van plan een betonnen buitenkeuken te storten, bestaande uit een vloerplaat, 4 poten en een topblad (350x80x15 cm). Nu kan ik weinig info vinden op het internet over de minnimale dikte van de grondplaat. Ik dacht zelf een gat te graven van 40 cm diep, 20 cm zand te storten, folie ertussen en vervolgens 15 tot 20 cm beton te storten met bewapening. Is dit voldoende?

Daarnaast vroeg ik me af met welk soort beton of 2e afwerkingslaag krijg ik de topplaat en poten zo glad mogelijk?
 

Pepjo

  • #2
Wil je een buitenkeuken of een bunker ? Je maakt een en ander wel zeer degelijk, zal ik maar zeggen. :wink:
 

-stuffie-

  • #3
Misschien is het wel een campingbeheerder.
 

Bjorn

  • #4
Ik heb wel een grote tuin, maar ik heb nog geen tentjes zien staan. :D

Als het eea te degelijk is, wat zou dan een betere optie zijn???
 

Pepjo

  • #5
Ik ken je ontwerp niet, maar een bodemplaat van 10 cm gewapend moet toch voldoende zijn. Als je googlet op betonnen aanrechtblad krijg je een fotoserie van RTL waarin zo 'n blad wordt gemaakt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Bjorn schreef:
Ik dacht zelf een gat te graven van 40 cm diep, 20 cm zand te storten, folie ertussen en vervolgens 15 tot 20 cm beton te storten met bewapening. Is dit voldoende?
Gezien de lengte van het geheel zou ik toch wel 15 cm beton storten met 8 mm wapening, er komt ook nog een gewicht van die lengte bovenop.
 

Bjorn

  • #7
Als ik het goed heb gaat de buitenkeuken zelf 2300 kg wegen (1.12 m3 beton). Dit gewicht komt op de bodemplaat te staan.

Hoe kan ik het makkelijkst een tekening maken en deze op het forum plaatsen, zodat ik het eea wat makkelijker kan uitleggen. Ik zou namelijk graag de keuken plaatsen maar zie nogal wat beren op de weg. Voornamelijk het storten/ bekisting en glad afwerken.
 

Bjorn

  • #8



Dit is het idee.

Voorals nog hou ik een gewapende fundering aan van 10 cm. Is het vervolgens wijs de poten en het blad in één keer te storten of zou ik de poten appart kunnen storten en later het blad. Dit lijkt mij eenvoudiger. De site van rtl had ik overigens al gevonden maar ik werd daar niet echt wijzer van mbt het afwerken van het blad. Dit moet namelijk geen geknoeide etensresten e.d. opnemen, vandaar dat ik het zo glad mogelijk wou. Ik heb inmiddels al geleerd dat beton ook te schuren is. Zou dit een optie zijn?
 

Bbtb77

  • #9
Schuren kan, alleen niet als je grind gebruikt. Dan zul je moeten polijsten met diamantschijven. En hoe glad je het ook maakt, beton zal altijd viezigheid opnemen. Dan zul je het blad toch moeten afsluiten, bijvoorbeeld met een oxaanolie.
 

Pepjo

  • #10
Ik zou poten en blad samen storten, en de wapening van het blad door laten lopen in de poten.

Mocht je de poten apart storten, dan wapening eruit laten steken en die meewerken in de wapening van het blad.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Schuren van beton met grind kan naast diamantschijven ook met komschijven, die zijn een stuk goedkoper! Kan gewoon in de haakse slijper en droog gebruikt worden. Maar er zijn al diverse topics geweest waarin een heleboel staat hierover...

grtz
Henk
 

Bjorn

  • #12
Door de antwoorden op het forum, zoeken op internet en tips van kennisen, heb ik al behoorlijk wat kennis bij elkaar gesprokkelt. Ik heb echter nog twee vragen.

Ten eerste, op amerikaanse sites worden spullen verkocht als toeslag op de beton mortel, bedoeld om het beton water dicht te maken. Is dit nodig?

Ten tweede, wat is de makkelijkste manier om een kuub beton in een keer te storten. Het wordt een mengsel van 1 deel beton en 1 deel portland cement, zonder grind. Is dit gewoon te doen met 25kg zakken, een beton molen en wat hulptroepen. Vervolgens batches beton aanmaken in de molen en deze blijven storten. Of moet hier zwaarder materieel aan te pas komen. Zijn er nog tips voor goedkoop beton trouwens?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Het goedkoopst is volgens mij zelf mengen in een betonmixer. En dan zelf beton maken uit cement+zand+grind (en water:)). Dus geen kantenklarebeton uit zakken gebruiken. Nog goedkoper kan het als je zelf toeslagmateriaal ter vervanging van grind maakt. Ikzelf verwerkt zo een hoop puin wat ik opgraaf uit de tuin in het beton. Je kan veel (kleingemaakt en schoon) puin erdoor mengen zonder dat dit gevolgen hoeft te hebben voor de kwaliteit.

Met 2 personen kom je een heel eind, maar een kuub is best wel wat. Het scheelt als je de betonmolen recht naast de bekisting hebt staan, hoef je niet te sjouwen. 6 emmers is ongeveer wel het max. van 1 lading is m'n ervaring.

Waterdicht spul zou ik er wel doorheen doen, het kost niet veel, je beton wordt er niet door verzwakt, maar de verwerkbaarheid verbetert wel. Maar het is vast niet nodig voor de waterdichtheid, omdat je het oppervlak toch moet nabewerken.

Ben benieuwd naar het resultaat!
grtz
Henk
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #14
Zandcement is een stuk minder sterk als beton.
de sterkte een duurzaamheid van beton is in hoge maten afhankelijk van de juiste samenstelling en de korrel opbouw van het zand en het grind.

Ik raad je aan om wel een kant en klaremix te gebruiken
en goed te letten op de juiste hoeveelheid water die je toevoegd.

meng je de beton zelf verdiep je dan wat meer in de samenstelling

1:1 zand en cement mengen bevat veel te veel cement
(en dat is het duurste en tevens zwakste onderdeel van de beton)

voor grind beton is 1:3:5 (cement:zand:grind) een redelijke verhouding (in volumen)
of 1:2:3 in gewichts delen.
 

Kloek77

  • #15
Een betonmixer voor laten rijden kan natuurlijk ook,
informeer eens naar de kosten, dat kan meevallen.

Kennissen van mij hebben zo laatst een vloertje laten storten
(ik weet niet hoeveel kuub dit was maar erg veel zal het niet geweest zijn)
Dit kostte zelfs aanzienlijk minder dan het huren van een molen en sleuren met losse zakken zand/grind/cement.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Het is gemakkelijk uit te rekenen, wat kosten de losse zakjes en wat kost de betoncentrale.
 

Bjorn

  • #17
Losse zakken portlandcement en betonmix kost voor het geheel +/- 600 euro, dus een belletje naar een betoncentrale kan sowieso geen kwaad.

Naar aanleiding van mensen die hun keukenblad uit beton hebben gegoten, ben ik aan de 1:1 mix portlandcement en kant en klare betonmix gekomen. Maar door alle reacties ben ik nu even het spoor bijster. Als ik 1 gew. deel portland cement en 2 gew. delen zand gebruik, worden de kosten behoorlijk gedrukt. Maar geeft dit dezelfde kwaliteit beton in vergelijking tot de bovengenoemde mix? Daarnaast wil ik eigenlijk geen grind gebruiken, omdat de afwerking hoog in de prioriteitenlijst staat. Op het internet lees ik enerzijds dat grind alleen gebruikt wordt om de kosten van de betonmix te drukken. Anderen geven weer aan dat grind puur voor de stevigheid wordt gebruikt. In een zak betonmix zit ook geen grind, dus ik vermoed zelf dat grind inderdaad alleen gebruikt wordt om de kosten te drukken.
Ik ben de draad weer kwijt, dus kijk ik uit naar jullie reacties :cool:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #18
In kant en klare zakken beton zit wel degelijk grind.
Wanneer u zelf beton gaat maken gebruikt u 1 schep cement, 3 schep zand en 4 a 5 schep grind.
Wanneer u beton bestelt bij de betoncentrale is de verhouding al goed.
 

Kloek77

  • #19
Ik voorspel dat de plaatselijke betoncentrale aantrekkelijker zal zijn,
waarschijnlijk wel goedkoper ook.

De hoeveelheid werk die erin gaat zitten om zelf al die zakjes te halen, te mengen en te storten is niet leuk.
 

Bjorn

  • #20
De betoncentrale kost 92.50 per m3. Omdat ik niet een hele mixer afneem moet ik extra betalen, maar dat komt toch nog uit op 250 euro. Dit is stukken goedkoper dan beton mix in zakken.

Als ik zelf ga mengen kom ik uit op 240 euro aan grondstoffen en mixer huur. Dan heb ik de 75 euro voor de rug massage niet meegerekend :lol:

Dus dat wordt de centrale inschakelen. Het enige nadeel is dat de mixer in 30 tot 60 min leeg moet zijn. Dat wordt dus door kruien.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu