Bestraten zonder opsluitbanden

Erik8

  • #1
Beste mensen, deze zomer staat de voortuin op het programma. ik wil daar een pad van waaltjes (5x20x6,5) maken; het wordt een pad met een grote bocht, dus opsluitbanden gaan niet echt! kan ik ook bestraten zonder banden en dan evt de buitenste rij dwas leggen?
 

Mark en 3 meiden

  • #2
Ja dat kan of je plaats ze rechtop dan staan ze nog dieper in de grond
en een bocht maken gaat makkelijker met de kop van de steen
nu ga ik er wel vanuit dat de kopse kant van de steen dezelfde kleur heeft als de eigenlijke bovenkant
 

Erik8

  • #3
De kopsekant heeft inderdaad dezelfde kleur. Als ik ze rechtop zet, kost het wel heel wat meer stenen. Nu was mijn idee om de buitenste rij dwars te leggen. Mij werd alleen verteld dat het pad dan snel uit elkaar zou gaan. Maar aan jouw reactie te merken, kan het dwars leggen van de buitenste rij wel.
 

Fiesiekus

  • #4
Dat laatste werkt echt niet en lees ik ook niet in het antwoord van Mark en z'n meiden. En ik betwijfel of het zoveel meer stenen vergt; hoe breed wordt het pad?

Je kan ook een laag gestabiliseerd zand tegen de randen en eronder leggen; misschien houden die de stenen op hun plaats.
 

Erik8

  • #5
Het pad wordt ongeveer 85cm breed (een voetpad naar de deur)! buitenste rij in de breedte richting van het pad gaat niet werken zeg je, is dan de beste oplossing om langs de zijkant een rij staande steentjes te plaatsen (dus elke 6,5cm een steen staand in de grond) die dan als opsluitband werken?
 

Fiesiekus

  • #6
Ga je de "gewone" steemtjes in de lengte of breedte richting van het pad leggen?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Pas op voor te grote kieren tussen de steentjes als je ze in een bocht wil gaan leggen.
 

Fiesiekus

  • #8
Daarom vroeg ik ook naar de legrichting.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #9
Inderdaad. Niets is zo lelijk en onpraktisch als het leggen in taartpuntenmotief.
 

Mark en 3 meiden

  • #10
De leg richting lijkt mij in de breedte hoevaak zie je een gebogen pad in de lengte richting gelegd
en bij breedte liging is ook het verloop van je stenen minder
doordat het verloop van je stenen minder is heb je geen opsluitbanden nodig
het in mijn ogen nadelige is dat de stenen maar 6,5 cm hoog zijn bij 10cm had je echt geen opsluitbanden nodig gehad
als je denkt dat er teveel stenen in gaan als je ze staand als opsluitband gebruikt kun je ze ook doormiddel slaan en dan als opsluit rand verwerken staan ze ook 10cm diep dat is toch 3,5cm dieper als de rest van je pad
 

Fiesiekus

  • #11
Vandaar dat ik betwijfelde of het zoveel meer stenen vergt als die randsteenjes met de kopse kant naar boven worden geplaatst.

We wachten even op antwoord van de TS stel ik voor.
 

Erik8

  • #12
Bedankt voor alle reactie, het doormidden slaan van de stenen is goed idee scheelt de helft! over de legrichting ben ik nog aan het twijfelen maar mijn idee is de buitenste rij dwars en daar tussenin in de lengterichting. dan krijg je inderdaad kieren dus ik ben er nog niet helemaal uit!
 

Fiesiekus

  • #13
Simpel: steentjes in de breedterichting. Gebruik vooral een gestabiliseerd zandbed onder het straatje en wees niet zuinig met cement.
 

Erik8

  • #14
Bedankt, maar dan zeker wel "taartpunten" van de stenen maken!
 

renehi

  • #15
Bij mijn vorige huis had ik ook een soortgelijk paadje, met dezelfde soort steentjes liggen. Deze was gelegd zonder op te sluiten aan de zijkanten, door mijn buurman. Bij mij en bij de buurman zijn geen steentjes los gegaan. Let wel op buitenste rand wordt nagenoeg niet gelopen. Als je een mooi vrij legpatroon wil hebben dan kun je gebruik maken van een tuinslang, deze uitleggen en daarin een (paar) flauwe bocht(en) in maken. Langs deze slang leg je dan de waaltjes.

Ik zou als ik zo'n paadje zelf zo leggen, deze wel opsluiten. Het paadje zou ik dan eerst leggen en naderhand aan weerskanten van het paadje een spade diep (20cm) grond wegsteken en dit vullen met zandcement. Zandcement onder het maaiveld storten en na droging kun je hieroverheen een beetje aarde doen, zodat het cement uit het zicht is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu