Beton maken met gewoon straatzand

Betonkop

  • #1
Is het mogelijk om van gewoon straatzand beton te maken?
Ik wil dat als afwerkvloer storten op een bestaande (dikke) betonvloer.

Ik heb nog wat straatzand liggen, vandaar. Maar wordt het beton dan minder sterk ? of maakt dit niet uit ? Ik wil wel de normale verhouding
cement / zand /grind aanhouden 1:2:3
 

Millew

  • #2
Even een stukje betontechnologie:
De theorie is dat het fijne grind de openingen tussen het grove grind opvullen. Vervolgens het grove zand de resterende openingen en het fijne zand de rest. Wat dan nog open blijft aan ruimte wordt opgevuld door de verharde cement.

Normaal gesproken is straatzand te fijn van korrel, waardoor het korrelskelet: grind + zand ongelijkmatig verdeeld is. Je hebt een te groot aandeel aan fijn materiaal en dit beinvloed de sterkte.
Voor een dekvloer is sterkte geen issue. Een beetje te veel aanmaakwater is van veel grotere invloed op het resultaat, met name w.b.t. krimpscheuren en loslaten van de ondervloer.

Verder moet je oppassen dat er niet te veel leem in het straatzand zit. Zeker de kluitjes moeten eruit worden gezeefd.
In principe hoort er geen leem in straatzand te zitten maar de praktijk is dat je vaak toch opvulzand geleverd krijgt i.p.v. straatzand. En daar is leem geen probleem.
 

Millew

  • #3
Nog iets:
Het kan zijn dat i.v.m. verwerkbaarheid de waterbehoefte door het teveel fijn materiaal groter wordt dan raadzaam m.b.t. krimp.
Je kan dat opvangen door wat plastificeerder mee te mixen i.p.v. meer water.
 

Betonkop

  • #4
Bedankt voor het snelle antwoord :D

Het is zand dat onder een oude betonvloer vandaan komt, dus er zal nog wel eens een kluitje veen of klei in zitten. Dat wordt dus zeven....

Het belangrijkst is dat de tegels die ik boven op deze vloer wil lijmen niet gaan scheuren.
 

Quincy

  • #5
Indien je gaat tegelen op een vloer zou ik een wapeningsnetje in de deklaag aanbrengen. Tegen krimpscheuren (niet altijd volledig te voorkomen) en altijd een elastische tegellijm gebruiken.

Het netje moet verzinkt zijn als je natuursteen tegels gaat lijmen. Dit omdat het netje gaat roesten in de vloer en er dan roest door je natuursteen tegels heen komt.
 

Millew

  • #6
Voor een dekvloer heb je geen grof grind nodig. Normaal wordt hiervoor vloerzand gebruikt in de korrelgrootte 0-4 mm.
Als je bij het straatzand (korrelgrootte 0-0,5 mm) grind toevoegt in korrelgrootte 2-5 mm dan zit je een beetje in de buurt van vloerzand. Alleen mis je dan iets tussen 0,5 en 2 mm en heb je wat grotere korrel in het hoogste bereik.
 

Millew

  • #7
Ik geef je nog wel de raad om eerst een beetje mortel uit te proberen voordat je de hele vloer doet. Ook om de goede verhouding zand - grind uit te proberen.
En er kunnen andere dingen van invloed zijn die van afstand niet zijn te overzien.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu